Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Ενοποίηση της φορολογίας πετρελαίου θέρμανσης - κίνησης

Επειδή ως εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ συχνά δεχόμαστε ερωτήσεις σχετικά με τις τιμές αργού, βενζινών, πετρελαίου από φίλους και γνωστούς θα σας παρουσιάζουμε σοβαρά άρθρα έγκυρων οικονομικών πηγών σχετικά με διάφορα τέτοια θέματα. Το παρακάτω αποτελεί τμήμα άρθρου από την Ναυτεμπορική (και άλλες πηγές του Internet) αφορά την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ αιφνιδιαστικά από φέτος η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, προκειμένου να αντληθούν έσοδα που θα χρηματοδοτήσουν τις προεκλογικές παροχές. Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ήδη σχέδιο για την ενοποίηση της φορολογίας πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου και την εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ.
Με την υπόθεση εργασίας ότι θα εισπραχθεί το ποσό αυτό, σε συνδυασμό και με την επιβολή του «ενιαίου» φόρου κατοχής στα ακίνητα, αλλά και με την ένταξη στον προϋπολογισμό των πλεονασματικών ειδικών λογαριασμών, το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώνεται στο 1,8% του ΑΕΠ, από 2,5%, που προβλέπεται να φτάσει φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αναγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.
Τι αλλάζει στο πετρέλαιο θέρμανσης
Όπως προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται στην κατανάλωση από τις 15 Οκτωβρίου στην ίδια λιανική τιμή με το πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή περίπου στο 1 ευρώ το λίτρο αν και ανώτερος παράγοντας του ΥΠΟΙΟ, είχε διαβεβαιώσει προ δεκαημέρου, ότι το σύστημα αυτό, δεν θα ίσχυε από φέτος.
Στο πλαίσιο της νέας απόφασης του ΥΠΟΙΟ, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβαρύνει το πετρέλαιο θέρμανσης, δεν θα μειωθεί στα 0,021 ευρώ το χιλιόλιτρο, όπως γινόταν μέχρι πέρυσι, αλλά θα παραμείνει στα 0,276 ευρώ ανά χιλιόλιτρο όσο είναι και στο πετρέλαιο κίνησης.
Ο καταναλωτής, δηλαδή, θα πληρώνει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης προς περίπου 90 λεπτά έως 1 ευρώ το λίτρο, από 60-65 λεπτά, που θα πλήρωνε αν ίσχυσε το περυσινό καθεστώς με τη μείωση του φόρου.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι ο καταναλωτής που προμηθεύτηκε πετρέλαιο για θέρμανση, με την απόδειξη λιανικής πώλησης που εκδίδει ο πρατηριούχος και με μία υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναγράφει την ποσότητα πετρελαίου που αγόρασε και θα βεβαιώνει ότι θα τη χρησιμοποιήσει αποκλειστικά για θέρμανση, θα προσέρχεται στο υποκατάστημα οποιασδήποτε τράπεζας ή στην αρμόδια ΔΟΥ και θα παίρνει πίσω τη διαφορά των φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: