Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Αλογοσκούφης Vs ομίλου Λάτση

Από συνάδεφο ενημερωθήκαμε για το παρακάτων άρθρου του Ν. Μαλεσιώτη στο site της "FMVoice":

alogoskoufhs_giorgos_1Colpo grosso στα ΕΛΠΕ ή μια μεγάλη μπλόφα;
05 Μαΐου 2008

Χοντραίνει την αντιπαράθεση με τον όμιλο Λάτση ο Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανοίγει δεύτερο μεγάλο μέτωπο με μια από τις κορυφαίες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας. Έτσι, μετά το τραπεζικό μέτωπο με την Eurobank για τον έλεγχο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ανοίγει το ενεργειακό με επίκεντρο τα ΕΛΠΕ.
Οι πραγματικοί λόγοι της αντιπαράθεσης των δύο πλευρών έχουν να κάνουν με τη διαφορά συμφερόντων. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης εφαρμόζει με συνέπεια μια πολιτική πώλησης όλων των μεγάλων επιχειρήσεων και στρατηγικών τομέων της χώρας σε ξένα χέρια.
Μια στρατηγική που… εμπνέει και εμπνέεται από τους μεγάλους κολοσσούς του City of London. Γι’ αυτό δεν ήθελε τη MIG αφεντικό στον ΟΤΕ, γι’ αυτό δεν θέλει την Eurobank αφεντικό στο Τ.Τ. και έτσι «Εθνικό τραπεζικό πρωταθλητή».
Στην πραγματικότητα στον πρώτο τη τάξει υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή δεν αρέσει ούτε η εκχώρηση των ΕΛΠΕ στον όμιλο Λάτση, αλλά ουσιαστικά βρίσκεται προ τετελεσμένων, εκτός εάν…
Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Αλογοσκούφης εξ αρχής δεν τα πήγε καθόλου καλά με το τραπεζικό κομμάτι των επιχειρήσεων της οικογένειας. Ακύρωσε το κλεισμένο με τον τελευταίο πράσινο τσάρο deal της πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Eurobank και με την απειλή ότι θα χαλάσει το άλλο μεγάλο deal του ομίλου με την… εκσυγχρονιστική κυβέρνηση Σημίτη, την πώληση δηλαδή των ΕΛΠΕ στην οικογένεια Λάτση μέσω της απορρόφησης της Petrola, απέτρεψε την Eurobank από τον προωθημένη σκέψη της ηγεσίας της να «αρπάξει» την Εμπορική μέσα από τα χέρια της Credit Agricole.
Από εκεί και πέρα το ραγισμένο γυαλί στις σχέσεις των δύο πλευρών σχεδόν θρυμματίστηκε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των σκανδάλων. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης πείστηκε σχεδόν από την πρώτη στιγμή ότι τα ομόλογα… ομολογήθηκαν από την ηγεσία της Eurobank και ασπάστηκε τις φήμες, που οργίαζαν το καλοκαίρι στην αγορά ότι την αρχή των αποκαλύψεων έκανε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας (και υποδιοικητής της Εθνικής επί Καρατζά) Νίκος Καραμούζης.
Ο υπουργός πίστεψε και πιστεύει ότι στόχος του ομίλου ήταν να φαγωθεί ο ίδιος και να ανοίξει ο δρόμος για την «άλωση» του Τ.Τ.
Ο πρώτος στόχος δεν επιτεύχθη, αλλά είναι φανερό ότι τα ομόλογα, μετά τις εκλογές, «κόντυναν» πολιτικά τον κ. Αλογοσκούφη, ενώ την ίδια ώρα αναγκάστηκε να θυσιάσει τον «κολλητό» του, Πάνο Τσουπίδη κι έτσι διευκολύνθηκε το έργο της Eurobank να πατήσει γερά πόδι στο Τ.Τ.
Το εκτός εάν...
Εξίσου φανερό είναι ότι ο Γιώργος Αλογοσκούφης όλα αυτά τα έχει κρατήσει μανιάτικο στην ηγεσία της Eurobank και στην οικογένεια Λάτση.
Για αυτό αποφασίζει να κάνει ένα ακόμα βήμα στην αντιπαράθεση του μαζί της. Κι αυτό αφορά τα ΕΛΠΕ.
Ο υπουργός θέλει να αποχωρήσει το κράτος από την εισηγμένη και φέρεται αποφασισμένος να πιέσει μέχρις εσχάτων την άλλη πλευρά για να αποκτήσει το 35%, που διατηρεί στα ΕΛΠΕ το Δημόσιο, ταυτόχρονα με την ανάληψη του management της εταιρείας από τον όμιλο.
Για να πετύχει δε, τον σκοπό του της στέλνει μήνυμα ότι αν ο όμιλος δεν το θέλει, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πουλήσει το 35% σε άλλο, μεγάλο ξένο γκρουπ και διαρρέει ήδη πως Ρώσοι και Άραβες έχουν επιδείξει σχετικό ενδιαφέρον.


Δεν υπάρχουν σχόλια: