Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

Υπογραφή Σύμβασης Παραχώρησης Δικαιωμάτων Ε&Π Υδρογονανθράκων στην περιοχή Mesaha της Αιγύπτου






Από το site της εταιρείας μας διαβάσαμε την ακόλουθη ανακοίνωση την οποία αναδημοσιεύει το σύνολο σχεδόν του έντυπου και ηλεκτρονικού οικονομικού τύπου (Αναλυτής, Ημερεσία, Ναυτεμπορική, capital, Reporter, Euro2day κ.α).
Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. ανακοινώνει, ότι στις 9 Οκτωβρίου 2007 υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην περιοχή Mesaha της Αιγύπτου μεταξύ αφενός της κοινοπραξίας, που αποτελούν η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, η MELROSE RESOURCES και η OIL SEARCH και αφετέρου της κρατικής εταιρείας Ganoub El Wadi και του Υπουργείου Πετρελαίου. Στην τελετή της υπογραφής προήδρευσε ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Eng. Sameh Fahmy. Η περιοχή παραχώρησης, η οποία καλύπτει μια ανεξερεύνητη ιζηματογενή λεκάνη, βρίσκεται στην Ανω Αίγυπτο στα σύνορα με το Σουδάν και έχει έκταση 57.000 τετρ. χλμ. Η αρχική περίοδος έρευνας είναι 4 χρόνια και μπορεί να παραταθεί μέχρι και 9 χρόνια. Η συνολική οικονομική δέσμευση είναι 14,3 εκατ. δολάρια και η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ συμμετέχει με ποσοστό 30%.
Εμείς να θυμίσουμε ότι στις 8/11/2006 ο Πρόεδρος κ. Τ. Χριστοδούλου είχε δηλώσει ότι «Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που αποκτήσαμε δικαιώματα σε μια ακόμη περιοχή της Αιγύπτου, μετά την πρόσφατη παραχώρηση του W. Obayed. Η περιοχή Mesaha, καλύπτει μια τεράστια ανεξερεύνητη έκταση, περίπου το 50% του χερσαίου ελλαδικού χώρου, έχοντας σημαντικές δυνατότητες για την ανακάλυψη πετρελαίου. Η περιοχή αυτή είναι συμπληρωματική στις υπόλοιπες ερευνητικές δραστηριότητες μας στην Αίγυπτο, ενισχύοντας παράλληλα την παρουσία μας στην χώρα».
Η δήλωση αυτή είχε γίνει όταν Αιγυπτιακή κρατική εταιρεία είχε ανακοινώσει στην κοινοπραξία που αποτελείται από την Σκωτζέζικη Melrose Resources (40%) ως διαχειριστή, την Αυστραλιανή Oil Search (30%) και την Ελληνικά Πετρέλαια (30%), ότι είναι ο πλειοδότης για την περιοχή Mesaha στην Ανω Αίγυπτο και ότι η μεταβίβαση των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής της περιοχής Mesaha στην κοινοπραξία, υπόκειται στην τελική έγκριση της κυβέρνησης και την υποβολή των σχετικών νομιμοποιητικών εγγράφων H περιοχή Mesaha, καλύπτει έκταση 56.930 τ. χλμ στο νοτιοδυτικό άκρο της Δυτικής Ερήμου στην Ανω Αίγυπτο, στα σύνορα με το Σουδάν βλέπε σχετικό χάρτη. Η περιόχη σύμφωνα με τις προσφορές που δόθηκαν σε σχέση με τις συνολικά 8 περιοχές θεωρείται η λιγοτερο υποσχόμενη για ύπαρξη πετρελαϊκών κοιτασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: