Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

Αναβαθμισμένος ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας


Από την Εγνατία διαβάσαμε το παρακάτω άρθρο:
Η νέα συνεργασία με την Ανατολική Ευρώπη ανοίγει δρόμους επιχειρηματικούς και κρατικούς, ενισχύοντας την εικόνα της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη. Στο συνέδριο επενδυτών ενεργειακής κοινότητας ο Πίεμπαλγκς, τόνισε το ενδιαφέρον της Ε.Ε. στα Βαλκάνια, αλλά και την πρόθεση για την ισχυροποίηση των «δεσμών ενέργειας» στα κράτη μέλη. άφησε να εννοηθεί μάλιστα πως το ενδιαφέρον αυτό θα στηριχτεί με επενδυτικές κινήσεις δημιουργίας υποδομών, που θα αποσκοπούν στην μεταφορά ενέργειας, υπογραμμίζοντας την καίρια θέση της Ελλάδας, σαν κομβικό σημείο και ένα από τα παλαιότερα κράτη-μέλη της ένωσης. Αναμφίβολα, ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, είναι ένα έργο που μπορεί να στηρίξει την οριακή διαθεσιμότητα ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Η Αλεξανδρούπολη θα γίνει ο διακομιστής 18-20 εκατ. περίπου τόνων ετησίως, αν όχι παραπάνω.
Ο αγωγός θα διαχειρίζεται κυρίως από την Ρωσική εταιρεία Gazbrom η οποία μαζί με τις Transneft και Rozneft θα διευθύνει το 51%. Το υπόλοιπο 49% μοιράζεται στις Bulgaraz και Transexportstroy, της Βουλγαρίας με ποσοστό 19%, και τον Όμιλο Λάτση και του Ελληνικού παραρτήματος της Gazbrom, που συνδιαχειρίζονται το 30%.
Προσφάτως επίσης, άρχισε και η υλοποίηση του προγράμματος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα. Ενός σχεδίου που είχε αποφασιστεί από τις Ελληνικές και Αιγυπτιακές αρχές τον Ιούνιο, με σκοπό την είσοδο της Αιγύπτου στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης και την απεξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία. Η Αίγυπτος αποτελεί μια εξαιρετική πηγή, ενέργειας με τεράστια κοιτάσματα υδρογονοποιημένου φυσικού αερίου (LNG), που ανέρχεται 1,1 εκατ κ.τ που μπορεί να προσφέρει σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος από αυτό που προέρχεται από τη Ρωσία και να προσφέρει μια οικονομική λύση στο πρόβλημα ενέργειας της χώρας και τις καλπάζουσες τιμές του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου.
Όπως δήλωσε και ο κ. Σιούφας «είναι μία ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που θέτει τα θεμέλια για μια νέα εποχή, και ανοίγει νέους διαδρόμους στους ενεργειακούς μας δεσμούς». Η Ελλάδα προς το παρόν, εισάγει τα δύο τρίτα από το φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί από τη Ρωσία, ενώ η πτώση παραγωγής λιγνίτη στα Βαλκάνια, έχει οδηγήσει στην εισαγωγή και λιγνίτη από τη Ρωσία. Ενισχύονται συγχρόνως και οι επιχειρηματικοί δεσμοί των δύο χωρών καθώς τα ΕΛΠΕ πήραν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης για μία περιοχή 1,181 τ.χ δυτικά του Ομπαγιέντ. Τα ΕΛΠΕ, έχουν δεσμευτεί σε μια επταετή έρευνα κατά την οποία θα κάνει σεισμικές μελέτες και 5 γεωτρήσεις συνολικού κόστους 26 εκατ. δολαρίων. Πρώτα όμως τα ΕΛΠΕ θα συμμετάσχουν σε μια κοινή επιχείρηση, με την Australian Oil Search Limited και την Scottish Melrose Resources, σε μία τεράστια περιοχή στην περιοχή της Μεσάχα, έκτασης 56,930 τ.μ.
Άλυτα τα εσωτερικά προβλήματα της διαθέσιμης ενέργειας
Τα εσωτερικά προβλήματα της διαθέσιμης ενέργειας όμως παραμένουν άλυτα, με τους υπεύθυνους της ΔΕΗ να σιωπούν μπροστά στις εξελίξεις. Η χαμηλή διαθεσιμότητα λιγνίτη, που προέρχεται από τη γνωστή σε όλους κατάσταση στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη, έχει φέρει τη χώρα σε σημείο που δεν μπορεί να περιμένει τις μεγαλόπνοες αλλά μελλοντικές εξελίξεις.
Σε αναμονή του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της ΔΕΗ που θα ανακοινωθεί στις 21 Νοεμβρίου, που αναμένεται να είναι αρκετά ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, η στρατηγική στην οποία θα κινηθεί η ΔΕΗ συμπεριλαμβάνει τη διάσπαση σε 6 θυγατρικές εταιρείες και τη μείωση συμμετοχής του λιγνίτη κατά 11%, δηλαδή από 62% σε 51%, σε βάθος πενταετίας. Αφενός η διοίκηση ελπίζει στην ελληνορωσική συνεργασία, αφετέρου δε κινείται, μαζί με το υπουργείο ανάπτυξης και προς την εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, δεν αναπτύσσει όμως καμία βραχυπρόθεσμη λύση, στο έντονο ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Σε σχετική ερώτηση μας για την ανεύρεση πηγών ενέργειας ενναλακτικών του λιγνίτη τόσο ο Διευθυντής της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλος, όσο και ο διευθυντής επικοινωνίας κ. Στεργιώτης, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
To σχέδιο εκμετάλλευσης εγχώριων κοιτασμάτων, συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που δημοσιοποίησε προ τριμήνου η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, και ο σχεδιασμός του απαιτεί την επαναφορά στο δημόσιο, όλων των δικαιωμάτων εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων επί χερσαίων και υποθαλάσσιων περιοχών της χώρας.
Οι διαδικασίες όμως κολλύωνται από τα ΕΛΠΕ και την παραβατική καθυστέρηση παράδοσης των σχετικών στοιχείων, όπως μελέτες και χάρτες, αλλά και τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης, στην Διεύθυνση Πετρελαϊκής πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αν και ο κρατικός φορέας, κίνησε εγκαίρως τις διαδικασίες εφαρμογής του νόμου, ένα μήνα μετά την παρέλευση της θεσμοθετημένης ημερομηνίας, η διοίκηση των ΕΛΠΕ διατηρούν στην κατοχή τους τα δικαιώματα και λοιπά στοιχεία, προφασιζόμενοι την διεξαγωγή εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου.Νέο κύμα ανατιμήσεων στις τιμές του πετρελαίου, αναμένεται εν τω μεταξύ, με την τιμή του πετρελαίου να ξεπερνάει χθες τα 81 δολ. το βαρέλι, κατόπιν ανακοινώσεως των Η.Π.Α. για εξάντληση αποθεμάτων. Ρόλο στην ανατίμηση έπαιξε φυσικά και η υποχώρηση του δολαρίου και οι κλιματολογικοί παράγοντες, όπως ο ιδιαίτερα ζεστός χειμώνας που προηγήθηκε, αλλά και η εποχή των μουσώνων που ακολούθησε, καθώς αναλυτές που πήραν μέρος στην δημοσκόπηση του Bloomberg, αποδίδουν αναμενόμενη αύξηση στις τιμές πετρελαιοειδών και στην πρόβλεψη δύο ακόμη μεγάλων τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Σύμφωνα με την εταιρεία Merrill Lynch, η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει τα 80 δολάρια το βαρέλι για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, αυξάνοντας προηγούμενες προβλέψεις κατά 19 σεντς. Ανατίμηση που έγινε παρά την αύξηση κατά 0,9% της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο. Ακόμη ένας παράγοντας που θα δυσχεράνει την πορεία του πετρελαίου, είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς η υπερπαραγωγή τους δεν στηρίζεται από εξειδικευμένο προσωπικό, χαμηλώνοντας έτσι σημαντικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις την παραγωγική της δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: