Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Ανησυχίες για Περιορισμένη Προσφορά Πετρελαίου

Σταθερά πάνω από τα 83 δολάρια παραμένει η τιμή πετρελαίου με οδηγό το αδύναμο δολάριο και τις ανησυχίες για περιορισμένη προσφορά, την ίδια ώρα που «φουντώνουν» τα σενάρια για περαιτέρω άνοδο, ακόμη και στα 90 δολάρια το βαρέλι όπως προέβλεψε Ιρανός αξιωματούχος.
Μετά από μία προσωρινή ανάπαυλα, το αργό διεύρυνε τα κέρδη του τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, φθάνοντας την Παρασκευή μία ανάσα από το ιστορικό υψηλό των 83,90 δολαρίων.
Ιρανός αξιωματούχος προέβλεψε μάλιστα χθες ότι η τιμή του αργού θα μπορούσε να φθάσει τα 90 δολάρια μέχρι το Δεκέμβριο, εάν το δολάριο συνεχίσει να χάνει έδαφος. Δεν συνδέει την αύξηση της τιμής αργού με την ποσότητα της προσφοράς, αλλά αντιθέτως πιστεύει ότι η πτώση της αξίας του δολαρίου, έναντι του ευρώ, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την πρόσφατη άνοδο της τιμής αργού.
Επίσης, και ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, Σακίμπ Χελίλ, εκτιμά ότι ακόμη και μία αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ δεν θα αποτρέψει την άνοδο των τιμών.
Πρόσφατη έρευνα του Reuters έδειξε ότι η περιορισμένη προσφορά, η αυξημένη παγκόσμια ζήτηση και το εξασθενημένο δολάριο θα εκτινάξουν την τιμή πετρελαίου σε επίπεδο ρεκόρ το προσεχές έτος.
Αναλυτές αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την τιμή αργού το 2008 στα 67 δολάρια το βαρέλι, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι το ράλι θα συνεχιστεί ακάθεκτο και το 2008. Η πρόβλεψη ξεπερνά το μέσο ρεκόρ των 66,24 δολαρίων που σημειώθηκε το 2006. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές θα κορυφωθούν το 2008 με το αρμό να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 62,74 δολάρια το ίδιο έτος και στα 59,41 δολάρια το 2010.
Την ίδια στιγμή, η Βενεζουέλα διαψεύδει οιαδήποτε αλλαγή στο στόχο του ΟΠΕΚ όσον αφορά στην προσφορά, μέσω ανώτατου στελέχους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA, υποστηρίζοντας ότι το καρτέλ ζήτησε συγγνώμη στην κυβέρνηση της χώρας για εσφαλμένα δημοσιευμένα στοιχεία σχετικά με αναθεωρημένους στόχους των μελών του.
Η τελευταία online δημοσίευση των στοιχείων του ΟΠΕΚ για τους στόχους παραγωγής των μελών του έδειξε ότι στόχος της Βενεζουέλας είναι τα 2,5 εκ. βαρέλια ημερησίως συγκριτικά με τις επίσημες ποσοστώσεις των 3,1 εκ. βαρελιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: