Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Στην κεντρική ιστοσελίδα της εταιρείας www:elpe.gr και στα θέματα «εκπαίδευση προσωπικού», αναφέρονται μεταξύ άλλων :
...Η ανάγκη για συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση αναλύονται και δράσεις προγραμματίζονται συστηματικά σε κάθε λειτουργικό χώρο. Γενικά, η συνεχής αναβάθμιση των προσόντων και η βελτίωση των δεξιοτήτων αποτελεί χρέος τόσο των διευθυντών όσο και των ιδίων των εργαζομένων... Οι επενδύσεις, κατά το 2006, στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση ήσαν € 1,22 εκατ. Ένα σύνολο 1.183 εργαζομένων παρακολούθησε 19.797 ώρες εκπαίδευσης. Επιπλέον, 64 εργαζόμενοι συμμετείχαν σε 1.100 ώρες εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Τα θέματα, που καλύφθηκαν ήταν σχετικά με πληροφορική, διοίκηση, ασφάλεια, συντήρηση, οικονομικά, εργατικά, νέες τεχνολογίες. Οκτακόσιοι εξήντα επτά (867) εργαζόμενοι συμμετείχαν σε εκπαίδευση on-the job, σχετικά με ασφάλεια & πυρασφάλεια με 5.634 ώρες εκπαίδευσης
Ενδεικτικά, τα εκπαιδευτικά και τα επιμορφωτικά προγράμματα αφορούν:
Εισαγωγική εκπαίδευση του νεοπροσληφθέντος προσωπικού στον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων, στις φυσικές και χημικές διεργασίες, στους κανόνες και στις διαδικασίες για την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον, τη χρήση πυροσβεστικού εξοπλισμού και την παροχή Πρώτων Βοηθειών.
Εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού στη διαδικασία μέτρησης αερίων, στην ορθή χρήση των Μέσων Ατομικής Προστασίας και του εξοπλισμού εργασίας. Επιπλέον, εκπαίδευση στις βασικές παροχές και σε παραδείγματα εργατικών ατυχημάτων.
Ασκήσεις ετοιμότητας των μελών των ομάδων εκτάκτων αναγκών σε υποθετικά σενάρια περιστατικών.
Εκμάθηση ξένων γλωσσών.
Κοινές ασκήσεις με συμμετοχή όλων των διυλιστηρίων της χώρας και την ΕΜΑΚ για την αντιμετώπιση περιστατικών μεγάλης έκτασης.
Ασκήσεις μερικής και ολικής εκκένωσης χώρων σε όλες τις εγκαταστάσεις.
Εκπαίδευση όλου του προσωπικού των υπεργολάβων και συνεργατών (χειριστές και εργοδηγοί) στις πολιτικές και στις διαδικασίες ασφάλειας.
Εκπαίδευση του μη τεχνικού προσωπικού στους βασικούς κανονισμούς για την υγεία και την ασφάλεια, στη χρήση πυροσβεστικών μέσων και στην παροχή Πρώτων Βοηθειών.
Εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού σε θέματα ασφαλούς διαχείρισης επικίνδυνων υλών, που παράγονται ή διακινούνται εντός των εγκαταστάσεων.

Τα ερωτήματα είναι απλά και εύκολα :
Οι Χειριστές στους Θαλάμους Ελέγχου (Control Rooms) πέραν της χρήσης του D.C.S και του A.P.C που έχουν να κάνουν με την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των μονάδων παραγωγής και εκπαιδευτήκαν οn the job (τι πρωτοποριακή μέθοδος και πολύ ασφαλής), χρησιμοποιούν ή όχι Ηλεκτρονικό Υπολογιστή PC και κάνουν χρήση προγραμμάτων όπως το Word, το Excel, το PI, φυσικά όχι για να σκοτώνουν την ώρα τους, αλλά γιατί είναι εργαλεία απαραίτητα για την δουλειά τους ;
Κάνουν . Σωστή απάντηση
Εκπαιδεύτηκαν ποτέ για την χρήση αυτών των προγραμμάτων , πότε , και από ποιους (with or without you U2 ωχ sorry !) on the job ή με υπέρβαση ωραρίου ;
Ποτέ . Σωστή απάντηση
Εκπαιδεύτηκαν με την απαραίτητη Αγγλική ορολογία για να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται; (Εκτός και αν "μπουν" στο Matrix-The movie)
Όχι. Σωστή απάντηση
Εκπαιδεύτηκαν ποτέ σε σεμινάρια Πυρασφάλειας - Υγιεινής και Ασφάλειας – Πρώτων Βοηθειών οn the job; (Mα φυσικά αν τους φορτώσουν το πρόγραμμα με τσιπάκι στον εγκέφαλο) αφού δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το πόστο τους παρά μόνο για κατούρημα;
Όχι. Σωστή απάντηση
Εκπαιδεύτηκαν Εργοδηγοί, Συντονιστές και άλλοι εργαζόμενοι με διοικητική ευθύνη (αφού είναι κουρασμένοι από τα προηγούμενα σεμινάρια) σε προγράμματα σύγχρονου Management; (ωχ τι λέω τώρα;)
Όχι. Σωστή απάντηση
Εάν έχετε και εσείς 5 στις 5 κερδίζετε 7ήμερο πακέτο στην Αγγλία για εκπαίδευση "πακέτο" αφού η εταιρεία....
Με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό και τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες της Εταιρείας, διαμορφώνεται και εφαρμόζεται η Πολιτική Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης. Με αυτόν τον τρόπο μελετώνται, σχεδιάζονται και υλοποιούνται όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, σε ετήσια βάση. Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία έχει θεσπίσει πολιτικές, που περιλαμβάνουν και καλύπτουν συμμετοχή των εργαζομένων σε σεμινάρια και συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδας, εκπαιδευτικά προγράμματα, λειτουργία βιβλιοθήκης, εκμάθηση ξένης γλώσσας, συμμετοχή εργαζομένων σε τμήματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου ή μεταπτυχιακά τμήματα και συνδρομές σε επιστημονικά περιοδικά και επαγγελματικούς συλλόγους.
Ας μην είμαστε υποκριτές και ας φροντίζουμε να εκπαιδεύουμε ΣΩΣΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ τους εργαζομένους και όχι να εφαρμόζουμε προγράμματα εκπαίδευσης επειδή το θέλει κάποια Ευρωπαϊκή οδηγία, ή πρέπει να απορροφήσουμε κονδύλια για κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα. Από Εκπαίδευση ουσίας έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και όχι από βιτρίνα. Γι αυτό ούτως ή άλλως φροντίζουν άλλοι …

«αζεότροπο»
http://azeotropia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: