Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Καθυστερεί ο Σχεδιασμός για την Αξιοποίηση των Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων

Εμπόδια στον σχεδιασμό της Κυβερνήσεως για την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, επιφέρει η καθυστερημένη παράδοσις των σχετικών στοιχείων από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).
Σύμφωνα προς το άρθρο 20 του Νόμου 3587/2007 (152 Α’/10.7.-2007) τα Ελληνικά Πετρέλαια έπρεπε μέχρι την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007 να είχαν παραδώσει στην Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής του υπουργείου Αναπτύξεως όλα τα δικαιώματα αναζητήσεως, ερεύνης και εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων επί χερσαίων και υποθαλασσίων περιοχών της χώρας, καθώς και όλα τα στοιχεία, τις μελέτες και τους χάρτες που ευρίσκοντο στην κατοχή των ΕΛΠΕ (από το 1998).
Αν και η Διεύθυνσις Πετρελαϊκής Πολιτικής του υπουργείου Αναπτύξεως κίνησε εγκαίρως τις σχετικές διαδικασίες, έναν μήνα μετά την παρέλευση της θεσμοθετημένης ημερομηνίας τα δικαιώματα αναζητήσεως, ερεύνης και εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων παραμένουν στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η καθυστέρησις αυτή –που επισήμως αποδίδεται στην διεξαγωγή των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου- εμποδίζει τον υφιστάμενο σχεδιασμό της κυβερνήσεως για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Στην Έκθεση για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που δημοσιοποίησε προ τριμήνου η ηγεσία του Υπουργείου Αναπτύξεως ετονίζετο πως η επαναφορά στο Δημόσιο όλων των δικαιωμάτων εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων επί χερσαίων και υποθαλασσίων περιοχών της χώρας, θα αποτελέση το πρώτο βήμα για την έναρξη των ερευνών εξευρέσεως υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Οι έρευνες θα συντονίζονται από ειδικό κρατικό φορέα, που θα συσταθή υπό την μορφή ανώνυμης εταιρείας μετά την επαναφορά των δικαιωμάτων εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων στο Δημόσιο και θα τελή υπό πλήρη κρατικό έλεγχο.
Ο πρώτος γύρος παραχωρήσεως αδειών έρευνας για πετρέλαιο στην Ελλάδα έγιναν το 1996, όταν απονεμήθησαν 6 εκχωρήσεις. Τον Μάιο του 2002, ανεκοινώθη ότι η Κυβέρνησις θα προέβαινε σε δεύτερο γύρο παραχωρήσεων αδειών για έρευνα πετρελαίου στην Ελλάδα, τελικώς όμως η αδειοδότησις δεν διεξήχθη. Σημειώνεται πως η Κυβέρνησις της Κύπρου προχώρησε προσφάτως σε διεθνή διαγωνισμό για την έρευνα και αξιοποίηση τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμεταλλεύσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: