Σύμφωνα με αυτά που αναφέρονται στο Εγχειρίδιο Διαχείρισης Μισθολογίου οι θέσεις εργασίας που περιλαμβάνονται στο μισθολογικό σύστημα είναι οι εξής:
- Γενικοί Διευθυντές
- Διευθυντές Ι
- Διευθυντές
- Αναπληρωτές Διευθυντές
Οι θέσεις αυτές αξιολογήθηκαν από τη HayGroup και οι αξιολογήσεις ελέγχθηκαν έναντι διεθνών πετρελαϊκών εταιριών συγκρίσιμου μεγέθους {ποιες είναι αυτές δεν γνωρίζει ουδείς, ούτε και αναφέρθηκαν παραδείγματα αν και ζητήθηκε από αρκετούς διευθυντές. Η Εταιρεία, μέσω της κας Κουτσυμάρη, μάλιστα απαντούσε ότι «η ομάδα εταιριών με την οποία συγκρινόμαστε περιλαμβάνει τις 25 μεγαλύτερες βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα» δανειζόμενη προφανώς την φράση από το κεφάλαιο «Στρατηγική Αμοιβών ΕΛΠΕ Α.Ε.» του ιδίου εγχειριδίου. Πάντως ούτε ο κατάλογος με αυτές τις 25 μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις υπάρχει στο εγχειρίδιο ούτε δόθηκε στους ενδιαφερόμενους}. Στη συνέχεια συγκρίθηκαν τόσο καθέτως, εντός κάθε Γενικής Διεύθυνσης όσο και οριζοντίως μεταξύ τους, συμφωνήθηκαν από τους Γενικούς Διευθυντές και εγκρίθηκαν από το Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Τα κεφάλαια «Εσωτερική Δικαιοσύνη και Εξωτερική Ανταγωνιστικότητα», «Μισθολογική Πολιτική», «Μισθολογικά Εύρη» είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για το λόγο αυτό τα μεταφέρουμε ατόφια ώστε να κρίνεται και εσείς ποια είναι η άποψη που δημιουργήθηκε στην Hay Group για τους διευθυντές μας (ή ποια είναι η άποψη του Κυβερνητικά ορισμένου διδύμου που μας διοικεί και την οποία άποψη την εκφράζουν στους διευθυντές μέσω της Hay Group ως δική της).
Εσωτερική Δικαιοσύνη και Εξωτερική Ανταγωνιστικότητα
Μετά τον καθορισμό της σχετικής βαρύτητας κάθε θέσης στην οργάνωση μέσα από τη διαδικασία αξιολόγησης θέσεων, ελέγχθηκε η σχέση μεταξύ βαρύτητας και αμοιβής. Σε οργανισμούς όπως η ΕΛΠΕ Α.Ε., όπου χρησιμοποιείται η μέθοδος αξιολόγησης θέσεων της Hay, τρεις είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τους μισθούς:
- Το μέγεθος κάθε θέσης εκπεφρασμένη σε «Hay Points»
- H γραμμή πολιτικής, η οποία καθορίζει το μέσο μισθό των μισθολογικών κλιμακίων των θέσεων
- Το σημείο μέσα στο μισθολογικό εύρος για κάθε θέση, στο οποίο πληρώνεται ο κάτοχός της.
Η γραμμή πολιτικής για την ΕΛΠΕ Α.Ε., επί της οποίας βρίσκονται οι μέσοι μισθοί των κλιμακίων, είναι παράλληλη και συμπίπτει με τον αριθμητικό (Market Median) της αγοράς.
Στη συνέχεια εξετάστηκε η παρούσα μισθολογική πρακτική, ώστε να διαπιστωθεί τα κατά πόσον κάτοχοι θέσεων ή ομάδες κατόχων θέσεων πληρώνονται δίκαια σε σχέση με κατόχους άλλων θέσεων.
Το κύριο σημείο αναφοράς είναι η Εσωτερική Δικαιοσύνη, ήτοι η σχέση μεταξύ της πολιτικής βασικών μισθών της Εταιρίας και της τρέχουσας πρακτικής μισθών.
Όσον αφορά στην Εξωτερική Ανταγωνιστικότητα, η αποτελεσματική διαχείριση μισθών περιλαμβάνει την παρακολούθηση της πρακτικής μας έναντι της αγοράς, ώστε να έχουμε μέτρο σύγκρισης και να λάβουμε, αν χρειάζεται, τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα για την επίτευξη του στόχου της μισθολογικής μας πολιτικής, η οποία είναι να προσελκύει, να διατηρεί και να παρακινεί διευθυντικά στελέχη του επιπέδου εκείνου που απαιτείται για την υποστήριξη των αναγκών και των στόχων της Εταιρίας.
Μισθολογική Πολιτική
Αφού εξετάσαμε την εσωτερική πρακτική μισθών, μελετήσαμε τη Μισθολογική Πολιτική και τη συγκρίναμε με την τρέχουσα πρακτική. Οι παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν για το σχεδιασμό του μισθολογικού συστήματος ήταν οι εξής:
α. Εξωτερικοί παράγοντες-
- Εταιρική απόδοση, που οδηγεί στην κερδοφορία και συνεπώς ικανότητα να αμείβει (ability to pay)
- Θέση στην αγορά ανταγωνιστικών εργοδοτών
β. Εσωτερικοί παράγοντες-
- Ατομικό ρίσκο και σχετική ασφάλεια εργασίας
- Σαφήνεια υπευθυνοτήτων
- Αναμενόμενα επίπεδα απόδοσης
- Ο βαθμός στον οποίο οι θέσεις πληρούνται από την αγορά έναντι της εσωτερικής προόδου
- Η πολιτική αμοιβών άλλων ομάδων εργαζομένων μέσα στην οργάνωση.
Με βάση τις παραδοχές αυτές καθορίσαμε τη γραμμή αμοιβών μας, η οποία παρέχει τους μέσους μισθούς κλιμακίου για όλες τις διευθυντικές θέσεις. Γύρω από τους μέσους αυτούς μισθούς κατασκευάσαμε εύρη μέσα στα οποία αμείβονται οι κάτοχοι των θέσεων, αναλόγως της ατομικής τους συμβολής στη θέση τους.
Μισθολογικά Εύρη
Το μέγεθος του εύρους που θα εφαρμοσθεί θα πρέπει να επιλέγεται με σκοπό να καθρεφτίζει επαρκώς τη διαφορετική επίδραση κάθε ατομικής συμβολής στην επίτευξη των εταιρικών αποτελεσμάτων. Στη δική μας περίπτωση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αυξημένη, έναντι της αγοράς, ασφάλεια εργασίας που παρέχει η ΕΛΠΕ, το εύρος των κλιμακίων καθορίστηκε σε 60% έναντι του συνήθους 50%, ήτοι το εύρος είναι 75% - 120% των μέσων μισθών κλιμακίων, οι οποίοι ταυτίζονται με τον αριθμητικό μέσο (median) της αγοράς.
Δείτε λοιπόν εδώ ποιες είναι οι μισθολογικές κατηγορίες των ΕΛΠΕ και τις θέσεις ανά κατηγορία. Τα σχόλιά μας μαζί με τα δικά σας θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες μαζί με πολλές άλλες λεπτομέρειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου