Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Ο πληθωρισμός Μαΐου «τρέχει» πάνω από 4,6%


Ο πληθωρισμός ήδη τρέχει με 4,6% για τον Μάιο, ενώ για τον Απρίλιο όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος ήταν 4,4%. Εξακολουθεί να είναι επίκαιρη η προσωπική επιστολή του συναδέλφου Ε. Δεσύπρη, όπως είχαμε αναφέρει εδώ, που έκανε λόγο για την απουσία ρήτρας πληθωρισμού από την ΕΣΣΕ 2008, παρότι κάποια στιγμή είχε πέσει στο τραπέζι πρόταση της Εταιρείας για διορθωτικό ποσό αν ο πληθωρισμός ξεπερνούσε το 3,3%. Φαίνεται πως έχει αρχίσει να εκμηδενίζεται το όποιο όφελος από το 5% της ΕΣΣΕ. Στο παρακάτω άρθρο του Κώστα Ταχάκη στο Έθνος, γίνεται αναλυτική αναφορά στην κατάσταση του πληθωρισμού από τον γενικό γραμματέα Στατιστικής Υπηρεσίας Μ. Κοντοπυράκη:
Από τον Οκτώβριο του 1998 έχει να βρεθεί στο σημερινό ποσοστό, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να ξεπεράσει το 5% τους επόμενους μήνες.
Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας σπάει ο πληθωρισμός. Όπως προκύπτει από δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας, κ. Μανόλη Κοντοπυράκη, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή κλείνει τον Μάιο πάνω από το 4,6%, σημείο που είχε να βρεθεί από τον... μακρινό Οκτώβριο του 1998. Αν τώρα λάβουμε υπόψη πως η ανάπτυξη -για την οποία ο κ. Κοντοπυράκης δεν διακινδυνεύει πρόβλεψη για το σύνολο του έτους- βρίσκεται στο 3,6%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των πέντε τελευταίων χρόνων, προκύπτει το συμπέρασμα πως οι βασικότεροι δείκτες της οικονομίας επιστρέφουν ολοταχώς στην προ ΟΝΕ εποχή. Για τον πληθωρισμό πολλοί αναλυτές διατυπώνουν την εκτίμηση πως μέσα στους επόμενους μήνες είναι πιθανό να ξεπεράσει και το 5%, καθώς το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά συνεχώς διογκώνεται. Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ, ο κ. Κοντοπυράκης σημείωσε πως ο πληθωρισμός τον Μάιο θα είναι αυξητικός σε σχέση με τον Απρίλιο και πιθανότατα θα βρεθεί πάνω από το 4,6%.
«Οι λόγοι που έχουν συμβάλει στην άνοδο του πληθωρισμού είναι οι αυξημένες τιμές πετρελαίου και σιτηρών. Από το φθινόπωρο αναμένουμε υποχώρηση», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ.
Από τα λεγόμενά του προκύπτει πως σίγουρα ο τιμάριθμος θα πιάσει το 4,7%, ενώ δεν αποκλείεται να κλείσει και υψηλότερα.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου ο μέσος πληθωρισμός προσεγγίζει το 4,4% και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί ο αναθεωρημένος στόχος (η αναθεώρηση έγινε τον Απρίλιο) του υπουργείου Οικονομίας για μέσο πληθωρισμό έτους στο 3,5%. Γι αυτό και αναμένεται το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες σε νέα αναθεώρηση των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού.
Ο ρυθμός ανάπτυξης
Για τον ρυθμό ανάπτυξης ο κ. Κοντοπυράκης υπογράμμισε πως κάθε πρόβλεψη είναι «παρακινδυνευμένη».
«Στο σύνολο του έτους είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τον ρυθμό ανάπτυξης. Θα εξαρτηθεί από τι θα συμβεί στην παγκόσμια οικονομία, η οποία είναι απρόβλεπτη», είπε χαρακτηριστικά.
Να υπενθυμίσουμε πως το υπουργείο με τη νέα αναθεωρημένη πρόβλεψή του οριοθέτησε τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 3,6% (όσο έκλεισε και στο πρώτο τρίμηνο του 2008) από 4%, αλλά, όπως έχει γράψει το «Έθνος», η σταθερή άνοδος των τιμών πετρελαίου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβράδυνση την οικονομία. Τέλος, για την ανεργία ο κ. Κοντοπυράκης είπε ότι εντός του έτους θα υποχωρήσει κάτω από το 8%.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είστε ποταποί και πράοι (Α. Δημηρίου).
Τι σημαίνει ρήτρα πληθωρισμού?
Εμείς κοιτάμε το 5% είχαν πετύχει οι άλλοι τόσο πολύ.
Σκασμός λοιπόν!!!!!!
Ο πληθωρισμός θα πέσει.
Μας το είπε ο παππούς που ονομάζει πληθωρισμό το "πουλί του".
ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ.
ΘΑ ΦΑΜΕ ΚΑΙ ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Μανώλης καλά τα είπε.
Άρα και εσείς που τον επικαλείστε συμφωνείτε και επικαλούμενοι επαυξάνετε(ξέρεις δήθεν τάχα μου-τάχα μου, άλλος τόπε όχι εμείς) . Μέχρι τον Δεκέμβρη δηλαδή θα παρακολουθούμε τον πληθωρισμό και θα επικαλούμαστε τον Μανώλη? Εγώ τον Θεό επικαλούμαι κάνα δυό φορές τον μήνα όχι τον Μανώλη.
Η δεν συμφωνείτε? Με την ρήτρα λέω.
Συμφωνείτε η όχι? Διότι εγώ διαφωνώ!

Και διαφωνώ για τρείς λόγους:

1) H ύπαρξη ρήτρας πληθωρισμού είναι μια προσπάθεια αναδρομικής προσέγγισης, και ανακεφαλαιωτικά ανά χρόνο, του ετήσιου μαϊμουδιάρικου πληθωρισμού. Αλλά και ρεαλιστικός να ήταν , η μεθοδολογία αυτή είναι μια μαϊμουδιά της παλαιάς ΑΤΑ Η ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.
2) Οι ετήσιες συμβάσεις έρχονται να καλύψουν απώλειες λόγω πληθωρισμού του προηγούμενου έτους η να εξασφαλίσουν μπροστάντζα έναντι των πιθανολογούμενων απωλειών του τρέχοντος έτους? Το πρώτο λέω εγώ. Εσύ πές το δεύτερο. Η φιλοσοφία της αίσθησης του μέσου όρου θα πει ο τρίτος. Εγώ λέω τρία πάνω τρία κάτω το απόλυτο και το επιθυμητό δεν θα το βρούμε ποτέ. Ειπε λοιπόν ο Φίλης πως «δεν είναι και άσχημο το 5%» (ΑΝ το διαβάσεις προσεκτικά ,αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και καλό. Θα το κρίνει ο χρόνος). Είπε επίσης πως «εμένα 100% μου λείπει αλλά που να το βρώ?». Δεν είδα να αντικρούσετε τότε την άποψη αυτή. Διαφωνώ λοιπόν και στο διά ταύτα διότι ότι έγινε–έγινε και δεν αλλάζει, και κοιτάζουμε εμπρός και δεν κλαψουρίζουμε κάθε τρείς και λίγο για την μη ύπαρξη διορθωτικής ρήτρας πληθωρισμού. Εκτός και αν αυτές οι κλάψες τάχαμου-τάχαμου αποσκοπούν σε άλλα πράγματα Αποσκοπούν? Πάρε θέση! Διότι θα αναρτήσω άρθρο με θέμα «Ρήτρες πληθωρισμού και άλλες σκοπιμότητες». Εσένα ρωτάω Κασσάνδρα όχι τον Μανώλη! Κάτσε κάτω ρε ΕΛΠΕ ποιος σου μίλησε εσένα? Ποιος Σωκράτης ρε? Τι τον ανακατεύεις αυτόν?
3) Διαφωνώ τέλος με την ρήτρα διότι και υπαρκτή να ήταν θα βασιζόταν σε κάλπικα και προτηγανισμένα δεδομένα! Αν θέλετε ρήτρα πάμε αύριο να αγοράσουμε δέκα συγκεκριμένα και επώνυμα είδη διατροφής, ένα πουκάμισο 70-30, ένα κοστούμι μάλλινο ελληνικής ραφής, ένα ζευγάρι κάλτσες βαμβακερές, ένα λίτρο βενζίνης, πέντε βασικά φρούτα από ένα κιλό, ένα κιλό φυστίκι αράπικο, ένα Chivas Regal 12άρι και μια μερίδα κοντοσούβλι. Του χρόνου την ίδια μέρα αγοράζεις τα ίδια ακριβώς και βρίσκεις τον «δικό μου» πληθωρισμό. Απλούστατο! Πάς και τα παραστατικά στον παππού και αφού πρώτα τον ρωτήσεις πόσο έκανε πέρσι το κοντοσούβλι και πόσο κάνει εφέτος του λές ρίχτα . Ετσι την αντιλαμβάνομαι εγώ την ρήτρα. Η πάω στα γεμάτα με ένα 10% και ευελπιστώ ότι δεν θα ξεφτιλιστεί τόσο το πράγμα ώστε να βρεθώ και μείον. Διότι το 1980 ήθελα 40 μισθούς να αγοράσω ένα μικρό αυτοκίνητο και τώρα ο νεοδιόριστος θέλει 15 μισθούς. Ναι τα αυτοκίνητα έγιναν φθηνότερα αλλά τα άτιμα δεν τρώγονται. Αντίθετα τότε με ένα κιλό λάδι (και λαδέμπορας ων) έπαιρνα δύο κιλά ψάρια και τώρα παίρνω μισό κιλό η έπινα δέκα καφέδες ελληνικούς και τώρα πίνω έναν. Ανάλογα ισχύουν και με την αξία του μισθού μου. Για αγοραστική δύναμη συζητάμε αν κάτι σου θυμίζει αυτό. Και αυτήν δεν την καθορίζουν οι ρήτρες αλλά οι Αλβανοί και τα μεγάλα κεφάλαια. Το πώς και το γιατί δεν είναι του παρόντος. Ψάξε λοιπόν και βρές και αν τόβρεις πέστο μου και μένα. Γιατί για κάτι ρήτρες 0,67% η και 1% ΕΓΏ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΜΑΙ!


ΚΑΛΗΝΎΧΤΑ ΣΑΣ. Και μην βγάλεις τις κάλτσες απόψε γιατί σε ακούω να βήχεις! Θα άρπαξες κρυολόγημα μάλλον. Τρίψου με οινόπνευμα και θα σου περάσει!

Υ.Γ
Σέβομαι απολύτως την όποια απόψή σας. Δεν συμφωνούμε σε όλα. Είναι ερέθισμα η κάθε άποψη για παραπέρα διάλογο. Αλλά κοιτάμε εμπρός. Προχθές κάναμε και τα σαράντα του και σήμερα ήταν η τελευταία μάζωξη των συγγενών! Αντε λοιπόν από αύριο ο καθένας σπίτι του και η χήρα και τα ορφανά θα βρούνε το δρόμο τους. Μην ανησυχείτε!

Ανώνυμος είπε...

Ο μανωλης θα τα καλυψει ξέρει αυτος ο πρώτος υπερωριακιας είναι.αφου ολο το πρωινό γυρνάει πέρα δώθε πετώντας λάσπη το απόγευμα γράφει ώρες.τα νούμερα τρελά.

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφε Βουκόλε
Αν συνεχίσει έτσι ο πληθωρισμός, θα μνημονεύουμε τον Μανώλη μέχρι τον Δεκέμβριο. (Όποιον μνημονεύεις, δεν σημαίνει ότι είναι και Θεός. Τι είδους συνειρμοί είναι αυτοί;)
Ο Μανώλης είναι ο μόνος, απ' όσο ξέορυμε, που δημόσια επεσήμανε την απόσυρση της ρήτρας πληθωρισμού. Καμία συνδικαλιστική παράταξη, αν θυμούμαστε καλά δεν το επεσήμανε.
Ήδη από το περασμένο Φθινόπωρο, τα σενάρια έκαναν λόγο για τιμή αργού γύρω στα 200$/bbl. Αυτό σήμαινε συνεχή αύξηση του πληθωρισμού. Όταν γίνονταν η διαπραγμάτευση για την ΕΣΣΕ, δεν ήταν τόσο φανερό που θα πάει το αργό και κατά συνέπεια ο πληθωρισμός. Ήταν όμως μια παράμετρος που έπρεπε να αξιολογηθεί και να ληφθεί υπόψιν. Η Εταιρεία, κάνοντας λάθος υπολογισμούς, έκανε την γκάφα για αυτήν, να προτείνει ρήτρα πληθωρισμού. Αμέσως μόλις το κατάλαβε, την απέσυρε. Η Διοικούσα του Σωματείου μάλλον από απειρία δεν το αξιολόγησε ιδιαίτερα, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι μάλλον από αδιαφορία δεν του έδωσαν σημασία.
Θα μπορούσε να ληφθεί υπόψιν η ρήτρα πληθωρισμού και στο τέλος της χρονιάς, όχι να δοθούν απλά αναδρομικά, αλλά να ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΕΙ η ποσοστιαία διαφορά στην γενική αύξηση. Και όλα αυτά για να γίνει κάποιου είδους εξορθολογισμός στην ΕΣΣΕ και όχι για να λυθούν οι παθογένειες του Ελληνικού Κράτους.
Τέλος, να προσθέσουμε ότι εκτιμούμε την επιστολή του Μανώλη και θα την μνημονεύουμε, εκτός αν εσύ ή κάποιος άλλος μας πείσει ότι ήταν λάθος, ή εκτός αν μας το ζητήσει ο ίδιος.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

Ποτέ δεν είπα ότι ήταν λάθος η προσέγγιση του Μανώλη! Θεωρώ όμως το όφελος από την ύπαρξη της ρήτρας πληθωρισμού ασήμαντο για τις τρέχουσες συνθήκες και την διαιωνιζόμενη επίκληση της απουσίας της ψιλικαντζίδικη μικροπολιτική. Δεν την χρεώνω κάν σαν δημιουργική αντιπολίτευση. Αν ήθελε να κάνει πολιτική ο Μανώλης και εσύ μαζί να καταπιανόταν με την άρον-άρον απεμπόληση του 10% με την άρον-άρον ακύρωση της απεργίας (έστω και για την τιμή των όπλων ρε γαμώτο) και με τον πανικό της εκτελεστικής για την διαχείριση της απεργίας 2 μέρες πρίν την αναστολή της. Αλλά απληροφόρητος και αυτός και εσείς ασχολείστε με τα ψίχουλα! Ρώτα λοιπόν να μάθεις που έκανε ο Οφθαλμίδης τις περισσότερες κλήσεις 2 μέρες πρίν την έναρξη της απεργίας και θα καταλάβεις τα πάντα. Ακου λοιπόν για να μαθαίνεις και μην μου τα ζαλίζεις άλλο. O Θωμάς εκτός του ότι γέρασε, τις μέρες που ήταν να γίνει η απεργία έλειπε στην Γερμανία ΚΑΙ Ο ΟΦΘΑΛΜΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΜΗ ΕΚΛΑΣΑΝ ΜΑΛΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.! Και τα παλαιά έμπειρα κριάρια δεν του έδιναν και πολύ θάρρος για το αποτέλεσμα!! Για αυτά μπορείτε να μας πείτε τίποτα, και αφήστε τις ρήτρες για τα παγκάρια της εκκλησίας. Άντε γιατί μέχρι εδώ τόχω να το γυρίσω στα μπινελίκια και να γίνει το έλα εννιά δίς. Και σαφώς η επιστολή του Μανώλη ήταν καλή αλλά θα περίμενα να κλαίει-και εσείς μαζί του -για την απώλεια και την εγκατάλειψη της διεκδίκησης του υπόλοιπου 5% (με βάση το 10% του διεκδικητικού πλαισίου) διότι η επίκληση της απώλειας της ρήτρας αποκοιμίζει και ο καθένας σκέφτεται, έλα μωρέ και αν παίρναμε άλλο 1% τι θα άλλαζε? Το χαμένο 5% λοιπόν να μνημονεύετε και τα άλλα δέκα αιτήματα του πλαισίου. Σας καταγγέλλω λοιπόν πως με αυτή την τακτική παίζετε εκόντες άκοντες το παιχνίδι του Οφθαλμίδη. Και καλά ο Μανώλης μέχρι γενικοσύμβουλος έφθασε. Εσείς? Μέχρι που? Τι επίπεδο έχετε? 30 ΧΡΌΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ! Μπορείτε να τις ανοίξετε? Δεν θέλουμε υποβολείς για το τι γίνεται πίσω από τις κουρτίνες!. Θέλουμε ανοιχτές κουρτίνες! Και εσείς δεν βλέπω να βοηθάτε!

Υ.Γ
Αφού λοιπόν θα συνεχίσεις να κλαψουρίζεις μέχρι το Δεκέμβριο για την ρήτρα, δεν θα το αποφύγεις το άρθρο "ρήτρες πληθωρισμού και άλλες σκοπιμότητες». Και θα είναι και επώνυμο και πάρε και καμιά κρέμα με ψηλό δείκτη προστασίας διότι μάλλον εσένα θα κάψει και όχι τον ΜΑΝΏΛΗ!!!! Διότι ενώ είναι γνωστές οι προθέσεις σου το ευτελίζεις με τα φραγκοδίφραγκα και ενώ εσύ πιστεύεις ότι κάνεις δημιουργική κριτική στο σωματείο στα μάτια τα δικά μου «είσαι το σωματείο», και μου δείχνεις με τον τρόπο σου το δένδρο για να μην δω το δάσος! Επομένως εσύ πρέπει να με πείσεις για κάτι και όχι εγω εσένα για την ορθότητα της επιστολής του Μανώλη την οποία σέβομαι σαν μία "άποψη' η οποία όμως εμένα όχι μονο δεν με καλύπτει αλλά την θεωρώ και πολύ light.

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφε Βουκόλε,
Φαίνεται πως μας ενοχλούν διαφορετικά πράγματα. Εσένα σε ενόχλησε η απεμπόληση του 10%. Εμένε όμως όχι διότι ουδέποτε πίστεψα σε αυτό. Περίμενα μια λογική αύξηση και η ιδέα της ρήτρας του πληθωρισού μου φάνηκε απολύτως λογική. Πιστεύω πως ξέφυγε της προσοχής του ΠΣΕΕΠ και πως ενδέχεται να αποδειχθεί σοβαρή παράμετρος, αν το αργο συνεχίσει την πορεία του προς τα 200$, οπότε και θα εκμηδενίσει το 5% της γενικής αύξησης.
Σχετικά με τα τηλεφωνήματα του Οφθαλμίδη δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Φάνηκε πάντως από τα γεγονότα ότι μετά την εκλογή του ως Εκπρόσωπος των Εργαζομένων, η Διοίκηση να έχει κάποιες προσδοκίες από αυτόν και για αυτό έκλεισε την ΕΣΣΕ.
Η Εταιρεία προσδοκά αλλαγή εσωτερικού κανονισμού, αλλαγή του τρόπου που γίνονται οι απεργίες, αλλαγή του εισαγωγικού κλικμακίου των νεοπροσλαμβανομένων και άλλα παρόμοια τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε στο μέλλον. Εκεί θα φανεί και η στάση του καθενός. Εσύ όμως μπορείς να πείς σε ποιόν έγιναν τα τηλεφωνήματα.
Τελικά, στο 10% δεν πίστεψα, για αυτό και δεν το αναφέρω. Αν εσύ έχεις διαφορετική άποψη, στείλε τη να την δημοσιεύσουμε ή δημοσίευσε την ως σχόλιο. Για ποιο λόγο θα πρέπει να συμφωνούμε ντε και καλά; Και αν έχει έτοιμο κάποιο κείμενο σχετικά με «ρήτρες πληθωρισμού και άλλες σκοπιμότητες» στείλε το να το δημοσιεύσουμε και ας μας κάψει όπως λές. Και σχετικά με όσα αναφέρεις στην τελευταία σου πρόταση, εμείς δεν θέλουμε ούτε να πείσουμε ούτε να πειθαναγκάσουμε κανέναν. Μια άποψη απλά αναφέρουμε. Και ακούμε και τις απόψεις όσων θέλουν να παρακολουθούν το συγκεκριμένο ιστολόγιο, είτε συμφωνούμε είτε όχι.

Ανώνυμος είπε...

Ρήτρα πληθωρισμου είχαμε και το 2005 μόνο που ήταν αρνητική,0,2% κάτω απο τον πληθωρισμό.ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΙΧΑΣ