Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Έφθασε η ώρα του προμερίσματος

Από το Capital διαβάσαμε την παρακάτω είδηση. Στο link μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο του Νίκου Χρυσικόπουλου, εμείς εδω παρουσιάζουμε ένα τμήμα του.
Το τελευταίο τρίμηνο κάθε χρονιάς αποτελεί "παραδοσιακά" περίοδο διανομής προμερισμάτων. Από το άνω των 3 δισ. ευρώ ποσό που έβγαλαν από τα ταμεία τους πέρυσι όλες οι εισηγμένες με τη μορφή μερίσματος προς τους μετόχους τους, σημαντικό μέρος αφορούσε τη διανομή προμερισμάτων κυρίως από εταιρείες του FTSE- 20. Η διανομή προμερίσματος αποτελεί συνηθισμένη πρακτική στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια το παράδειγμα των ξένων ομίλων έχουν ακολουθήσει και κάποιες ελληνικές εταιρείες που προχωρούν σε κινήσεις "επιβράβευσης" των μετόχων τους. Έτσι διανέμουν το ετήσιο μέρισμά τους σε δύο δόσεις, πριν την ολοκλήρωση της ετήσιας οικονομικής χρήσης (προμέρισμα) και μετά τη λήξη της αφού πάρουν έγκριση από την γενική συνέλευση των μετόχων. Για τη φετινή χρήση ήδη ορισμένες εταιρείες όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διανομή προμερίσματος, ενώ άλλες -όπως όλα δείχνουν- δεν θα χαλάσουν τη "παράδοση" των προηγούμενων ετών χωρίς να αποκλείονται βέβαια και οι εξαιρέσεις.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια αποφάσισαν τη διανομή προμερίσματος 0,15 ευρώ ανά μετοχή (συνολικά 45,8 εκατ. ευρώ) για τη χρήση του 2007, η καταβολή του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει. Το ποσό του προμερίσματος είναι ίσο με το αντίστοιχο της περυσινής χρήσης. Τα ΕΛΠΕ ανακοινώνουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου στις 7/11 και σύμφωνα με τη Goldman Sachs ο όμιλος θα παρουσιάσει στο γ΄ τρίμηνο του έτους λειτουργικά έσοδα 95 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 90 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: