Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2007

MOH-ΕΛΠΕ: Απάντηση σε ρεπορτάζ για λαθρεμπόριο


Από euro2day αναδημοσιεύουμε:
Τα διυλιστήρια της χώρας δεν θα επιτρέψουν την εμπλοκή τους σε παραπλανητικές τακτικές και θα διαφυλάξουν το κύρος τους με κάθε έννομο μέσο, προειδοποιούν με κοινή τους ανακοίνωση Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, θέτοντας και θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας στην απάντησή τους σε ρεπορτάζ του Ant1 και της ΝΕΤ.
Όπως αναφέρουν οι δυο εταιρίες:
”Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε για δύο συνεχόμενες εκπομπές σε ΑΝΤ1 (15/10) και ΝΕΤ (16/10) όπου, μεταξύ άλλων, υπήρξε αναφορά σε δήθεν εμπλοκή των διυλιστηρίων της χώρας σε λαθρεμπόριο καυσίμων.
Ιδιαίτερα η τηλεοπτική εκπομπή της 15/10 το θεώρησε περίπου ως δεδομένο, επιδεικνύοντας έγγραφο με απόψεις διατυπωμένες προφανώς από μη έμπειρο υπηρεσιακό παράγοντα προς την Ομάδα Εργασίας για την Καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου, χωρίς συγκεκριμενοποίηση και τελείως υποθετικά αφού δεν υπήρχαν παρά μόνον εικασίες.
Πέραν των εσκεμμένων (και με σκοπιμότητα;) ανακριβειών που ειπώθηκαν από ορισμένους, υπήρξε και δεοντολογικό έλλειμμα με την μη πρόσκληση στελεχών των διυλιστηρίων ώστε με τις συγκεκριμένες θέσεις και αναφορές τους στα γεγονότα να ακουστούν και οι απόψεις τους.
Διότι βεβαίως εάν υπήρχε η δυνατότητα για μια εκτενή τεχνική περιγραφή του τρόπου διακίνησης των καυσίμων, όπως αυτή συμβαίνει στα διυλιστήρια, θα κατερρίπτοντο ως αβάσιμοι όλοι οι ανερμάτιστοι ισχυρισμοί, που είχαν σαν προφανή στόχο τη σύγχυση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Ας εμπλέξουμε και τα διυλιστήρια, ώστε να γίνουν τα πράγματα και λόγω όγκου πολυπλοκότερα σκέφθηκαν οι ”άγνωστοι”, υπεύθυνοι του κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων.
Επισημαίνεται ότι σε όλη την αλυσίδα της διακίνησης καυσίμων – από την παραγωγή έως την τελική κατανάλωση – τα διυλιστήρια της χώρας είναι ο πλέον ελεγχόμενος κρίκος, μέσα από αυστηρές και διεθνώς πιστοποιημένες διαδικασίες.
Τονίζεται ότι πέραν των ελέγχων που διενεργούνται αυτόματα κατά τη διάρκεια των φορτώσεων, υπάρχει ταυτόχρονη επίβλεψη του εγκατεστημένου ανεξαρτήτου τελωνειακού συγκροτήματος, που απαρτίζεται από σοβαρό αριθμό εμπείρων στα καύσιμα τελωνειακών υπαλλήλων, το οποίο προβαίνει σε πρόσθετους και συνεχείς ελέγχους.
Τα διυλιστήρια είναι περιφραγμένοι τελωνειακοί χώροι, περιφρουρούμενοι για κάθε είδους διακίνηση και κάθε εξερχόμενο προϊόν, χωρίς κανείς από τους ισχυριζόμενους ότι γίνεται λαθρεμπόριο να έχει υποδείξει τον τρόπο που μία τέτοια ενέργεια θα ήταν εφικτή.
Τα διυλιστήρια της χώρας δεν θα επιτρέψουν την εμπλοκή τους σε τέτοιου είδους παραπλανητικές τακτικές και θα διαφυλάξουν το κύρος τους με κάθε έννομο μέσο. Τα διυλιστήρια δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι των λαθρεμπόρων.
Παρακαλούμε και ειδοποιούμε όλους να προσέξουν τις επιπόλαιες αερολογίες, τους άνευ στοιχείων ισχυρισμούς και ιδιαίτερα τις δυσφημιστικές επιπολαιότητες γιατί όλα αυτά είναι ποινικά κολάσιμα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: