Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Σοβαρή δυσλειτουργία των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου

Αναδημοσιεύουμε από τον διαδικτυκό τόπο "Magoulaonline" το άρθρο σχετικά με την χθεσινή πτώση της μονάδας καταλυτικής πυρόλυσης (FCC) των ΒΕΑ:
Τρόμος χθες το απόγευμα σε ολόκληρο το θριάσιο πεδίο λόγω σοβαρής δυσλειτουργίας στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Καπνοί και φλόγα 30 μέτρων η οποία ξεπηδούσε από στον πυρσό των διυλιστηρίων και ήταν ορατά από παντού τρόμαξαν τους πολίτες του θριασίου που δεν γνώριζαν τι συμβαίνει στην περιοχή. Μεγάλες ποσότητες αερίων και καπνού εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα επιβαρύνοντας σε σημαντικό βαθμό το περιβάλλον. Τα αίτια της δυσλειτουργίας είναι άγνωστα μέχρι στιγμής. Η επιτροπή αγώνα πολιτών κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ, με γρήγορα ανακλαστικά, απέστειλε άμεσα καταγγελία για το συμβάν στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και τον νομάρχη δυτικής αττικής κ. Αρκουδάρη,ζητώντας να διαταχθεί αυτοψία για να γίνουν γνωστά τα αίτια που προκάλεσαν την δυσλειτουργία. Επίσης ζητά να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις στην εταιρία και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του διυλιστηρίου όσο και την αποφυγή επιπλέον ρυπάνσεων.
Επιστολή επίσης απέστειλε για το ίδιο θέμα η επιτροπή αγώνα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ)
& ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
Επικοινωνία : τηλ : 210-5537308-9-10 / fax: 210-5537220. /κιν: 6977180196 - 6944306700
Email: epitropiagona@gmail.com
___________________________________________________________________
Ελευσίνα 15/5/2008
ΠΡΟΣ:
1) Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά
2) Νομάρχη Δυτ. Αττικής κ. Αρ. Αρκουδάρη
Θέμα: Καταγγελία για περιστατικό δυσλειτουργίας και ρύπανσης στο διυλιστήριο ΕΛΠΕ ΒΕΑ και αίτηση αυτοψίας.
Σας καταγγέλλουμε ότι χθες Πέμπτη 15 Μαΐου και περί την ώρα 20.50 σημειώθηκε σοβαρή δυσλειτουργία στην μονάδα καταλυτικής πυρόλυσης (FCC) του Διυλιστηρίου ΕΛΠΕ ΒΕΑ στον Ασπρόπυργο.
Φλόγα τουλάχιστον 30 μέρων εμφανίστηκε στον πυρσό στον οποίο κάηκαν τόνοι αερίων υδρογονανθράκων.
Η εκπομπή τεράστιων ποσοτήτων καπνού αλλά και η έντονη δυσοσμία δημιούργησαν αφόρητες συνθήκες κυρίως στον Ασπρόπυργο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο με το αποψινό περιστατικό έχει επαναληφθεί στις 17/10/2000 ενώ ύστερα από αυτοψία του 2005 διαπιστώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ η παραβίαση 4 Περιβαλλοντικών Όρων του διυλιστηρίου.
Παρακαλούμε να διατάξετε άμεσα αυτοψία για την διερεύνηση των αιτίων του συμβάντος, να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την ασφαλή λειτουργία του διυλιστηρίου όσο και την αποφυγή επιπλέον ρυπάνσεων.

Η Συντονιστική Γραμματεία

Εμείς θα αναφέρουμε την αντίθετη άποψη μας σχετικά με την καταγγελία που την θεωρούμε περιβαλλοντική υπερβολή, διότι:
Όσον αφορά στο τυπικό της υπόθεσης, η άδεια λειτουργίας προβλέπει την ύπαρξη πυρσού καύσης αερίων όπου κατά την περίπτωση διακοπής λειτουργίας οποιασδήποτε μονάδας οι υδρογονάθρακες θα καίγονται εκεί.
Όσον αφορά στην ουσία, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας για οποιοδήποτε λόγο, να υπάρχει "ανακουφιστικός" μηχανισμός που θα καίει τα αέρια ώστε να μην εκλύονται άκαυστα στην ατμόσφαιρα. Αυτό ισχύει παγκόσμια, ισχύει για όλα τα διυλιστήρια και δεν υπάρχει καμία απολύτως εναλλακτική λύση.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι έγινε τα σπάσατε με την επιτροπή αγώνα; Δεν είσαστε πια συμπορευόμενοι γιατί κάτι τέτοιο μας είχατε κάνει να καταλάβουμε.

Ανώνυμος είπε...

Οι μονάδες, σε όλα τα Διυλιστήρια, σε όλο τον κόσμο όταν εργάζονται, πέφτουν.
Έπεσε και ο FCC.
Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε και η τελευταία.
Ο πυρσός, πολύ απλά, έκανε τη δουλειά του. Ειδάλλως -τουλάχιστον αυτοί που γνωρίζουν το ξέρουν αυτό- θα υπήρχε τρομερό πρόβλημα.
Πέραν του ότι όλο το βράδυ τα παιδιά του FCC πήγαιναν καροτσάκι και μαζί μ' αυτούς τραβήξαμε λούκι, ο Μιχάλης, ο Θωμάς, ο Φάνης, ο Μανώλης κι εγώ, στον πίνακα, με την 3800 και τα λαδόνερα που μας έστελναν, δεν νομίζω ότι συνέβη κάτι το τρομερό.
Αν, όμως, ανοίξεις το κουτί και πεις μια, μετά πρέπει να πεις άλλες εκατό για να δικαιολογήσεις την πρώτη.

Ανώνυμος είπε...

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ:

O ΕΛΠΕ που σχολίασε με κόκκινα είναι σαφώς γνώστης!!
Δεν ανακάλυψε την πυρίτιδα! Είπε ότι θα έλεγε ο καθένας μας με δυό λόγια σαν επιτομή του συμβάντος, τα οποία με άλλα λόγια λέει και ο Γιάγκουρας. Το ότι το σχολίασε όμως ό ΕΛΠΕ μάλλον έγινε από ευθιξία λόγω καταγωγής.
Συμπέρασμα: O ΕΛΠΕ ΕΙΝΑΙ ΕΛΔΑΪΤΗΣ.-

Και τώρα η ερώτηση:
Aυτοί της επιτροπής αγώνα που ξέρουν τεχνικές λεπτομέρειες και όρους Ελδαϊκούς και ανταποκρίθηκαν άμεσα? Αλλά είπαμε: οι δυό στους τρείς ρουφιάνοι και εγώ εκπαιδευόμενος. Ρουφιάνοι ε ρουφιάνοι! Απαγορέψτε τα κινητά μέσα στο διυλιστήριο ρε να έρχονται όλοι στην πύλη να ρωτάνε σαν τα παλιά τα καλά τα χρόνια και να τους παραμυθιάζει ο επόπτης! Και πάλι ρουφιάνοι ε ρουφιάνοι!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

"Ψευτοεπαναστάτες" έξω απο τα σύρματα, "ψευτοεπαναστάτες" και μέσα. Υπόγειες διαδρομές, συγκοινωνούντα δοχεία. Και μετά τους στηρίζετε.....

Ανώνυμος είπε...

ρε. η επιτροπή αγώνα απο που έμαθε ότι έπεσε ο fcc?

Ανώνυμος είπε...

μήπως ξέρουν και γιατί έπεσε? άλλη φορά αν είναι να ρωτάμε αυτούς τι έγινε ....

Ανώνυμος είπε...

Θα είδανε το ...Flare.
Κι όποτε βλέπουν το Flare να κάνει τη δουλειά του, τρέχουν.
Τους τα έχει μάθει καλά ο Παπαπολυχρονίου
Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα.
Εδώ κάποτε κάποια νούμερα, βλέπανε τον Πύργο Ψύξης να βγάζει τους ατμούς που βγάζει και ωρυόντουσαν για περιβαλλοντική μόλυνση.
Τι να πεις και ποιόν να πείσεις;
Αλλά και οι ρουφιάνοι πρέπει να δουλεύουν καλά από μέσα.
Ευδοκιμεί το είδος...

Ανώνυμος είπε...

Και στο Β.Ε.Θ. τα ίδια έχουμε,για να μη πώ για την σωληνουργία που συνορεύει με το συγκρότημα η οποία σε κάποια φάση της παραγωγής της
< πνίγει > όλη την περιοχή και φυσικα φταίνε τα ΕΛ.ΠΕ.