Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Συνδικαλισμός για όλες τις χρήσεις

Διαβάσαμε στον Σημερινό Ριζοσπάστη και αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο:

Τετάρτη 7 Μάη 2008

Συνδικαλισμός για όλες τις χρήσεις

Οι κάτοικοι και το μαζικό κίνημα του Θριάσιου Πεδίου βρίσκονται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι με τη νέα επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου στην περιοχή, αντιδρώντας στα σχέδια για παραπέρα επέκταση - γιγάντωση των δραστηριοτήτων του. Ακριβώς αυτή την κρίσιμη στιγμή που το κίνημα φουντώνει, έρχεται ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός να παρέμβει σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων του λαού και των εργαζομένων.
Ο λόγος για το Σωματείο Εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια» και για τη σχεδιαζόμενη επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ. Η πλειοψηφία του Σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) έσπευσε -μετά από συνάντηση και παραίνεση της διοίκησης των ΕΛΠΕ - να βγάλει τρισέλιδη ανακοίνωση για να υποστηρίξει όλους τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας, με τους οποίους επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη νέα επένδυση. Χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με αυτά της επιχείρησης - μόνο φραστικές παραλλαγές υπάρχουν - η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι η επένδυση θα μειώσει τη ρύπανση και είναι απαραίτητη. Προκλητικά μάλιστα εγκαλεί την τοπική κοινωνία και τους φορείς γιατί εναντιώθηκαν αντί να «συμμετέχουν» στο σχεδιασμό της επέκτασης. Βέβαια, αυτό που δε λένε επιχείρηση και Σωματείο είναι ότι - εκτός όλων των άλλων - η επέκταση θα φέρει τα διυλιστήρια σε απόσταση αναπνοής από την αποθήκη πυρομαχικών της ΠΥΡΚΑΛ, βάζοντας φιτίλι στη βόμβα που ήδη υπάρχει στην περιοχή έτοιμη να τινάξει όλο το Θριάσιο στον αέρα! Για τους πρασινογάλαζους συνδικαλιστές προέχει όμως ο «εκσυγχρονισμός» των ιδιωτικοποιημένων πλέον ΕΛΠΕ, ώστε να εξασφαλιστεί η αύξηση των κερδών. Οταν η εργοδοσία έχει τέτοια σωματεία, τι άλλο να ζητήσει...

Θα μας επιτρέψει ο αρθρογράφος να σχολιάσουμε ότι το Σωματείο "στηρίζεται" από στέλεχος του ΠΑΜΕ ενώ τόσο η ΠΑΣΚΕ όσο και η ΔΑΚΕ δεν συμμετέχουν στην Εκτελεστική Γραμματεία του Σωματείου και φυσικά δεν αποτελούν την πλειοψηφία του Σωματείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: