Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2007

Αλλάζουν τακτική οι ξένοι στο Χ.Α.

Από την Ελευθεροτυπία διαβάσαμε το παρακάτω άρθρο Του ΧΡ. ΚΙΤΣΙΟΥ:
Ανατράπηκε πλήρως η επενδυτική στρατηγική των ξένων brokers που διενεργούν πάνω από το 70% του ημερήσιου τζίρου του Χ.Α. εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης.
Ακολουθώντας στρατηγική ανάλογη με αυτή με την οποία κινούνται παγκοσμίως, άφησαν σε δεύτερη μοίρα τις τράπεζες και στράφηκαν στις λεγόμενες κυκλικές μετοχές (βιομηχανίες, υποδομές κ.λπ.) αλλά και επιχειρήσεις που ευνοούνται από την άνοδο του ευρώ. Η Ελλάδα έχει όμως και μία ιδιαιτερότητα. Λόγω εκλογών και επερχόμενων αποκρατικοποιήσεων στο προσκήνιο βρίσκονται και οι «κρατικές» εταιρείες.
Το ράλι των commodities (πετρέλαιο, μέταλλα, σιτάρι, χρυσός κ.ά.) και η συνεχιζόμενη πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ αποτελούν σαφή δείγματα σύμφωνα με τους αναλυτές ότι οι προτεραιότητες της Fed. Στόχος είναι να αποφευχθεί η ύφεση μέσω της μείωσης των επιτοκίων. Η κίνηση αυτή προκάλεσε ράλι στις αγορές.
Διεθνές φαινόμενο
Ράλι, από το οποίο απέχουν παγκοσμίως οι τραπεζικοί τίτλοι, καθώς το κόστος χρήματος παραμένει ακριβό, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσο τελικά θα πληγεί ο κλάδος από την κρίση.
Το ίδιο εν πολλοίς συμβαίνει και στο Χ.Α. Οι δεικτοβαρείς τίτλοι των ελληνικών τραπεζών υποαποδίδουν σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, αν και διατηρούν καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τις ομοειδείς μετοχές διεθνώς, λόγω της ελάχιστης έκθεσής τους σε προϊόντα που σχετίζονται με μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια.
Η ροή κεφαλαίων από πλευράς ξένων στις ελληνικές τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Γ.Δ. να σκαρφαλώνει σε νέα υψηλά, παρέμεινε μεικτή. Μεγάλες ξένες επενδυτικές τράπεζες, όπως οι Goldman Sachs και Credit Suisse βγήκαν πωλητές. Σποραδικές ρευστοποιήσεις έγιναν και από άλλες μεγάλες ξένες τράπεζες (π.χ. στην EFG Eurobank από τη Morgan Stanley, Citigroup, στην Πειραιώς από hedge fund που αποεπένδυσε στο Τ.Τ. από τη Citigroup και από Goldman Sachs κ.ά.).
Στον αντίποδα, κερδισμένη από μετακινήσεις κεφαλαίων (switches) της Morgan Stanley είναι η Alpha Bank, ενώ αγορές βγήκαν και στην ΑΤΕ από prop desks (επενδυτικά κεφάλαια τραπεζών). Στην MIG έγιναν τον Σεπτέμβριο μεγάλες πωλήσεις από τη Morgan Stanley και εν συνεχεία από τις Societe Generale και Credit Suisse. Μεγάλες αναδιαρθρώσεις θέσεων επενδυτές διενεργούνται και στην ΜΡΒ.
Τις επιλογές των ξένων όμως επηρεάζουν άμεσα και οι εξελίξεις στο μέτωπο του δολαρίου. Το ασθενές αμερικανικό νόμισμα καθιστά ακριβότερες τις εξαγωγές στις ΗΠΑ ή μειώνει την αξία των πωλήσεων των εκεί θυγατρικών ελληνικών εταιρειών (Τιτάν, S&B, Πλαστικά Θράκης κ.ά.). Ανοίγει όμως την ίδια στιγμή τον δρόμο για νέες εξαγορές (η Τιτάν υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης της παρουσίας της στις ΗΠΑ).
Η Τιτάν φέρεται να επιδεικνύει ενδιαφέρον και για εξαγορές τσιμεντοβιομηχανιών και στη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία.
Παράγοντες της τουρκικής τσιμεντοβιομηχανίας αναφέρουν ότι η εσωτερική αγορά είναι διασπασμένη, με αρκετούς μικρούς παίκτες. Επισημαίνουν δε ότι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις εξαγορών στην Τουρκία είναι ο τομέας τσιμέντου της Sabanci Holdings, για την οποία οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι είναι ανοιχτή σε προτάσεις ξένων επενδυτών.
Αλλη μία τσιμεντοβιομηχανία η οποία πρόκειται να πουληθεί στις αρχές του 2008 είναι η Goller Bolgesi Cimento. Η σημερινή κεφαλαιοποίησή της αγγίζει τα 374 εκατ. δολάρια.
Αντιστάθμισμα
Ταυτόχρονα, το ακριβό ευρώ μειώνει τα κόστη αγοράς πρώτων υλών για σειρά ελληνικών βιομηχανιών (ΕΛΠΕ, Μοtor Oil, Τιτάν, S&B, Βιοχάλκο, Coca Cola), γεγονός που αντισταθμίζει το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών. Ευνοούνται οι τίτλοι εταιρειών με σοβαρή ή αναπτυσσόμενη δραστηριότητα σε μεγάλες αναδυόμενες αγορές, όπως το δίδυμο Coca Cola - Frigoglass (Ρωσία, Κίνα, Ινδία) οι μεταλλουργίες (Σιδενόρ, ΕΛΒΑΛ, λιγότερο η Χαλκόρ), ο όμιλος Μυτιληναίου και βιομηχανίες σωλήνων, όπως η Σωληνουργεία Κορίνθου. Στον αντίποδα, οι ελληνικές εταιρείες με αυξημένη έκθεση στην Τουρκία (Εθνική Τράπεζα, Intralot) ενέχουν για τους ξένους και τον κίνδυνο της χώρας σε περίπτωση νέας όξυνσης της πιστωτικής κρίσης που σοβεί. Στα αξιοσημείωτα οι μεγάλες αγορές -πάνω από ένα δίμηνο- που βγάζει συστηματικά στον τίτλο της Βιοχάλκο η Σεβρό (χρηματιστηριακή του γκρουπ Credit Agricole)

Δεν υπάρχουν σχόλια: