Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

«Καμπάνα» στα Ελληνικά Πετρέλαια


Σε συνέχεια του θέματος με το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Επιτροπής Αγώνα που δημοσιεύσαμε χθες έρχεται το σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου καθώς και η ανακοίνωση απάντηση των ΕΛΠΕ.
Στη Δικαιοσύνη παραπέμπονται τα «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.», καθώς η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος διαπίστωσε σε έκθεση αυτοψίας πέντε περιβαλλοντικές παραβάσεις σε τμήμα των εγκαταστάσεων της εταιρίας στα διυλιστήρια της Ελευσίνας.
Αφού ενημερώθηκε, ο αρμόδιος εισαγγελέας για θέματα περιβάλλοντος κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος άσκησε χθες ποινική δίωξη εναντίον των ΕΛΠΕ. Την ίδια στιγμή οι επιθεωρητές ζήτησαν με εισήγησή τους προς τον περιφερειάρχη Αττικής την επιβολή προστίμου που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φτάσει τα 104.000 ευρώ.
Την πρώτη παράβαση κατέγραψε το κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις 18 Ιουνίου του 2007, όταν, μετά από καταγγελίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισκέφθηκε τα ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα. Εκεί διαπίστωσε ότι μέχρι τη στιγμή εκείνη η εταιρία «δεν είχε εφοδιαστεί με άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος διαχείρισης των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων της δεν είχε ποτέ εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η απάντηση των υπευθύνων των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τους επιθεωρητές, είναι πως δεν γνώριζαν ότι τα υγρά οργανικά απόβλητα που φθάνουν στη μονάδα επεξεργασίας είναι επικίνδυνα και ότι απαιτείται ειδική αδειοδότηση. Αυτό δεν έπεισε το γενικό επιθεωρητή, κ. Γιάννη Δερμιτζάκη, που αποφάσισε ότι «από τα ανωτέρω η παράβαση δεν αναιρείται».
Στη συνέχεια οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κατέγραψαν ότι σε τρεις περιπτώσεις η εταιρία δεν μετρούσε ή δεν ενημέρωνε το ΥΠΕΧΩΔΕ, ως ώφειλε, για τα επίπεδα των αέριων και υγρών ρύπων που παράγει. Ετσι, όπως διαπιστώθηκε, «δεν τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο για τις συνεχείς μετρήσεις στην καπνοδόχο μεγάλης εγκατάστασης της καύσης και στη μονάδα ανάκτησης θείου». Επιπλέον, στην έξοδο δύο εγκαταστάσεων δεν πραγματοποιούνταν μετρήσεις για το μονοξείδιο του άνθρακα και τον διθειάνθρακα - στοιχεία σε αέρια και υγρή μορφή αντίστοιχα, που είναι εξαιρετικά τοξικά και παράγονται σε μικρές ποσότητες όταν «αποθειώνεται» το πετρέλαιο. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα ΕΛΠΕ δεν είχαν υποβάλει Τεχνική Έκθεση για τις διάχυτες αέριες εκπομπές των διυλιστηρίων τους: «Η εταιρία δεν απέστειλε τα ανωτέρω στοιχεία, αν και αυτά της ζητήθηκαν σε σχετική έκθεση ελέγχου», σημειώνουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος.
Η τρίτη παράβαση αφορά στα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα των διυλιστηρίων. Στην έκθεση των επιθεωρητών υπογραμμίζεται ότι δεν πραγματοποιούνται μετρήσεις της θερμοκρασίας των αποβλήτων. Ελλιπής κρίθηκε και η διαχείριση του νερού που χρησιμοποιείται για ψυκτικούς λόγους σε διάφορες δραστηριότητες της μονάδας. Σημειώνεται ότι σε έρευνες και καταγγελίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Θριασίου πεδίου το νερό αυτό θεωρείται υπεύθυνο για την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων στον κόλπο της Ελευσίνας.
Από την πλευρά της, η «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» χαρακτηρίζει «αποκλίσεις» τις παραβάσεις και επισημαίνει ότι «δεν αφορούν τις ουσιαστικές περιβαλλοντικές επιδόσεις του διυλιστηρίου, αλλά τυπικά θέματα αμιγώς διοικητικής – υπηρεσιακής φύσεως», ενώ δεσμεύονται να απαντήσουν με στοιχεία στα όσα κατέγραψαν οι επιθεωρητές.
Τέλος, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν άδειες για να χρησιμοποιούνται οι γεωτρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή και ότι κάποιες από τις δεξαμενές που διαχωρίζεται το νερό από τα πετρελαιοειδή δεν ήταν καλυμμένες με σκέπαστρα.
H Εταιρεία μας σε απάντηση εξέδωσε το παρακάτω Δελτίο Τύπου
Έκθεση αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο διυλιστήριο Ελευσίνας
27/05/2008
Σχετικά με την έκθεση αυτοψίας που συνέταξαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησαν στο διυλιστήριο Ελευσίνας, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. διευκρινίζει τα παρακάτω:
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν στις 18/06/07 εκτεταμένο και λεπτομερή έλεγχο σε διάφορα σημεία στο διυλιστήριο Ελευσίνας και διαπίστωσαν συνολικά 5 αποκλίσεις. Οι συγκεκριμένες αποκλίσεις δεν αφορούν τις ουσιαστικές περιβαλλοντικές επιδόσεις του διυλιστηρίου, αλλά τυπικά θέματα αμιγώς διοικητικής – υπηρεσιακής φύσεως.
Για τις αποκλίσεις αυτές, στις οποίες η εταιρεία μας θα απαντήσει αρμοδίως με στοιχεία, η Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εισηγήθηκε την επιβολή των αντίστοιχα προβλεπόμενων διοικητικών προστίμων. Παράλληλα, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη και ουσιαστική στρατηγική με επενδύσεις, που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της λειτουργίας του διυλιστηρίου για τη διαρκή βελτίωση των περιβαλλοντικών του επιδόσεων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Εταιρεία σχεδιάζει να καλέσει τους τοπικούς φορείς (Δημάρχους) για να επισκεφτούν την περιοχή και να διαπιστώσουν με τα μάτια τους την ολοκλήρωση των έργων εξυγίανσης του υδροφόρου ορίζοντα. Μάλιστα για το σκοπό αυτό έχουν επιστρατευτεί κορυφαία στελέχη που προετοιμάζονται να δώσουν συνεντεύξεις Τύπου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

