Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

Ο διάλογος για το Σκοπιανό τραβάει τα βλέμματα του επιχειρηματικού κόσμου

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Ηλία Μαρούτση:

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος τις διπλωματικές εξελίξεις γύρω από το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Την ερχόμενη Πέμπτη αρχίζει ο τελευταίος κύκλος του διμερούς διαλόγου, με την ελληνική κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα έχει αίσιο τέλος. Σύμφωνα με την εκτίμηση του πρωθυπουργού μέχρι τον Απρίλιο ενδέχεται να υπάρχει συμφωνία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών προσανατολίζεται προς τη σύνθετη ονομασία, με το όνομα “Μακεδονία” να είναι ένα από τα συστατικά. Το σενάριο αυτό βέβαια φαίνεται να προσκρούει σε εσωτερικές αντιδράσεις καθώς όπως προκύπτει από πρόσφατη δημοσκόπηση ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των πολιτών δεν επιθυμούν αυτή τη λύση.
Το γειτονικό κράτος που προέκυψε από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια μεγάλο όγκο ελληνικών επενδύσεων. Τα επενδεδυμένα κεφάλαια ελληνικών συμφερόντων υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ ενώ στη χώρα δραστηριοποιούνται μερικές από τις σημαντικότερες ελληνικές επιχειρήσεις όπως η Cosmote, η ΤΙΤΑΝ, ο Βερόπουλος, η 3Ε, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Elbisco, η Εθνική, η AlphaBank, η Κυριακίδης κ.α. Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτή της γειτονικής χώρας κατέχοντας μερίδιο της τάξης του 70% των άμεσων ξένων επενδύσεων. Ποσοστό μεγαλύτερο του 20% του ΑΕΠ της ΠΓΔΜ έχει κάποια σχέση με την ελληνική οικονομία, η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της χώρας και στις ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις εργάζονται περισσότεροι από 6.000 εργαζόμενοι πολλούς από τους οποίους είναι Έλληνες.
Όμως αυτή η ηγεμονική θέση των ελληνικών επιχειρήσεων στην οικονομία της ΠΓΔΜ δεν σημαίνει και κατ’ ανάγκη εξάρτηση της χώρας από την ελληνική οικονομία, άποψη που ενστερνίζονται αρκετοί θερμοκέφαλοι πολιτικοί στην Ελλάδα αφού εξίσου σημαντική είναι πλέον η εξάρτηση των ελληνικών επιχειρήσεων από την οικονομία των Σκοπίων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε περιόδους που το πολιτικό πρόβλημα των δύο χωρών βρίσκεται σε όξυνση ή σε κρίσιμη καμπή μια σειρά από ξαφνικά γραφειοκρατικά και άλλου είδους εμπόδια φράζουν το δρόμο της ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται εκεί. Σημάδι ότι και η μικρή αυτή σε μέγεθος γειτονική χώρα έχει ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα στα χέρια της. Το πρόβλημα αυτό το έχουν εντοπίσει και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.Η αλήθεια είναι ότι όσο παρατείνεται η ελληνοσκοπιανή κρίση γύρω από το όνομα τόσο το οικονομικό περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις παραμένει αβέβαιο και για αυτό οι περισσότεροι επιχειρηματίες τάσσονται υπέρ μιας άμεσης λύσης στο πρόβλημα. Ενδεικτικό περιστατικό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι αυτό που ανέφερε πρόσφατα υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ελληνικής εταιρείας με δραστηριότητα στην ΠΓΔΜ, το οποίο ανέφερε ότι στις συναλλαγές τους με το δημόσιο οι ελληνικές επιχειρήσεις όλα αυτά τα χρόνια αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ με το όνομα “Μακεδονία” και μάλιστα αυτό γίνεται αν όχι με την παρότρυνση τουλάχιστον με την ανοχή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: