Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Merrill: Πώληση για ΕΛΠΕ - «Ανεξήγητο το premium της αποτίμησης»

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε στην "Ημερησία" στις 15 Μαΐου 2008:
Σύσταση «πώλησης» για την μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων επαναλαμβάνει η Merrill Lynch μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας διύλισης, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι τα επίπεδα στα οποία αποτιμάται η μετοχή της είναι «ανεξήγητα» υψηλά ενώ τα ρίσκα παραμένουν και στο τρέχον τρίμηνο.
Ο επενδυτικός οίκος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σε προσαρμοσμένη βάση τα κέρδη EBITDA στην βασική δραστηριότητα της διύλισης ήταν 29 εκατ. ευρώ, 60% δηλαδή χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρά το συνολικό κέρδος των 99 εκατ. που ανακοίνωσε (+34% ετησίως).
Αυτό προκύπτει, συνεχίζει η Merrill, αν προστεθούν τα έσοδα από διαχείριση αποθεμάτων ( 44 εκατ.) και μη επαναλαμβανόμενα έσοδα (26 εκατ.).
«Η βασική δραστηριότητα τη διύλισης για τα ΕΛΠΕ αναμένεται να παραμείνει ασθενική και το δεύτερο τρίμηνο δεδομένης της εικόνας στα περιθώρια διύλισης μέχρι στιγμής» επισημαίνει, προσθέτοντας πως οι περιορισμένες δυνατότητες της υποδομής των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ, οι οποίες δεν επιτρέπουν την επεξεργασία, απόδοση και παραγωγή προϊόντων με υψηλότερες προστιθέμενες αξίες «είναι το βασικότερο μειονέκτημα της επιχείρησης έναντι των ανταγωνιστών της στην Ευρώπη στο σημερινό περιβάλλον».
Για την Merrill Lynch η μετοχή των ΕΛΠΕ διαπραγματεύεται όπως αναφέρει χαρακτηριστικά με αδικαιολόγητο premium. Υποαποδίδει του πανευρωπαϊκού κλάδου διύλισης μόλις 2% από την αρχή του έτους και το P/E της αποτυπώνει «ανεξήγητο» premium 25% έναντι αυτού του ευρύτερου κλάδου. Ο οίκος προβλέπει ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα περιορισθούν στα 65 σεντς φέτος έναντι 0,86 το 2007 και θα ανακάμψουν οριακά, στα 0,70 το 2009. Σημαντική πίεση βλέπει και στην μερισματική απόδοση εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί μόλις στο 4,02% από 6,69% το 2007.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΠΟΣΟ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ? ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΔΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥΣ? ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΔΥΙΛΙΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΛΑΣΤΙΧΟ. ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΨΗΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΠΕ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ. ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΚΑΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΝ, ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΕΙΔΗΣΗ, ΚΑΙ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΝΑ "ΒΟΗΘΑΕΙ" ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ. ΑΣ ΒΓΟΥΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΛΙΒΥΗ, ΑΙΓΥΠΤΟ. ΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΠΑ κλπ,κλπ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΤΣΗ-ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΑΣ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΠΛΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ. ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ. ΒΕΒΑΙΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΚΩΔΙΚΟΣ ΣΤΟ ΧΑΑ...