Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Για το περιβάλλον


Ημέρα κινητοποίησης για το περιβάλλον από τους bloggers η σημερινή. Εμείς ως εργαζόμενοι σε μια εταιρεία οι δραστηριότητες της οποίας είναι από την φύση τους εχθρικές προς το περιβάλλον δεν μπορούμε να μην τιμήσουμε την σημερινή ημέρα.
Ξεκινάμε λοιπόν με την σημερινή απεργία όπου οι μειώσεις τροφοδοσιών των μονάδων θα συμβάλλουν απειροελάχιστα στην μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά το πρακτικό συμφωνίας και από τις δύο πλευρές δηλαδή Διοίκηση και εργαζομένους. Τονίζουμε την αυστηρή τήρηση του πρακτικού διότι όλοι ξέρουμε ότι ούτε στους εργαζόμενους αλλά ούτε και στους εκπροσώπου της Διοίκησης αρέσει το ανεβοκατέβασμα της τροφοδοσίας των μονάδων στα όρια των συμφωνηθέντων αλλά και κανείς τους δεν λαμβάνει πρωτοβουλία για την επικαιροποίηση του σχετικού πρακτικού.
Προτείνουμε να διαβάσετε την έκθεση για τις κλιματικές αλλαγές στον Ελλαδικό χώρο. Σύμφωνα με αυτήν και μέχρι το 2100 (ήδη βέβαια αυτό αναθεωρείται ως χρονικό όριο σε πιο βραχεία περίοδο, ίσως το 2040-2050):

  • Η θερμοκρασία στην Ελλάδα θα ανέβει κατά 6-7°C.
  • Οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 60-80% μέσο όρο.
  • Παρά την μείωση των βροχοπτώσεων θα έχουμε πιο έντονα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες, πλημμύρες).
  • Θα υπάρξει μέση ετήσια αύξηση κατανάλωσης ενέργειας κατά 5%, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες κατά 20% (ειδικά τον Ιούλιο) που θα απαιτεί την εύρεση άλλων 3500 MW ισχύος του ηλεκτρικού δικτύου.
  • Θα έχουμε συνεχή κίνδυνο πυρκαγιάς.
  • Θα έχουμε αύξηση θνησιμότητας από καύσωνα (κυρίως καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα) καθώς και την εμφάνιση νέων επιδημιών που υπήρχαν μόνο στην Αφρική.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό οργανισμό για το Περιβάλλον η αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 80 εκατοστά θα επιφέρει αλλαγές κοινωνικές και οικονομικές στις παράκτιες περιοχές ειδικά της Μεσογείου. Θα επηρεασθούν τόσο τα οικοσυστήματα αλλά και οι χρήσεις γης. Θα αλλάξει δραματικά ο μαζικός τουρισμός. Ειδικά ο χειμερινός αλλά και ο καλοκαιρινός λόγω των συνεχών καυσώνων.
Το πιο απογοητευτικό είναι ότι ακόμη και αν σταματούσαμε τις εκπομπές αερίων σήμερα και τις μηδενίζαμε οι αλλαγές αυτές θα έρθουν και θα κρατήσουν δεκαετίες και ειδικά για την αύξηση της στάθμης της θάλασσας αιώνες. Αν δράσουμε τώρα μπορεί να σώσουμε και να μην καταδικάσουμε και τις επόμενες γενιές. Περιθώριο υπάρχει αρκεί να πιεστούμε να αλλάξουμε συνήθειες και να πάρουμε προληπτικά μέτρα.
Ειδικά ως προς την χρήση ενέργειας και νερού, στην ιατρική πρόληψη και στον οικονομικό σχεδιασμό χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό ρεύμα που θα στηρίξει σκληρά μέτρα που πρέπει να πάρει η κάθε κυβέρνηση. Μέτρα όμως ειλικρινή που θα βοηθήσουν συνολικά τον πληθυσμό και δεν θα εξυπηρετήσουν τα μεγάλα μόνο οικονομικά συμφέροντα της καπιταλιστικής μας οικονομίας.
Στο χώρο της δουλειάς μας αν συμφωνείτε με τα παραπάνω και δεκάδες άλλα ανάλογα που διαβάζεται αυτές τις μέρες έχουμε να προτείνουμε τα ακόλουθα:

  1. Περιορισμό στο ελάχιστο των μετακινήσεων με τα ρυπογόνα ΙΧ μας. Ας ξεκινήσουμε ερχόμενοι στην δουλειά μας με τα λεωφορεία.
  2. Χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση (είναι και πιο φθηνό).
  3. Περιορισμό της σπατάλης ηλεκτρικού ρεύματος.
  4. Ανακύκλωση.
  5. Τήρηση των γραπτών διαδικασιών ξεκινήματος και σταματήματος των μονάδων. Η βιασύνη έχει πάντοτε κακές επιπτώσεις πρώτα από όλα στο περιβάλλον.

H εταιρεία αν και στο site της μιλάει για το περιβάλλον και τον σεβασμό της ως προς αυτό θα δείτε ότι έχει να ενημερώσει το σχετικό θέμα εδώ και δύο χρόνια. Στην πραγματικότητα το μόνο που ενδιαφέρει την εταιρεία είναι η αποφυγή των προστίμων. Είναι δε εύκολα αντιληπτό ότι όσο αυξάνονται οι περιβαντολλογικές ευαισθησίες τόσο μειώνονται τα κέρδη κάτι το οποίο δεν επιθυμεί καμία εταιρεία όσο και αν διαλαλεί το αντίθετο. Εμείς οι εργαζόμενοι θα πρέπει με την στάση μας να σεβόμαστε το περιβάλλον και να αναγκάζουμε την εταιρεία να πράττει αυτά που επιβάλλουν οι νόμοι, οι κανονισμοί και το συμφέρον όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: