Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

21 απλές πράξεις για το περιβάλλον


Αξίζει σήμερα να ξεκινήσουμε όλοι να κάνουμε κάτι για το περιβάλλον. Παρακάτω είναι ένας κατάλογος με 21 απλά πράγματα. Διαλέξτε ένα και ξεκινήστε σήμερα. Το κέρδος θα είναι μεγάλο.


  1. Κάντε συντομότερα ντους. Συντομεύστε την διάρκεια του ντους μερικά λεπτά. Θα εξοικονομήσετε νερό και ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για να το θερμάνει. Επίσης θα έχετε κέρδος στους λογαριασμούς. Με την κίνηση αυτή μειώνετε την κατανάλωση ενέργειας.
  2. Χρησιμοποιείτε υφασμάτινες πετσέτες αντί για χάρτινες. Η επαναχρησιμοποίηση πραγμάτων αντί της χρησιμοποίησης προϊόντων μίας χρήσης είναι σχεδόν πάντα καλή για το περιβάλλον. Με την κίνηση αυτή γλιτώνετε δέντρα και ενέργεια που απαιτείται για να τα μετατρέψουν σε πετσέτες.
  3. Μην τυπώσετε τουλάχιστον ένα έγγραφο κάθε ημέρα. Προσπαθήστε να σκέφτεστε εάν χρειάζεστε πραγματικά αντίγραφο σε χαρτί κάποιου εγγράφου ή αν μπορείτε να το στείλετε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Επίσης αναρωτηθείτε αν μπορείτε να το διαβάσετε στον υπολογιστή αντί σε χαρτί.
  4. Μοιρασθείτε το αυτοκίνητό σας μια φορά την εβδομάδα. Έχετε έναν φίλο ή ένα συνάδελφο που κάνει κατά προσέγγιση το ίδιο δρομολόγιο με σας; Προσπαθήστε να κάνετε μαζί τουλάχιστον μια φορά το δρομολόγιο με το αυτοκίνητο του ενός. Εκτός από στην κατανάλωση καυσίμων, μειώνετε τις εκπομπές θερμοκηπίου και μπορείτε να κάνετε ταυτόχρονα μια καλή συνομιλία.
  5. Κλείστε την TV για μια ώρα. Μειώστε την κατανάλωση ενέργειας και βγείτε έξω και τρέξτε ή περπατήστε. Η πράξη αυτή σας χαρίζει υγεία.
  6. Κλείστε τα φώτα. Αποφεύγετε την σπατάλη ενέργειας.
  7. Χρησιμοποιείτε κούπα για τον καφέ αντί των ποτηριών μίας χρήσης. Εάν χρησιμοποιείτε συνήθως τα μίας χρήσης φλιτζάνια στην εργασία ή στο δρόμο, χρησιμοποιήστε ένα κεραμικό φλιτζάνι καφέ ή μια κούπα ταξιδιού, που μειώνει το ποσό απορριμμάτων.
  8. Αυξήστε την πίεση στα ελαστικά του αυτοκινήτου σας. Η πράξη αυτή μειώνει την κατανάλωση καυσίμου (λίγο) και το πιο σημαντικό μειώνει την φθορά τους με αποτέλεσμα να διαρκούν περισσότερο.
  9. Συζητάτε με τα παιδιά σας για το περιβάλλον.
  10. Για πρόχειρες εκτυπώσεις χρησιμοποιήστε τυπωμένα έγγραφα από την άλλη όψη.
  11. Μειώστε τη θερμοκρασία στον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα.
  12. Αποφεύγετε τα fast food. Άντ’ αυτού, φάτε στο σπίτι ή σε ένα κανονικό εστιατόριο. Τα fast food είναι από τους χειρότερους μολυντές του περιβάλλοντος, και είναι παρά πολύ ανθυγιεινά.
  13. Μονώστε το σπίτι σας ξεκινώντας από την σκεπή.
  14. Καθαρίστε τα φίλτρα σας. Καθαρίστε τα φίλτρα των κλιματιστικών σας για να βελτιώσετε μία φορά το μήνα την ενεργειακή αποδοτικότητα.
  15. Πλύνετε τα ρούχα με κρύο νερό. Το καυτό νερό είναι περιττό για τα περισσότερα ρούχα.
  16. Αγοράστε ανακυκλωμένα προϊόντα. Όσο το δυνατόν περισσότερο, πάρτε την ανακυκλωμένη έκδοση των προϊόντων που αγοράζετε.
  17. Ανακυκλώστε.
  18. Ψάξτε την ενεργειακή αποδοτικότητα. Όταν κοιτάζετε για να αγοράσετε μια συσκευή ελέγξτε και την ενεργειακή αποδοτικότητά της Μπορεί αυτές να κοστίσουν λίγο περισσότερο, αλλά θα σας αποζημιώσουν μακροπρόθεσμα με τους χαμηλότερους ενεργειακούς λογαριασμούς.
  19. Χρησιμοποιείτε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
  20. Αποσυνδέστε τις ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε καθημερινά. Ακόμα και στην κατάσταση αναμονής (”stand by”) καταναλώνουν ενέργεια
  21. Δοκιμάστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς Εξοικονομείτε τόνους καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: