Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

5 χρόνια γάμου ΕΛΠΕ - Λάτση


Ήταν 30/5/2008 δηλαδή μια μέρα σαν σήμερα πριν από 5 χρόνια όταν ανακοινώθηκε η συγχώνευση των ΕΛΠΕ και της ΠΕΤΡΟΛΑ του Ομίλου Λάτση μετά από μακροχρόνιο "φλερτ".

Η συγχώνευση χαρακτηρίζεται ως η επιχειρηματική συμφωνία της χρονιάς, καθώς ο νέος κολοσσός καλύπτει το 78% των συνολικών πωλήσεων πετρελαιοειδών προϊόντων της ελληνικής αγοράς. Έντονη η αντίδραση του Βαρδή Βαρδινογιάννη. Μιλώντας κατά τη Γενική Συνέλευση της Μοτορόιλ, κάνει λόγο για πολιτική και όχι επιχειρηματική συμφωνία.

Με αφορμή αυτή την επέτειο ψάξαμε να δούμε τι άλλο έγινε σαν σήμερα και ιδού τι βρήκαμε:



  • το 1431... στη Ρουέν της Γαλλίας καίγεται στην πυρά η 19χρονη Ιωάννα της Λορένης από τους Άγγλους
  • το 1778... πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος του Γαλλικού Διαφωτισμού, Βολτέρος, κατά κόσμον Φρανσουά Μαρί Αρουέ.
  • το 1814... γεννιέται ο Ρώσος θεωρητικός του αναρχισμού, Μιχαήλ Μπακούνιν
  • το 1814... υπογράφεται η πρώτη συνθήκη του Παρισιού σύμφωνα με την οποία η Γαλλία επιστρέφει στα εδαφικά όρια, που είχε το 1792. Την ίδια μέρα ο Ναπολέων ο πρώτος εξορίζεται στο νησί Έλβα στην Τοσκάνη της Ελβετίας.
  • το 1826... πεθαίνει στο Ναύπλιο ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.
  • το 1912... οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τα Δωδεκάνησα.
  • το 1942... κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κρήτη.
  • το 1969... οι πρώτες γυναίκες αστυφύλακες στην Ελλάδα αναλαμβάνουν υπηρεσία.

Φυσικά δεν ξεχνάμε ότι σαν χθες 29/5/1453 έγινε και η άλωση της Πόλης

Τι έχει γίνει τα τελευταία 5 χρόνια στον όμιλο;

  • Δεκάδες προσλήψεις συμβούλων.
  • Επέλαση των Εταιρειών Συμβούλων που ήταν προηγούμενοι εργοδότες των εκάστοτε CEO.
  • Εξέλιξη στελεχών της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ, αλλά και των φίλων τους (όχι όμως και των συγγενών τους), στις κορυφαίες θέσεις της Εταιρείας και ταυτόχρονα παραγκωνισμός, των προερχόμενων από ΕΛΠΕ, στελεχών.
  • Εκατοντάδες αποχωρήσεις εργατοτεχνικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης.
  • Μηδενικές ή ελάχιστες προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού και ταυτόχρονη συρρίκνωση των αντίστοιχων θέσεων εργασίας και εργολαβοποίηση άλλων.
  • Μηδενικές παραγωγικές επενδύσεις με εξαίρεση την απόβαση στη Β. Αφρική αλά Ρόμελ (Λιβύη, Αίγυπτο) και την προοιονιζόμενη αντίστοιχη αποχώρηση.
  • Συνεχής αύξηση κερδών λόγω αύξησης της τιμής του αργού (ίσως και λόγω των παραπάνω;) η οποία δεν αντανακλάται στην τιμή της μετοχής .
  • Αύξηση των προστίμων για παραβιάσεις περιβαντολλογικής νομοθεσίας.
  • ... και έπεται συνέχεια.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι συνειρμοί περί αλώσεων, κατακτήσεων και κατακτητών είναι άστοχοι!
Δεν ήρθαν δα και οι Γερμανοί! Τι να πούν και στον ΟΤΕ?
Ο Σπύρος δικό μας παιδί είναι. Ελληνάρας! Παιδί του καπετάνιου! Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι είναι Πυργιώτης. Αυτό από μόνο του δημιουργεί κάποιες υποψίες!?

Ανώνυμος είπε...

Όλα τα κακά έγιναν 30/5.
Έγινε και ένα καλό: Ο Γκλέζος και ο Σάντος κατέβασαν την "σβαστιγγα" από την Ακρόπολη.
Αλλά το υπονοούμενο το πιάσαμε όπως πρώτος σχολίασε ο ψευδοανώνυμος.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΙ ΕΙΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΛΑΣΑΜΕ

Ανώνυμος είπε...

Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πως αυτόν τον γάμο τον ήθελαν τόσο η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτή της ΝΔ που ακολούθησε.
Ως εκ τούτου «είναι αργά για δάκρυα Στέλλα» κυρίως από τους Πολιτικούς και Συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δύο συγκεκριμένων παρατάξεων.
Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι το άμεσο μέλλον θα δείξει.
Εγώ προσωπικά δεν βλέπω κάτι διαφορετικό σε όλα τα επίπεδα από αυτό της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ με όσα υπέρ η κατά αυτό είχε.
Με άλλα λόγια «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» για όσους πίστευαν πως ήταν μάγκες στα κρατικοδίαιτα ΕΛΠΕ και επιτύγχαναν νίκες λαμπρές.
Το άσχημο είναι για εμάς της Ελευσίνας πως πάνω που είπαμε Δόξα σοι ο Θεός θα ξαναρχίσουμε το βοήθα Παναγιά μου.
Η παρούσα τοποθέτηση είναι και απάντηση στον φίλο συνδικαλιστή που σήμερα το πρωί με σταύρωσε . . .τηλεφωνικώς προσπαθώντας να μου αποδείξει πόσο δίκιο έχει για να το εμπιστευθώ στο μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Μπενέα είσαι λίγο μπερδεμένος όπως φαίνεται από αυτά που γράφεις.
Λες ότι αφού αποδεδειγμένα το γάμο Λάτση - ΕΛΠΕ το ήθελαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται σε αυτούς δεν πρέπει να μιλάνε. Άρα συμπεραίνω τα κόμματα χαράζουν πορεία και όλοι οι συνδεόμενοι με αυτά οπαδοί, φίλοι, συνδικαλιστές δεν δικαιούνται να ομιλούν. Αυτό δεν ακούγεται και τόσο δημοκρατικό και από την άλλη αν θα έπρεπε οι συνδικαλιστές να ταυτίζονται με τα κόμματα γιατί να υπάρχουν.
Τα υπόλοιπα που λες για ΠΕΤΡΟΛΑ-ΕΛΠΕ δεν τα καταλαβαίνω αλλά λέω ότι όταν το ψιλικατζίδικο συγχωνεύεται με το Super Market αυτός που ωφελείται είναι το ψιλικατζίδικο.

Ανώνυμος είπε...

Μπενεα εσυ τι έκανες τόσα χρόνια στην πετρόλα.τώρα κάνεις τον επαναστάτη.40% κατω ήταν ο μισθός σου στην πετρόλα.

Ανώνυμος είπε...

Mου αρέσει που αναφέρεις για σημαντικό γεγονός το θάνατο του Παλαιών Πατρων Γερμανού. Ξέρεις ποιός τον δηλητηρίασε και γιατι;

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥΣ. ΤΙ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΤΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΠΕ? ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΞΕΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ ΟΠΟΤΕ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟΝ "ΠΑΡΑ" ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΧΩΡΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ? ΑΝ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΠΑΕΙ ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΟΡΙΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΑΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΚΑΜΕ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΙΚΑΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΓΛΥΦΟΥΝΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ-ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΛΠ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΛΙΒΥΗ, ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΛΠ ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΕ ΚΛΙΜΑ ΦΟΒΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ. ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΔΕΠΑ, ΑΓΩΓΟΥΣ ΚΛΠ, ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ "ΑΝΑΛΥΤΕΣ" ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΟΙΚΩΝ ΝΑ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ!!

Ανώνυμος είπε...

Προς ανώνυμο 31/5 ωραία μαγκιά να την πέφτεις ανώνυμα σε κάποιον επώνυμο (μπενέα) όσο για το 40% κάτω του μισθού σαν πετρόλα (αξεπέραστος ο πόνος σου μονοφαγά..) για πες πριν την ΕΚΟ για πόσα χρόνια έβλεπες πλάτη στις αποδοχές της πετρόλα παλαι ποτέ λυγουράκι?