Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

«Γλέντι» αυξήσεων για τους κερδοσκόπους

Αναδημοσιεύουμε από τον Ριζοσπάστη:
Παράλληλα με την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου - που αξιοποιούνται σαν εργαλείο καταλήστευσης των λαϊκών εισοδημάτων - διογκώνονται και τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών στην Ελλάδα


Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των χρηματιστών της ενέργειας εκτίναξαν για άλλη μια φορά τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Χτες η τιμή του αμερικανικού αργού εκτινάχτηκε στα 93,20 δολάρια το βαρέλι και του βρετανικού μπρεντ στα 90 δολάρια το βαρέλι. Οι εξελίξεις αυτές, πέρα από τις άμεσες επιβαρύνσεις που προκαλούν στα λαϊκά νοικοκυριά (πληρώνουν ακριβότερα τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και τις βενζίνες), «πυροδότησαν» με τη σειρά τους αναφορές για νέες ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν και σε ανελαστικές δαπάνες των νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, ασκήθηκαν νέες σημαντικές πιέσεις στο αμερικανικό δολάριο που υποχώρησε κι άλλο έναντι του ευρώ. Η τιμή του χρυσού εκτινάχτηκε επίσης και όλοι οι αναλυτές θεωρούν πλέον δεδομένο ότι η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει και τα 100 δολάρια το βαρέλι. Η μείωση της παραγωγής του Μεξικού κατά 20% λόγω καταιγίδας, η αυξανόμενη ένταση στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ, η μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ, είναι μερικά από τα βασικά προσχήματα για τα νέα άλματα τιμών.
Συνέπεια των αλυσιδωτών ανατιμήσεων στις διεθνείς αγορές, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα αυξήθηκε την περασμένη Παρασκευή κατά 1,07% και διαμορφώθηκε στα 1,032 ευρώ το λίτρο από 1,021 ευρώ την προηγούμενη βδομάδα. Η αύξηση προέκυψε πριν το νέο χτεσινό άλμα του αργού πετρελαίου. Το πετρέλαιο θέρμανσης, επίσης, συνεχίζει ανοδικά και έχουν καταγραφεί τιμές ακόμη και 74 λεπτών το λίτρο! Με πρόσχημα την άνοδο των διεθνών τιμών, ντόπιες μεγάλες επιχειρήσεις, μεγαλέμποροι, μεσάζοντες και όλοι οι σχετικοί παράγοντες της αγοράς συζητούν ήδη νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τα οποία ήδη ακρίβυναν πρόσφατα. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Τ. Χριστοδούλου, γνώστης της πραγματικής κατάστασης, δήλωσε χτες ότι οι αυξήσεις σε αγαθά είναι μεγαλύτερες από αυτές που δικαιολογούν οι αυξήσεις στα καύσιμα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι - ανεξάρτητα από τη διακύμανση των διεθνών τιμών και τη νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (3η δόση) στις βενζίνες και στο πετρέλαιο κίνησης - το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ελλάδα θα ακριβύνει από την 1η του Γενάρη 2008 επιπλέον κατά 5 λεπτά το λίτρο (7%-8%). Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας για τη μείωση της περιεκτικότητας του πετρελαίου θέρμανσης σε θείο.
Την ίδια ώρα, μελέτη της εταιρείας «STAT BANK» εκτιμά ότι ο τζίρος των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών το 2007 θα φτάσει τα 12 δισ. ευρώ για τις 67 επιχειρήσεις του κλάδου, με μόλις 5 από αυτές να μοιράζονται το 60% της πίτας και κέρδη 100 εκατ. ευρώ! Τα κέρδη αναμένονται μεγαλύτερα από το 2006 καθώς έχει αυξηθεί στο τρέχον 8μηνο, έναντι του περσινού, η κατανάλωση βενζίνης κατά 3,8% και του ντίζελ κίνησης κατά 46,6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: