Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Σχόλια επί του Δελτίου Τύπου του ΠΣΕΕΠ (2)

Από αναγνώστη του blog λάβαμε το παρακάτω κείμενο με σχόλια επί του Δελτίου Τύπου του ΠΣΕΕΠ:

Αγαπητοί φίλοι του elpe-gr,

Διάβασα το πολύ ενδιαφέρον «δελτίο τύπου» του Σωματείου των ΕΛΠΕ και τα ακόμα πιο ενδιαφέροντα σχόλιά σας. Ως πολίτης που συμμετέχει, έκπαλαι, στην διαδρομή της αριστεράς στην περιοχή, θα ήθελα να προσθέσω και μερικές δικές μου σκέψεις στον διάλογο που αφορά τις επεκτάσεις της μονάδας των Ε.Λ.Π.Ε. στην Ελευσίνα.

  1. «Αίσθηση» μου είναι ότι για το ίδιο θέμα ένα εξίσου καλογραμμένο, παρόμοιου ύφους και ταυτόσημων επιχειρημάτων, κείμενο έχω ξανασυναντήσει.
  2. Όποιος κι αν είναι ο συντάκτης δεν έχει και πολύ σχέση με την ιστορία της οικιστικής συγκρότησης της περιοχής γιατί η ανάλυσή του πάσχει από το ελάττωμα του πρωθύστερου. Η αλήθεια είναι μία: Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ, ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑΜΕ. Αν θεωρήσουμε την δεκαετία του 1920 και την εγκατάσταση του ΤΙΤΑΝ ως σημείο έναρξης της βιομηχανικής ζωής του Θριάσιου, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η περιοχή είχε ήδη λάβει την σημερινή διοικητική μορφή (Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργος, Μαγούλα) 20-30 χρόνια πριν. Η οικιστική ανάπτυξη δεν «ξεκίνησε γύρω από την βιομηχανία…» όπως ισχυρίζεται ο ανιστόρητος συντάκτης. Για τους μαρξίζοντες θα προσθέσω ότι ένας από τους λόγους που οι καπιταλιστές επέλεξαν την περιοχή για να εγκαταστήσουν τις βιομηχανίες τους ήταν η ύπαρξη διαθέσιμης άφθονης εργατικής δύναμης λόγω της εγκατάστασης των προσφύγων της Μικράς Ασίας (1922-1924).
  3. Πολύ αργότερα η PETROLA δεν εγκαταστάθηκε δίπλα στο τελευταίο σπίτι της Ελευσίνας αλλά πάνω σε ένα κομμάτι της Ελευσίνας, τα περίφημα «Ελευσίνια».
  4. Δεδομένης της ήδη αναπτυγμένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας των κατοίκων χρειάστηκε η δικτατορία, με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που επέβαλλε, για να εγκατασταθεί η PETROLA στην Ελευσίνα. Όποιος ενδιαφέρεται για τα ιστορικά στοιχεία της υπόθεσης γνωρίζει ότι η κοινωνία του Θριάσιου ποτέ δεν αποδέχτηκε την συνύπαρξή της με την PETROLA. Η αντίθεση αυτή εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή με αγωνιστική συγκέντρωση στην Πλατεία Ηρώων της Ελευσίνας, κάτω από την μύτη των δικτατόρων το 1972.

Αυτή η αντίθεση, παραμένει ανελλιπώς και αμείωτη μέχρι σήμερα και δεν πρόκειται να την κάμψουν πονηριές του στυλ: «προσλαμβάνουμε από την περιοχή».

  1. Τα περί συμπόρευσης του συνδικαλιστικού κινήματος των πετρελαίων (των εκάστοτε πλειοψηφιών τουλάχιστον) με το περιβαλλοντικό κίνημα της περιοχής είναι σκέτα φληναφήματα. Ακόμα ηχούν στα αυτιά μας τα λόγια του Πανολιάσκου σε κάθε βήμα αυτής της μεγάλης διαδρομής και προκαλούν ρίγη (όχι συγκίνησης). Πρέπει να ομολογήσουμε ότι το ύφος, τώρα, έχει σαφώς βελτιωθεί. Η ουσία όμως όχι.
  2. Οι σύντροφοί μου εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ θα θυμούνται ότι προσπαθήσαμε να απαντήσουμε στο ψευτοδίλημμα «ανάπτυξη ή περιβάλλον» με το σύνθημα «ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ». Από το ’80. Κάποιοι ήταν μαζί μας, κάποιοι άλλοι όχι. Κάποιοι πήγαιναν και έρχονταν ανάλογα με την στιγμή. Αλλά η αριστερά ήταν πάντα εκεί. Δεν είναι καθόλου ασυμβίβαστο με τις θέσεις μας, λοιπόν, να ζητάμε και την ανάπτυξη των ΕΛΠΕ και την προστασία και την βελτίωση του περιβάλλοντος της περιοχής. Θα προσθέσω μάλιστα και την προσωπική μου άποψη ότι στοιχείο της ανάπτυξης είναι και ο «θάνατος» επιχειρήσεων «ξεπερασμένων τεχνολογικά και απαξιωμένων». Ο θάνατος, άλλωστε, είναι στοιχείο της αειφορίας της φύσης. Πολύ δε περισσότερο όταν δεν κινδυνεύει καμία θέση εργασίας.
  3. Και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ήταν πάντα εκεί (από την ίδρυση του) χωρίς καμία ταλάντευση: «Όχι στην επέκταση της PETROLA». Με οποιαδήποτε μορφή (Λάτσης, ΕΛΠΕ+Λάτσης, Λάτσης+ΕΛΠΕ, πάλι Λάτσης κλπ) και οποιασδήποτε μορφής (εδαφική, λειτουργική, ποιοτική, παραγωγική, κλπ).
  4. Υποθέτω ότι η ειδική αναφορά στον Θανάση Λεβέντη και στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται υπαινικτικά για να «υποδειχθεί» ότι άλλα λέει ο ένας και άλλα λέει ο άλλος, γιατί ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ έχει μία και μόνη θέση και αυτήν υποστηρίζει και ο βουλευτής. Μπορεί, βέβαια, οι σύντροφοί μου που εργάζονται στα ΕΛΠΕ να έχουν άλλη άποψη. Κατανοητό και, για κάποιους, ευνόητο. Στοιχείο πλούτου για την δημοκρατία στο κόμμα μας. Είναι, όμως, η δική τους άποψη και ως τέτοια, και μόνο, δικαιούνται να την διακινούν.
  5. Θεωρώ απαράδεκτο και απολύτως καταδικαστέο το γεγονός (αν είναι γεγονός) ότι συνδικαλιστές ανέλαβαν την υπόθεση της προώθησης της επέκτασης των ΕΛΠΕ Ελευσίνας κατ’ εντολήν της εργοδοσίας τους, δίκην πλασιέ. Είμαι βέβαιος ότι κανένας σύντροφός μου δεν έχει συμμετάσχει σε τέτοια διαδικασία και (είμαι βέβαιος επίσης ότι) θα βγουν (οι σύντροφοί μου) δημόσια να καταδικάσουν το γεγονός (αν είναι γεγονός) και να υπερασπιστούν το ήθος της αριστεράς και το δικό τους.

Ευχαριστώ.

Μπάμπης Κουρεμέτης

Μέλος γραμματείας Ν.Ε. Δυτ. Αττικής ΣΥΝ,

(Εθελοντής και κατά περίπτωση) συνεργάτης

της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,

Δημοτικός Υπάλληλος

Υ.Γ. Γράφω όλα τα πολιτικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά μου για να μην σπαταληθεί χρόνος από όσους θέλουν να ψάξουν παραμέσα στις «διασυνδέσεις» μου, αν και θα αρκούσε μία και μόνη ιδιότητά μου: πολίτης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και ψώνιο είσαι-και μάλιστα ολκής- ΚΑΙ @ρχ@@ια ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ, και δόλιος είσαι!
Εγώ δεν απολογούμαι για κανένα.
Όποιος θέλει, βγαίνει και το κάνει μόνος του. Η κουβέντα που εγώ έκανα για τις εκδρομές, έγινε με δύο (2) συγκεκριμένα άτομα. Έναν του ψηφίου μου και έναν του Β!, και με τα παιδιά της 9200.
ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ @ρχ@@ια, γιατί όσοι (λίγοι) ήταν μπροστά και άκουγαν, ΚΑΝΕΙΣ δεν εξέφρασε άποψη.
Γιαυτό είσαι και δόλιος.
Βγαίνεις και πυροβολάς. Φυσικά κρυμμένος. Ποιός τα 'χασε για να τα βρεις εσύ!
Όταν αποφασίσεις να ξεκουκουλωθείς, τότε θα συζητήσουμε. Μέχρι τότε το δίκιο το έχει ο επώνυμος. Για λόγους που έχουν να κάνουν με την ηθική και την τάξη.
Με κλανιές αυγά δεν βάφονται, ψωνάρα, ούτε κηδεύουμε με ξένα κόλυβα.
Gege, pa nuku gege!