TEΡΜΑ ΤΑ ΑΣΤΕΙΑ!!!!!!!
ΤΩΡΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΟΥΕΝΣ

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΣΤΟΥΣ "ΕΙΔΙΚΟΥΣ" ΤΩΝ ΜΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.
ΟΤΑΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ: «Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος διαχείρισης των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων της δεν είχε ποτέ εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ» ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΤΟΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ? Ο ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΓΙΝΕ ΦΕΚ ΣΤΙΣ 28-03-2006. ΠΡΙΝ ΑΠ’ ΑΥΤΟΝ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΩΝ ΒΕΕ ΕΙΧΕ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΕΠΕΙΔΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ, ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ (ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ) ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΣΤΙΣ 28-01-2008!!!!! ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΒΕΕ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΤΟΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ.
ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΕΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ» ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ, ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ: ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΙΑ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗ ΚΑΤΟΧΗ ΑΔΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΕΕ? Η ΥΠΑΡΞΗ Ή ΜΗ ΤΕΤΟΙΑΣ ΑΔΕΙΑΣ, ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΩΝ ΒΕΕ? ΕΛΕΓΞΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΒΕΕ ΣΤΑ ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ? ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΗΝ «ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ» ΠΕΤΑΕΙ ΑΒΑΣΑΝΙΣΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ? ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ «ΑΡΜΟΔΙΟΙ» ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ?