Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Χρονογράφημα 013 (14-10-2007)

Πολύ μεγάλη αύξηση επισκεπτών έχουμε στο blog και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Το γεγονός ότι η εταιρεία εξακολουθεί να έχει την διεύθυνσή μας στην "μαύρη λίστα" (κυριολεκτικά) είναι ενισχυτικό. Το παράνομο είναι πιο γλυκό! Εμείς θα προσπαθήσουμε, ζητώντας μεσα στην εβδομάδα την βοήθεια σας, να απαιτήσουμε να βγεί το blog από την black list. Όσον αφορά τα στατιστικά του blog μας θα τα δημοσιοποιούμε κάθε μήνα.
Η απάντηση στο πρώτο μας quiz είναι (Δημοσιεύουμε και την εκφώνηση):
Σε μία πόλη υπάρχουν N κουτσομπόλες που κάθε μία γνωρίζει ένα διαφορετικό μυστικό. Τηλεφωνούνται και κάθε μία μαθαίνει τα μυστικά που ξέρει η άλλη. Ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός τηλεφωνημάτων που πρέπει να γίνουν ώστε όλες να γνωρίζουν όλα τα μυστικά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η Ν-οστή πρέπει να κάνει (ή να δεχτεί) Ν-1 τηλέφωνα για να μάθει όλα τα μυστικά. Στην τελευταία συνομιλία που θα έχει με την Ν-1 και οι δύο θα τα ξέρουν όλα άρα απομένει η Ν-1 να κάνει Ν-2 τηλεφωνήματα για να ενημερώσει τις υπόλοιπες για όλα τα μυστικά οπότε ο συνολικός αριθμός τηλεφωνημάτων είναι:(N-1) + (N-2) = 2N-3 τηλεφωνήματα. Στην περίπτωση όπου Ν=100 χρειάζονται 197 τηλεφωνήματα.
Ο νέος μας γρίφος είναι ο ακόλουθος:
Quiz #2
Σε ένα συνοικιακό bar είναι τρεις φίλοι, ο κύριος Πράσινος, ο κύριος Θαλασσινός και ο κύριος Κόκκινος και πίνουν το ποτό τους. Ο ένας από αυτούς φοράει ένα κόκκινο πουκάμισο, ο άλλος ένα θαλασσί και ο τρίτος ένα πράσινο πουκάμισο.
- Δεν ξέρω αν προσέξατε ότι φοράμε πουκάμισα που το χρώμα τους είναι ίδιο με τα επίθετά μας, αλλά κανένας μας δεν φοράει το ίδιο χρώμα με το επίθετό του, είπε κάποια στιγμή ο κύριος με το θαλασσί πουκάμισο.
- Έχεις απόλυτο δίκιο είπε ο κύριος Κόκκινος κοιτάζοντας για λίγο τους φίλους του.
Τι χρώμα πουκάμισο φορούσε ο καθένας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: