Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Νέα μονάδα ηλεκτρισμού των ΕΛΠΕ στα Μέγαρα


Από τον Capital.gr μεταφέρουμε το σημερινό άρθρο που υπογράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος. Ανάλογο άρθρο υπάρχει και στο Reporter.gr όπου υπογράφει ο Ενεργειακός.

Το πράσινο φως για τη δημιουργία νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής των Ελληνικών Πετρελαίων στην περιοχή της Πάχης Μεγάρων, με εγκατεστημένη ισχύ 390MW, έδωσε προ δεκαημέρου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η ΡΑΕ χορήγησε τη σχετική άδεια παραγωγής (γνωμοδότηση υπ’ αριθμ. 11/2008), που αποτελεί το πρώτο στάδιο του χρονοβόρου και κοστοβόρου αδειοδοτικού μαραθωνίου. Αυτός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, που εγκαταλείφθηκε λόγω ακριβώς των αδειοδοτικών προβλημάτων, ο όμιλος των ΕΛΠΕ επρόκειτο να κατέλθει στο διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ, χρησιμοποιώντας το site της Πάχης. Πηγές της εταιρείας τόνιζαν στο Capital.gr ότι παρά τη λήψη της άδειας παραγωγής «στο πλαίσιο των σημερινών συνθηκών και του τωρινού επενδυτικού προγραμματισμού, η κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής δεν βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες του ομίλου». Αντίθετα η προώθηση της αναβάθμισης του διυλιστηρίου της Ελευσίνας βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των ΕΛΠΕ. Και όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «η Ελευσίνα θα μειώσει σε ποσοστό 80% την υφιστάμενη περιβαλλοντική όχληση».Παρά το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση, το project της Πάχης, δε φαίνεται να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ήδη έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες αντιδράσεις από το νομάρχη Δ. Αττικής Α. Αρκουδάρη και το δήμαρχο των Μεγάρων.Υπενθυμίζεται τέλος ότι εφόσον οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συνεργασίας μεταξύ ΕΛΠΕ, Edison (εκτός απροόπτου και της Ελληνικής Τεχνοδομικής), τότε η συγκεκριμένη άδεια θα «εισφερθεί» στη νέα κοινοπραξία.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

TEΡΜΑ ΤΑ ΑΣΤΕΙΑ!!!!!!!
ΤΩΡΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΟΥΕΝΣ

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΦΑΝΕΡΑ ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΗΤΑΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΝΟΜΑΡΧΗ. ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΤΩΡΑ.(ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΕΣΥ ΜΕΝΕΙΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ)