Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

ΕΛΠΕ: Πιέσεις για πλειοψηφικό πακέτο στη NIS ασκεί η Gazprom

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line 9/10/2007
Στο Βελιγράδι βρίσκονται στελέχη της ρωσικής Gazprom Neft, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση να τους πουλήσει πλειοψηφικό πακέτο της κρατικής NIS, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Politika, που αναμεταδίδει το Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των διεκδικητών για την NIS είναι και τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η ιδιωτικοποίηση της NIS πρωτοσυζητήθηκε το 2005, ωστόσο η όλη διαδικασία κινείτα με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Τον περασμένο Μάιο τελικά η σερβική κυβέρνηση εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πώληση θα γίνει έως το τέλος του έτους, ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι πιθανότερο είναι να γίνει εντός του 2008.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα στελέχη της NIS έχουν προγραμματίσει συναντήσεις με τον Σέρβο πρόεδρο Μπορίς Τάντιτς, και τον πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα.Κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters επιβεβαίωσαν ότι η ρωσική εταιρεία ενδιαφέρεται μόνο για πλειοψηφικό πακέτο. Ο αρχικός σχεδιασμός κάνει λόγο για πώληση του 25% και εκχώρηση του της πλειοψηφίας του management. Επίσης, ενδέχεται να δίνει option για εξαγορά 24% τα επόμενα χρόνια εφόσον ο στρατηγικός επενδυτής πραγματοποιούσε επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η NIS απασχολεί περίπου 13.000 υπαλλήλους και διαθέτει δύο διυλιστήρια, στο Νόβισαντ και στο Πάντσεβο, εταιρεία πετροχημικών, εκτεταμένη δραστηριότητα στον τομέα της έρευνας τόσο στη Σερβία όσο και στο εξωτερικό και εμπορικό δίκτυο με περίπου 600 πρατήρια σε όλη τη Σερβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: