Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2007

Ε.Υ.Α.Ε και άλλα…

Από τον συνάδελφο με την υπογραφή "Αζεότροπο" λάβαμε το ακόλουθο άρθρο:
Για ποιο λόγο άραγε ο θεσμός της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων στα Β.Ε.Α έχει φτάσει στο σημείο του ευτελισμού; Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά τις εκλογές (1-2 Ιουλίου 2003) η Επιτροπή είναι αδρανής, χωρίς θέσεις και προτάσεις, πλέον του ότι είναι και παράνομη γιατί έχει λήξη η διετής θητεία της. Γιατί ένα θεσμικό συνδικαλιστικό όργανο να έχει φτάσει σε σημείο να μην σέβεται τον ρόλο της και τους εργαζομένους που την εμπιστεύτηκαν; Ανύπαρκτη, η επιτροπή έχει ακυρωθεί στην πράξη από τα ίδια τα μέλη της , που προκλητικά παραμένουν στις θέσεις τους, χωρίς να κινήσουν τις διαδικασίες για εκλογή Νέας Ε.Υ.Α.Ε, χωρίς καν, να έχουν την παραμικρή ευαισθησία να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους ώστε να περισώσουν την αξιοπρέπειά τους. Και το Π.Σ.Ε.Ε.Π ως θεματοφύλακας των εκλεγμένων θεσμικών οργάνων στον χώρο εργασίας, πέρα βρέχει .
Τα καθημερινά προβλήματα Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων που άπτονται της αρμοδιότητάς της επιτροπής, ολοένα αυξάνονται και συσσωρεύονται, περιμένοντας δραστικές παρεμβάσεις, προτάσεις και λύσεις. Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς κλεισμένοι στο ατομικό μας γυάλινο σπίτι κοιτάζουμε το προσωπικό μας όφελος και συμφέρον και ξεχνάμε ότι εργαζόμαστε σε ένα πάρα πολύ βεβαρημένο περιβάλλον εργασίας που μας οδηγεί στο θάνατο γρηγορότερα από όσο θέλουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε μάταια. Βάζουμε το εγώ πάνω από το εμείς, ξεχνώντας ότι μόνο συλλογικά, μέσα από τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας, μπορούμε να διεκδικήσουμε ακόμα καλύτερες και ασφαλείς συνθήκες στον χώρο εργασίας, που πρέπει να αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για την ζωή όλων μας. Όταν οι εκπρόσωποι μας δηλώνουν « απών», ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε για να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε και αξίζουμε; Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε όλοι μας ότι μιλάμε για την ζωή μας. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στα προβλήματα – τουλάχιστον αυτήν την ώρα - που είναι γνωστά σε όλους μας .
Πρέπει πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε αν θέλουμε και μπορούμε σαν συνδικαλιστικό κίνημα να λειτουργούμε συλλογικά, υπεύθυνα και αποτελεσματικά σε όφελος των εργαζομένων σεβόμενοι την εμπιστοσύνη αυτών που μας εκλέγουν. Αν όχι, καλύτερα οι Επιτροπές Εργαζομένων και τα όργανα του Σωματείου να μην λειτουργούν μόνο και μόνο για να αποτελούν σκαλοπάτι για το προσωπικό όφελος ορισμένων ή μοχλός για την υπηρεσιακή τους ανέλιξη χρησιμοποιώντας την συνδικαλιστική τους ιδιότητα σαν αντίβαρο . Δεν τους έχουμε ανάγκη ούτε αυτούς ούτε τα θεσμικά όργανα, από την στιγμή που λειτουργούν εις βάρος μας.
Το Π.Σ.Ε.Ε.Π στον Ασπρόπυργο πρέπει να πάρει θέση για την λειτουργία όλων των Επιτροπών του , για τον κανονισμό που πρέπει να τις διέπει, για την χρησιμότητά τους, το έργο που παράγουν, τον συντονισμό τους, ευκαιρίας δοθείσας στις επικείμενες εκλογές του Σωματείου μας. Ας φροντίσει επί πλέον να προκηρυχθούν σύντομα και οι εκλογές για την Ε.Υ.Α.Ε στις Β.Ε.Α γιατί αυτό το κακόγουστο αστείο πρέπει να τελειώσει, αρκετά γελάσαμε, ας σοβαρευτούμε, όση σοβαρότητα μας έχει απομείνει. Σε όσους είναι γνωστός ο όρος…

Συναδελφικά
« Αζεότροπο »

Δεν υπάρχουν σχόλια: