Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

Αλλα 5 λεπτά επιβάρυνση στο πετρέλαιο αν αρχίσει η αποθείωση

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ από την Ελευθεροτυπία:
Εκτός από τους κερδοσκόπους, νέα επιβάρυνση 4-5 λεπτών το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης θα προκαλέσει η κυκλοφορία του από το νέο χρόνο με μειωμένη περιεκτικότητα σε θείο.
Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2008, το πετρέλαιο θέρμανσης θα πρέπει να διατίθεται με περιεκτικότητα σε θείο 0,1% (=1000 ppm), έναντι 0,2% σήμερα. Αυτός ο τύπος πετρελαίου είναι ακριβότερος κατά περίπου 4 λεπτά το λίτρο, λόγω της περαιτέρω επεξεργασίας που απαιτεί για την αποθείωση, αλλά και της στενότητας που υπάρχει στη διεθνή αγορά για το συγκεκριμένο τύπο, η οποία και ωθεί την τιμή ανοδικά.
Έτσι, εφόσον διατεθεί από το νέο χρόνο, θα πωλείται προς 690 ευρώ τα 1.000 λίτρα, με βάση τις τιμές που ισχύουν σήμερα (περίπου 644 ευρώ).
Όπως έλεγαν στην «Ε» πηγές από τα ΕΛΠΕ, η εταιρεία, όπως και άλλες πετρελαϊκές, έχει ενημερώσει με επιστολή της τον υπουργό Ανάπτυξης, για τις επιπτώσεις που θα έχει στους καταναλωτές η διάθεσή του. Επίσης εισηγούνται να ενεργήσει σε επίπεδο Ε.Ε., ώστε το μέτρο να ισχύσει από την έναρξη της νέας περιόδου και όχι από τον Ιανουάριο, ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία και να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση, ενώ ο υπουργός από σήμερα επισκέπτεται το Πεκίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στη διυπουργική διάσκεψη για ΜΜΕ, που διοργανώνει η Διάσκεψη Ασίας - Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: