Σάββατο 3 Μαΐου 2008

ΕΛΠΕ ΚΑΙ ΠΥΡΚΑΛ

Αναδημοσιεύουμε επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ μαζί με σχετικό video που μεταδόθηκε από την τηλεόραση του Alpha.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΩΝ
……………………………………….……………………………………
26ο ΧΛΜ. ΠΑΛ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΤΗΛ:2105513463 FAX 2105513464
AΡ. ΠΡΩΤ138 ΕΛΕΥΣΙΝΑ 23/4/2008.
Προς : Πίνακα Αποδεκτών
Το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ) αντιτίθεται σθεναρά στο σχέδιο γιγάντωσης και εδαφικής επέκτασης του Διυλιστηρίου της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ (νυν ΕΛΠΕ ΒΕΕ) για τους ίδιους λόγους που αντιτάχθηκε στο ανάλογο σχέδιο του 2000 και σε όλα τα προηγούμενα σχέδια επέκτασης του διυλιστηρίου δίπλα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας μας .
Υπενθυμίζουμε ότι οι αντιδράσεις μας έχουν ξεκινήσει από το 1989 όταν η ΠΕΤΡΟΛΑ απέκτησε την εδαφική έκταση 160 στρ. της πρώην ΟWENS. Η σαφής έγγραφη και κατηγορηματική δήλωση (2-2-1990) του τότε Υπουργού Βιομηχανίας κ. Πεπονή ότι «η διοίκηση του Υπουργείου ουδεμία θα επιτρέψει επέκταση εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ στους χώρους της εξαγορασθείσας εταιρείας OWENS παρά μόνο εάν αφορά σε κατασκευές γραφείων για στέγαση προσωπικού» ήταν αποτέλεσμα των δικών μας δυναμικών αντιδράσεων που ξέσπασαν την διετία 1989-1990.
1. Η χωροθέτηση νέων παραγωγικών μονάδων στην εδαφική έκταση της πρώηνOWENS είναι πράξη παράλογη, εκθέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεών μας και αυξάνει τους κινδύνους εκδήλωσης Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης .
2. Το σχέδιο αυτό, αν υλοποιηθεί – είναι δυσμενέστερο και του σχεδίου του 2000 το οποίο κατέπεσε ύστερα από απόφαση του ΣτΕ – θα δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα στην λειτουργία της εταιρείας μας. Η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της εταιρείας μας και το συνεπακόλουθο κλείσιμο τηςεταιρείας θα είναι το μοιραίο αποτέλεσμα με ότι αυτό συνεπάγεται για το εργασιακό μας μέλλον . Δεν θα το επιτρέψουμε!
3. Το σχέδιο θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη βεβαρημένο και κορεσμένο περιβάλλον της περιοχής. Από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου τόνοι πετρελαιοειδών διαρρέουν στην ακτή μπροστά στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου μας. Το σοβαρό περιστατικό εμφανίστηκε από το 2004 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα . Δεκάδες γεωτρήσεις έχουν τοποθετηθεί μέσα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου μας και αντλούν καθημερινά τόνους πετρελαιοειδών τα οποία μάλιστα διέρχονται u945 από το υπέδαφος αποθήκης πυρομαχικών . Η αφόρητη δυσοσμία επηρεάζει δυσμενώς το εργασιακό μας περιβάλλον. Καταγγέλλουμε ότι μόλις πρόσφατα τα ΕΛΠΕ ΒΕΕ με προφανή σκοπό να κρύψουν την απαράδεκτη εικόνα στον χώρο εκροής μπάζωσαν τμήμα της θάλασσας και της ακτής και μάλιστα διαμόρφωσαν δρόμο πάνω στην ακτή!



Δεν υπάρχουν σχόλια: