Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

«Καπέλο» 8% στο πετρέλαιο θέρμανσης από την 1η Ιανουαρίου

Από το in.gr αναδημοσιεύουμε:
Παράταση ζητούν τα ΕΛΠΕ
Επιπλέον επιβάρυνση στα νοικοκυριά θα προκαλέσει η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για το θείο

Κατά 5 λεπτά το λίτρο (7%-8%) θα ακριβύνει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από την 1η Ιανουαρίου 2008 αν η κυβέρνηση εφαρμόσει τη σχετική κοινοτική οδηγία που προβλέπει τη μείωση της περιεκτικότητάς του σε θείο.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, τα ΕΛΠΕ με επιστολή τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης ζητούν παράταση τουλάχιστον για ένα έτος στην εφαρμογή της Οδηγίας, καθώς όπως προειδοποιούν οι αυξήσεις θα συμπέσουν με τη νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στις βενζίνες και στο πετρέλαιο κίνησης και θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών για καύσιμα.
Στην επιστολή τους τα ΕΛΠΕ επισημαίνουν ότι η αύξηση της τιμής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης λόγω αλλαγής προδιαγραφών θα συμπέσει και με ένα άλλο κύμα αυξήσεων στις τιμές των πετρελαιοειδών προϊόντων, λόγω της ανόδου των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στις βενζίνες και το ντίζελ κίνησης την ίδια ημερομηνία.
Συγκεκριμένα, από την πρώτη του 2008 έχει προγραμματιστεί μια ακόμη δόση αυξήσεων των ΕΦΚ (έχουν γίνει άλλες δύο, μία το 2006 και μία το 2007) κατά περίπου 2 λεπτά το λίτρο, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την εναρμόνιση των φόρων στα καύσιμα.
Η τελευταία δόση αυξήσεων έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει το 2009. Για όλους αυτούς τους λόγους τα διυλιστήρια έχουν ζητήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης να μην ισχύσει η διάθεση του πετρελαίου χαμηλότερου θείου από την 1η Ιανουαρίου του 2008, αλλά η Ελλάδα να ζητήσει αναστολή και το μέτρο να εφαρμοσθεί από την περίοδο 2008-2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: