Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

Απεργία ΕΛΠΕ και διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

Εκτός από το θέμα της απεργίας μας το θέμα της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης την Δευτέρα 15/10 κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Πολλά μέσα συνδέουν αυτά τα γεγονότα (κατ΄εντολήν της Διοίκησης;). Το άρθρο του Θανάση Hλιοδρομίτη στην Ημερησία συνδέει χαλαρά τα δύο θέματα, όμως επικεντρώνεται στα προβλήματα της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και το δημοσιεύουμε ατόφιο. Ανάλογα άρθρα υπάρχουν σε όλο τον τύπο.
Μετ εμποδίων αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα η διάθεση στην αγορά του φθηνού πετρελαίου θέρμανσης- «φθηνού» σε σχέση με το ντίζελ κίνησης- καθώς η έναρξη της χειμερινής σεζόν συμπίπτει με την 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διακινητών-εμπόρων, η λιανική τιμή του εν λόγω καυσίμου θα είναι φέτος κατά μέσο όρο 10% υψηλότερη από πέρσι, ενώ για άλλη μια φορά η ύπαρξη διπλών σωληνώσεων στα βυτιοφόρα -παρά την απαγόρευσή τους από αγορανομική διάταξη- ευνοεί την κλοπή καυσίμων από τους επιτήδειους.
Προβλήματα
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η απεργία των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ θα προκαλέσει προβλήματα -έστω και μικρής χρονικής διάρκειας- στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς δεν θα γίνονται φορτώσεις από τα τρία διυλιστήρια της εταιρείας (Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης), που καλύπτουν πάνω από το 70% της συνολικής ζήτησης.
Η χειμερινή αγορά του πετρελαίου θέρμανσης θα ανοίξει στα 62-64 λεπτά το λίτρο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των διανομέων. Η τιμή αυτή είναι υψηλότερη κατά 9%-12% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αφορά παραγγελίες πάνω από 1.000 λίτρα. Σε μικρότερες παραδόσεις η τιμή θα είναι 3-4 λεπτά υψηλότερη. Χθες το πρωί ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Βλάχος, μίλησε σε σύσκεψη στελεχών και ελεγκτών του υπουργείου, προαναγγέλλοντας την έναρξη αυστηρών και εκτεταμένων ελέγχων από την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ελλιποβαρούς παράδοσης και κλοπής καυσίμων σε βάρος των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός κάλεσε τους διακινητές πετρελαιοειδών «να σεβαστούν το ρόλο τους και το επάγγελμα που επέλεξαν να κάνουν».
Για τους ελέγχους στην Αττική το υπουργείο Ανάπτυξης θα κινητοποιήσει περίπου 80 υπαλλήλους, οι οποίοι θα μοιραστούν σε κλιμάκια 3-4 ατόμων. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αρμόδιες για τους ελέγχους είναι οι νομαρχίες, προς τις οποίες όμως «το υπουργείο θα δώσει οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί», δήλωσε ο Γ. Βλάχος.
Ελαστικότητα
Στο υπουργείο βρέθηκαν χθες και οι εκπρόσωποι της Ένωσης Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Νομού Αττικής και των Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι δήλωσαν- λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου - ότι αδυνατούν να προσαρμόσουν τα βυτιοφόρα τους στις απαιτήσεις της αγορανομικής διάταξης, η οποία απαγορεύει την ύπαρξη διπλών σωληνώσεων στα οχήματα αυτά.
Η σχετική αγορανομική διάταξη είχε δώσει περιθώριο δύο μηνών για την προσαρμογή των βυτιοφόρων, αλλά τώρα οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν παράταση ενός έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Βλάχος ζήτησε από τους ελεγκτές να επιδεικνύουν κάποια ελαστικότητα ως προς το ζήτημα αυτό όταν ελέγχουν τα βυτιοφόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: