Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

ΕΠΕΚΤΑΣΗ «ΠΕΤΡΟΛΑ» : Κυβέρνηση - κλητήρας του μεγάλου κεφαλαίου!

Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Γ. Μιχαηλάρη στον "Ριζοσπάστη", όπου σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την επέκταση στην Ελευσίνα ο αρμόδιος Υπουργός Χ. Φώλιας αποφεύγει να πάρει θέση και τους παραπέμπει στην απάντηση του Ι. Κωστόπουλου. Επίσης ο συντάκτης κάνει έμμεση αναφορά στο Δελτίο Τύπου του ΠΣΕΕΠ αναφερόμενος σε συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, εννοώντας ΕΛΠΕ-ΠΑΣΚΕ, ΝΔΣΚ Νοτίου Ελλάδος και ΕΝΙΑΙΑ που απαρτίζουν το ΔΣ του ΠΣΕΕΠ. Κάνει γνωστό επίσης για πρώτη φορά, πως οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ διαφώνησαν με την έκδοση της ανακοίνωσης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αντί να απαντήσει σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις επεκτάσεις των ΕΛΠΕ και τους κινδύνους που εγκυμονούν για το Θριάσιο, τους έστειλε ενημερωτικό σημείωμα του διευθύνοντα συμβούλου της επιχείρησης...

Με τον εφιάλτη του 1992 (φωτ. από την έκρηξη) δουλεύουν οι εργάτες και ζουν οι κάτοικοι της περιοχής
Χωρίς να κρατά ούτε καν τα όποια προσχήματα υπάρχουν, η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως κλητήρας του μεγάλου κεφαλαίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας απαντώντας σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα και τους κινδύνους που εγκυμονούν για το Θριάσιο Πεδίο, ζήτησε από την ίδια την επιχείρηση ουσιαστικά να απαντήσει στους βουλευτές. Και μάλιστα έστειλε το ενημερωτικό σημείωμα του Ιωάννη Κωστόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), ως επίσημη απάντηση της κυβέρνησης στην Ερώτηση του βουλευτών του ΚΚΕ στην οποία αναπτύσσει φυσικά όλη την επιχειρηματολογία της επιχείρησης για την επένδυση!
Κι όλα αυτά, όχι για μια απλή υπόθεση καταπάτησης ή παράνομης επέκτασης. Αλλά για μια βιομηχανική εγκατάσταση στην οποία το 1992 είχε σημειωθεί έκρηξη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 εργάτες. Εκεί, όπου τίθεται σοβαρό ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, που παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα καθημερινά.
Η... απάντηση της κυβέρνησης
Το έγγραφο της απάντησης που υπογράφει ο Χρ. Φώλιας με ημερομηνία 21 Μάρτη 2008, αναφέρει:
«Σε απάντηση της 7672/3.3.2008 Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι βουλευτές κ.κ. Δ. Κουμπούρης, Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Μαρίνος και Γ. Μαυρίκος σχετικά με την επέκταση της "Ελληνικά Πετρέλαια - Βιομηχανικές εγκαταστάσεις Ελευσίνας" ΑΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) σας διαβιβάζουμε το από 12.3.2008 έγγραφο του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΠΕ ΑΕ κ. Ι. Κωστόπουλου που απαντά στα θέματα που θίγονται στην Ερώτηση».
Ετσι, η κυβέρνηση αντί να πάρει θέση για τα μέτρα που θα πάρει για την ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, όταν είναι γνωστό ότι ένα διυλιστήριο θα βρεθεί σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από αποθήκες με πυρομαχικά, υιοθετεί την επιχειρηματολογία των ΕΛΠΕ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτό γίνεται από τον υπουργό που έχει αρμοδιότητα και ευθύνη να χορηγήσει άδεια για να προχωρήσει η «επένδυση» των ΕΛΠΕ...
Καμία υποχρέωση να απαντήσουμε
Η εταιρεία μάλιστα στην αρχή του εγγράφου της θυμίζει ότι «η ΕΛΠΕ ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι συνδεδεμένες μ' αυτήν εταιρείες δεν υπάγονται πλέον στον ευρύτερο δημόσιο τομέα». Γιατί το αναφέρει αυτό; Αμέσως παρακάτω γράφει: Ως εκ τούτου επί ερωτήσεων που αναφέρονται στην ΕΛΠΕ αλλά δεν αφορούν ευθέως θέματα περί ανωνύμων εταιρειών ή εταιρικής διακυβέρνησης, η εταιρεία δεν υποχρεούται να παρέχει απαντήσεις ή εξηγήσεις...
Η απάντηση του αρμόδιου υπουργού προς τους βουλευτές του ΚΚΕ
Με λίγα λόγια είναι μια ιδιωτική εταιρεία που δε δίνει λόγο σε κανέναν και κυρίως σε βουλευτές και ουσιαστικά τους κάνει και «χάρη» που απαντά στις αγωνίες του λαού του Θριασίου, που ζουν καθημερινά δίπλα σε μια βραδυφλεγή βόμβα. Ομως, οι επιχειρηματίες κάνουν έτσι κι αλλιώς τη δουλειά τους με τη νομοθεσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, ευθύνη φέρει η υποστηριζόμενη από ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ διοίκηση του Δήμου Ελευσίνας η οποία φρόντισε να χαρακτηρίσει στο νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο την περιοχή ανάμεσα σε διυλιστήρια και ΠΥΡΚΑΛ βιομηχανική, αντί για ζώνη ασφάλειας.
Μόλις πριν λίγους μήνες είχε σπεύσει ο εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ νομάρχης Δυτικής Αττικής να δώσει άδεια να κατεδαφιστεί το παλιό εργοστάσιο της OWENS, όπου πρόκειται να γίνει η επέκταση του διυλιστηρίου, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τα σχέδια της επιχείρησης. Από κοντά ήρθαν και τα συνδικαλιστικά στελέχη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στο χώρο των ΕΛΠΕ, που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο αποδεχόμενα την προτροπή της διοίκησης των ΕΛΠΕ - διαφώνησαν μόνο οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ - να εκδώσουν ανακοίνωση υιοθετώντας ακριβώς την επιχειρηματολογία της επιχείρησης.
Σχολιάζοντας στο «Ρ» τα παραπάνω ο Δήμος Κουμπούρης τα χαρακτήρισε απαράδεκτα και προκλητικά. «Απαντήσεις - είπε - που έπρεπε να δίνονται από την κυβέρνηση και να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη τις παραπέμπει αλλού. Ιδιαίτερα όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ακόμα πιο προκλητική αυτή η ενέργεια, καθώς αναθέτει στα ίδια τα αφεντικά να δώσουν τις απαντήσεις που κανονικά εκείνη έπρεπε να δώσει. Αυτή η ενέργεια δείχνει τελικά ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΚΑΛΩΣΤΟΝΕ ΤΟ ΦΩΝΤΑ! ΠΟΣΟΙ ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ? ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ? ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ΑΛΟΙΘΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ!!!!

Υ.Γ
ΤΟ ΨΕΥΔΟΑΝΩΝΥΜΟΣ το κατοχυρώνω και διευκρινίζω πως δεν εχει καμία σχέση με το Μανωλοθόδωρος!!!!