Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Κομπίνες και λαμόγια (1)


Ξεκινάμε την σειρά άρθρων κομπίνες και λαμόγια με μια υπόθεση της θυγατρικής των ΕΛΠΕ της Global.
Στα τέλη του 2003, η Global (Θυγατρική Εταιρεία των ΕΛΠΕ στην Αλβανία με κύρια δραστηριότητα την εμπορία πετρελαιοειδών) υπόγραψε ένα συμβόλαιο (πιθανότατα προσύμφωνο) για αγορά ενός οικοπέδου 2200 m2, έξω από τα Τίρανα, με ένα ιδιώτη. Το οικόπεδο αυτό θα χρησιμοποιούταν για την εγκατάσταση πρατηρίου καυσίμων. Η αξία του οικοπέδου όπως συμφωνήθηκε (σύμφωνα με το συμβόλαιο) ήταν 800.000$ (περίπου 630.000€) !!!. Δόθηκε προκαταβολή 200.000€ χωρίς καμία έγκριση Δ.Σ. παρά μόνο από τον Γενικό Διευθυντή. Μετά από 3 περίπου μήνες αρχές Απριλίου του 2004 (έχουν γίνει οι εκλογές στην Ελλάδα) το Διοικητικό Συμβούλιο της Global εγκρίνει την αγορά ενός τμήματος μόνο, του παραπάνω οικοπέδου (περίπου του μισού ή 1200 m2) αντί 450.000 € (φαίνεται αυτό ήταν το καλό κομμάτι του οικοπέδου γιατί αν και κόστιζε πάνω από το 70% της συμφωνημένης, για όλο το οικόπεδο, τιμής εντούτοις σε έκταση ήταν λόγο περισσότερο από το μισό, εκτός βέβαια αν στο μεσοδιάστημα από το προσύμφωνο ως το συμβόλαιο ανέβηκαν οι τιμές των οικοπέδων τις περιοχής κατά 35%). Αμέσως μετά την έγκριση γίνονται τα συμβόλαια και καταβάλλεται στον ιδιώτη το υπόλοιπο ποσό.
Κοιτάξτε τώρα κάποιες λεπτομέρειες για να μην την πατήσετε και εσείς σε κάποια μελλοντική αγορά γης.
  • Στο συμβόλαιο δεν έχει επισυναπτεί τοπογραφικό διάγραμμα και έτσι τα όρια του οικοπέδου δεν είναι σαφή.
  • Δεν έγινε τεχνικός έλεγχος του οικοπέδου πριν την αγορά και έτσι δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια για κατασκευή πρατηρίου εξαιτίας καλωδίων υψηλής τάσης κτλ.
  • Το 2006 έγινε επέκταση δρόμου όπου χάθηκε ένα τμήμα του οικοπέδου (συγκεκριμένα τα 800 m2) και έτσι έμειναν μόνο 400 m2 τα οποία μάλιστα διεκδικούνται από τους γείτονες εξαιτίας την ανυπαρξίας τοπογραφικού σχεδιαγράμματος.

Ο πωλητής πούλησε στη συνέχεια το υπόλοιπο οικόπεδο που περιείχε και κτίσμα σε αλβανό «μαφιόζο». Στο νέο (μεταγενέστερο) αυτό συμβόλαιο υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα και ο νέος ιδιοκτήτης διεκδικεί (με τα συνήθη μέσα της μαφίας, όπως χρηματισμοί κρατικών λειτουργών, απειλές κτλ) και το οικόπεδο των ΕΛΠΕ.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει τα ΕΛΠΕ ούτε να περιφράξουν το οικόπεδο και φυσικά ούτε να εκδώσουν άδεια για πρατήριο αν και έχουν πληρώσει περισσότερα από 100.000€ σε δικαστήρια, δικηγόρους και μηχανικούς.
Συμπέρασμα: πάνω από εξακόσιες χιλιάδες ευρώ έχουν δαπανηθεί για ένα οικόπεδο 400 m2 έξω από τα Τίρανα του οποίου δεν ξέρουμε τα σύνορα και δεν πρόκειται να χτιστεί πρατήριο καυσίμων.
Πως λέγονταν οι υπεύθυνοι: Ν. Καραχάλιος και Π. Φιλοξενίδης.
Τι κυρώσεις είχαν: Τους έγιναν δριμύτατες συστάσεις να είναι πιο προσεκτικοί στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: