Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Αποθεματικά

Σύμφωνα με δημοσιεύματα (Καθημερινή) μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες δημιούργησαν αφορολόγητα αποθεματικά βασιζόμενες σε νόμο του τότε υπουργού Ν. Χριστοδουλάκη, ο οποίος κρίθηκε παράνομος από την Ε.Ε. θα κληθούν να πληρώσουν ποσά που επωφελήθηκαν από μη φορολόγηση και τα οποία ανέρχονται σε 300 εκατ. €. Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Βουλή.
Στην τροπολογία θα αναφέρεται ότι οι επιχειρήσεις που δημιούργησαν αφορολόγητα αποθεματικά για τις χρήσεις 2003 και 2004 θα πρέπει να υποβάλλουν εντός του τρέχοντος έτους εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις και να φορολογηθούν εκ νέου. Υπολογίζεται ότι οι επιχειρήσεις αυτές είχαν όφελος ύψους 150 εκατ. €, ποσό το οποίο θα εκτιναχθεί στα 300 εκατ. € εξαιτίας των τόκων που πρέπει να καταβληθούν. Σημειώνεται ότι οι υπόλογες επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν τόκους από το 2003 μέχρι και σήμερα με επιτόκιο 4,40% (επιτόκιο αναφοράς Ε.Ε.).
Τα ποσά σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να καταβληθούν εφάπαξ, εξέλιξη ιδιαίτερη θετική για τον προϋπολογισμό του 2007 όχι όμως και για τις επιχειρήσεις. Σημαντικά προβλήματα θα προκύψουν για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να τροποποιήσουν τις οικονομικές καταστάσεις που έχουν δημοσιεύσει τα τελευταία χρόνια, και βάσει των οποίων τοποθέτησαν τις οικονομίες τους οι επενδυτές.
Η ανωτέρω τροπολογία θα αποσταλεί και στην Ε.Ε. εν είδει απάντησης για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κρατικών ενισχύσεων.
Μεταξύ των επιχειρήσεων που δημιούργησαν αφορολόγητα αποθεματικά στις χρήσεις 2003-2004 τα οποία θα φορολογηθούν (για το σύνολο ή μέρος του ποσού) μετά την απόρριψη της νομοθεσίας από την Ε.Ε. βρίσκονται: Αβαξ, Ελβο, Καρέλιας, Shell, Motor Oil, Κρι-Κρι, Ιntracom, Σιδενορ, ΜΑΚΡΟ, 3Ε, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Μπήτρος, Σαράντης, Rolco, Aθηναϊκή Ζυθοποιία, Ελγεκα, Μαρινόπουλος, ΚΑΕ και Ridenco.
Πέραν της τροπολογίας που θα αποστείλει το οικονομικό επιτελείο στην Ε.Ε. το υπουργείο θα υποβάλει τις παρακάτω πληροφορίες στην Ε.Ε.
- Κατάλογο των δικαιούχων που έχουν λάβει ενίσχυση καθώς και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης που έχει ληφθεί από κάθε έναν από αυτούς βάσει του καθεστώτος.
- Το συνολικό ποσό (αρχικό κεφάλαιο και τόκοι ανάκτησης) που θα πρέπει να ανακτηθεί από κάθε δικαιούχο.
- Λεπτομερή περιγραφή των μέτρων που έχει ήδη λάβει ή προγραμματίσει προκειμένου να συμμορφωθεί με την παρούσα απόφαση.
- Έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχει δοθεί εντολή στους δικαιούχους να επιστρέψουν την ενίσχυση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 3.315 επιχειρήσεις έλαβαν ποσό μικρότερο από 100.000 €, με αποτέλεσμα να μπορούν να θεωρηθούν ως ενισχύσεις de minimis. Δηλαδή, οι 3.315 μικρές επιχειρήσεις που δημιούργησαν αφορολόγητα αποθεματικά θα ενταχθούν σε περιφερειακά προγράμματα de minimis και de minimis αγροτικά. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις ουσιαστικά σώζονται βάσει του σχεδίου που είχε καταρτίσει η αρμόδια ελληνική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας.
Από τον Reporter διαβάσαμε την παρακάτω χρηματιστηριακή είδηση.
Αφαιρεί τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων από την Pan-Europe Conviction Sell List η Goldman Sachs σύμφωνα με χθεσινή της έκθεση για τη μετοχή, διατηρώντας όμως τη σύσταση πώλησης και την τιμή στόχο των 11,5 €. Η μετοχή είχε υψηλότερη απόδοση έναντι του κλάδου κατά 7% τον τελευταίο μήνα μετά και τα θετικά σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου, Πάνου Καβουλάκου, για την έρευνα και την παραγωγή.
Από την ημέρα που ο οίκος ενέταξε τη μετοχή στην παραπάνω λίστα (14/9/2007) ο τίτλος έχει ενισχυθεί κατά 10,1% έναντι 4,8% του FTSE World Europe. Σε χρονικό διάστημα 12 μηνών έχει ενισχυθεί κατά 16,7% έναντι 10,6% του δείκτη. Οι αναλυτές της Goldman Sachs τονίζουν πως αν και τα θεμελιώδη δε μεταβάλουν τη σύσταση πώλησης για τη μετοχή, πιστεύουν πως μπορεί να υπάρξει μεταβλητότητα στον τίτλο βραχυπρόθεσμα λόγω των ερευνών που γίνονται στη Λιβύη και την Αίγυπτο και των κοιτασμάτων που έχουν ανακαλυφθεί. Η μετοχή πάντως διαπραγματεύεται με premium 32% σε λόγους P/E 2008 έναντι του κλάδου
.
Έτσι φαίνεται πως τα 12€ του Ιουνίου - Ιουλίου θα αργήσουμε πολύ να τα ξαναδούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: