Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Χωρίς άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων

Πληθαίνουν καθημερινά τα δημοσιεύματα σχετικά με τις παραβάσεις που διαπίστωσαν οι Επιθεωρητές περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις των ΒΕΕ. Το άρθρο (και η φωτογραφία με το σχόλιό της) που αναδημοσιεύουμε είναι από τον σημερινό Ριζοσπάστη.
Ο χώρος στον οποίο σχεδιάζει την επέκταση η ΕΛΠΕ
Την ίδια στιγμή που η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) και η κυβέρνηση υποστηρίζουν και διατυμπανίζουν την αναγκαιότητα της «επένδυσης» - επέκτασης των εγκαταστάσεων της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα, έρχονται οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος να διαπιστώσουν ότι τα διυλιστήρια σήμερα διαπράττουν σωρεία παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ρυπαίνοντας την περιοχή.
Οι διαπιστώσεις έγιναν μετά από έλεγχο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις 18 Ιούνη 2007, με αποτέλεσμα στις 15 Μάη η υπόθεση να παραπεμφθεί στον εισαγγελέα περιβάλλοντος ώστε να επιβάλλει τις αντίστοιχες κυρώσεις. Αποτελεί λοιπόν το λιγότερο ειρωνεία το γεγονός, ότι η διοίκηση των ΕΛΠΕ προσπαθεί εδώ και καιρό, με τη στήριξη της κυβέρνησης, να πείσει το λαό της περιοχής ότι η «επένδυση» θα μολύνει λιγότερο και θα είναι ασφαλής.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις διαπιστώσεις των επιθεωρητών, η εταιρεία δε διαθέτει ούτε καν άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων σχετικά με τα υγρά απόβλητα που επεξεργάζεται. Επιπλέον, δεν τηρεί ηλεκτρονικό αρχείο για συνεχείς μετρήσεις στην καπνοδόχο καύση και στη μονάδα ανάκτησης θείου, ενώ δεν πραγματοποιεί καθόλου μετρήσεις διθειάνθρακα στην έξοδο της μονάδας «κλάους» και μετρήσεις μονοξειδίου του άνθρακα και διθειάνθρακα στην έξοδο του μετακαυστήρα. Μετρήσεις ρύπων που, σύμφωνα με την απόφαση 159029/19.6.2006, θα έπρεπε να γίνονται μια φορά το τετράμηνο.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία δεν είχε ολοκληρώσει ούτε το πρώτο στάδιο παρακολούθησης - καταγραφής των αερίων διάχυτων εκπομπών, με αποτέλεσμα να μην έχει καταθέσει τεχνική έκθεση στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Και συνεχίζοντας οι επιθεωρητές τις διαπιστώσεις παραβάσεων αναφέρουν, ότι τα κανάλια ελαιοδιαχωριστών δεν είναι καλυμμένα με σκέπαστρα, ενώ δεν υπήρχαν άδειες για τις χρήσεις από την εταιρεία νερού από γεωτρήσεις (κατέθεσε τις αιτήσεις για άδειες μετά τον έλεγχο).
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ:Αν και δεν συνηθίζουμε θα σχολιάσουμε το παραπάνω άρθρο αφού έχουμε λάβει αρκετά emails συναδέλφων οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από εμάς το θέμα (υπάρχουν μάλιστα αναρτημένα και σχετικά σχόλια σε πρόσφατες αναρτήσεις μας).
Η μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων διαθέτει άδεια από την Νομαρχία Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με έρευνα της Εταιρείας λαμβάνοντας υπόψη την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία δεν απαιτείται άλλη άδεια αφού δεν πρόκειται για απόβλητα αλλά για παραπροϊόντα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ διευκρίνισε πριν 3 μήνες ότι απαιτείται άδεια και η Εταιρεία έχει υποβάλλει τα σχετικά έγγραφα για την έκδοσή της, αλλά όταν έγινε η αυτοψία δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα, διότι η Εταιρεία είχε στην κατοχή της ισχύουσα άδεια. Επί της ουσίας όμως δεν ρυπαίνεις αν δεν έχει άδεια, αλλά αν διοχετεύεις ρύπους κάτι το οποίο δεν διαπιστώθηκε στην αυτοψία.
Για τις υπόλοιπες παραβάσεις είτε αυτές είναι τυπικές (καθυστερημένη υποβολή άδειας χρήσης νερού από γεωτρήσεις) είτε δεν υφίστανται (ηλεκτρονικό σύστημα συνεχών μετρήσεων μεγάλης εγκατάστασης καύσης) είτε αμφισβητούνται επί της ουσίας. π.χ Τα νερά από τον πύργο ψύξης δεν ελέγχονται ως προς την θερμοκρασία και το περιεχόμενο χλώριο. Όμως τα νερά αυτά δεν πηγαίνουν κατευθείαν στη θάλασσα αλλά στην μονάδα επεξεργασίας η έξοδος της οποίας καταλήγει στη θάλασσα και στο ρεύμα εξόδου γίνονται οι ζητούμενες αναλύσεις. Άρα το ότι δεν γίνονται, όπως τυπικά ίσως θα έπρεπε, στα απόνερα του πύργου ψύξης δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση ουσιαστική παράβαση και διερευνάται αν πρόκειται και για τυπική παράβαση.
Τέλος να ευχαριστήσουμε τους καλούς συναδέλφους για τις παραπάνω πληροφορίες που μας έδωσαν και να τους ζητήσουμε συγνώμη που δεν δημοσιεύουμε την επιστολή τους ατόφια αλλά στο σημείο αυτό ως σχόλιο του δημοσιεύματος του Ριζοσπάστη.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΗΔΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ Μ. ΠΙΝΗ. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΓΡΑΨΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ.
Υ.Γ ΑΥΤΗ ΠΩΣ ΞΕΦΥΓΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΔΩΘΕΙ?

Ανώνυμος είπε...

Άμα ο Αμπατζόγλου κλείσει όπως δήλωσε το ένα από τα δύο διυλιστήρια της περιοχής,θα με προσλάβει εμένα σκουπιδιάρη στο δήμο του μετά;Αν είναι να μας το πει να μην ανησυχούμε δηλαδή.εγώ πως θα βολέψω την οικογένειά μου ρε σύντροφοι;Αλλα τί τα λέω τώρα,λες και δεν ξέρουμε ποιος είναι βολεμένος και ποιος όχι τώρα...