Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ανακοίνωση που ακολουθεί μας στάλθηκε από την "ΕΝΙΑΙΑ – ΕΝΩΤΙΚΗ Σ. Κ." ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ και επειδή είναι αυτή που κυκλοφόρησε ήδη με τα email την δημοσιελυουμε διότι είμαστε σίγουροι ότι ανήκει στην παράταξη και δεν είναι προβοκάτσια.

30.10.2007
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες, οι
Μια σειρά από γεγονότα των τελευταίων ημερών φαινομενικά μεταξύ τους ασύνδετα, σχετίζονται αρκετά..
Η δήλωση του κ. Χριστοδούλου στην «Καθημερινή», ότι η πολιτική των διακρίσεων και η ανατροπή της μέχρι τώρα υφιστάμενης Ε.Σ.Σ.Ε, συνεχίζει να είναι στις προτεραιότητες του, και θα επανέλθει ακόμα εντονότερα σ΄ αυτή την λογική ,που τα προηγούμενα χρόνια δεν του προέκυψε…. Κάνει όμως αναφορά ο κ. Χριστοδούλου και σε… συνδικαλιστές που επιχειρούν να κάνουν «συνδιοίκηση»!!
Εμείς κατηγορούμε ευθέως την Διοίκηση ότι επιχειρεί να κάνει συνδικαλισμό!!Βεβαίως πάντα υπάρχουν «συνδικαλιστές» που διεκδικούν ένα τέτοιο ρόλο και βεβαίως κατά καιρούς άσκησαν συνδιοίκηση, όμως όλοι αυτοί είναι δικά τους μπουμπούκια, οι ίδιες οι διοικήσεις των ΕΛΠΕ τους παραχωρούν τέτοια δικαιώματα, για να μπορούν να τους χειραγωγούν και να κάνουν μέσα απ’ αυτούς συνδικαλισμό.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και αυτή η διοίκηση, όπως και οι προηγούμενες, τους πρώτους διευθυντές που διόρισε, ήταν οι εκλεκτοί της από το Δ.Σ. του σωματείου και όσους δεν μπόρεσε να τους φτάσει τόσο ψηλά, τους παραχώρησε σαν φέουδα υπηρεσιακούς τομείς, που εξέθρεψαν και συντηρήσαν διάφορα «φαινόμενα»,τα οποία ανέχονταν, χωρίς κανένα έλεγχο, με αποτέλεσμα τώρα να έχουμε Σ.Δ.Ο.Ε. και εισαγγελείς μέσα στα ΕΛΠΕ.
Ποιος άλλος λοιπόν θέλει να κάνει συνδιοίκηση πέρα απ’ όσους η ίδια η εταιρεία ανέχεται-στηρίζει; με στόχο να παρεμβαίνει και να συνδιοικεί μαζί τους και το Σωματείο, ή να τους χρησιμοποιεί για πίεση και χειραγώγηση όποιων εργαζόμενων μπορεί;
Συναδέλφισσες, οι
Μέσα σε αυτό το κλίμα, χαιρετίζουμε την απόφαση των συναδέλφων μελών του εναπομείναντος Σωματείου της Ελευσίνας, για την κατάργηση του και την επιθυμία τους να εγγραφούν στο Π.Σ.Ε.Ε.Π. Καλοδεχούμενοι για εμάς θα ήταν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι από τα άλλα Σωματεία, για την καλύτερη και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της δράσης μας. Ωστόσο, ας απαντήσει η ίδια η συνδικαλιστική ηγεσία του σωματείου της Ελευσίνας, γιατί τώρα και όχι από πολύ νωρίτερα αυτή η σωστή κατά τα άλλα επιλογή τους και πόσο σχετίζεται η απόφαση τους, με τα δικά τους βολέματα, όπως περιγράψαμε παραπάνω. Προκαλεί η «ιδιαίτερη» (και παράνομη) μεταχείριση από την Εταιρεία, του σ. Α. Νικολόπουλου (πρώην προέδρου του σωματείου της Ελευσίνας), ο οποίος έπρεπε εδώ και ένα χρόνο να έχει συνταξιοδοτηθεί !!! Σε κάθε περίπτωση όμως το Σωματείο πρέπει να ανοίξει μέτωπο σύγκρουσης με την εταιρεία και όχι να κάνει κυρίαρχο θέμα αν θα εγγράψει τον εν λόγω συνάδελφο στη δύναμή του. Και δεν είναι και ο μόνος, δυστυχώς!! Εξ’ άλλου, μια προσφυγή στο πρωτοδικείο του δίνει έτσι κι’ αλλιώς την δυνατότητα εγγραφής. Ας το καταλάβουμε όλοι. Δεν είναι το Σωματείο που προσλαμβάνει και απολύει, αλλά η εταιρεία. Και με την εταιρεία είναι που πρέπει να συγκρουστούμε. Ας αναρωτηθούν όλοι οι εργαζόμενοι, ποιος και γιατί κρατούσε και κρατά ακόμα στα άλλα Σωματεία τόσους συναδέλφους μακριά απ’ τον ενωμένο αγώνα μας, σ’ ένα ενιαίο συνδικάτο που είναι το μόνο που μπορεί να καθορίσει είτε το θέλουμε είτε όχι, τις εξελίξεις στα ΕΛ.ΠΕ;
Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται και το νέο(;) σύστημα αξιολόγησης!! Η εταιρεία μας το παρουσιάζει σαν σπουδαίο, δίκαιο και αξιοκρατικό !!; Κατηγορώντας τώρα το προηγούμενο!! Ναι !! αυτό που υπερασπιζόντουσαν μέχρι εχτές και που χαντάκωσαν κόσμο για να το επιβάλουν. Μα είναι δυνατόν να μπορέσει να λειτουργήσει αξιοκρατικά ή ορθολογικά, όταν δεν υπάρχουν περιγραφές εργασίας, για όλες τις ειδικότητες, τις θέσεις, τα τμήματα;!!! Αν δεν είναι προσδιορισμένο τι πρέπει να κάνουμε, πως θα μας κρίνουν αν το κάνουμε σωστά;;;; Είναι δυνατόν να λειτουργήσει σύστημα αξιολόγησης αξιοκρατικά, μέσα σε ένα περιβάλλον σήψης και κομματικών ρουσφετιών;; Όταν αυτοί που θα έχουν την κύρια ευθύνη της εφαρμογής του, οι ίδιοι δεν τηρούν τους νόμους και τις συμβάσεις;;; Και θα βάλουν εργοδηγούς και τμηματάρχες να «τρώγονται» με τους υφισταμένους τους, έχοντας βέβαια το «δικαίωμα» σαν διευθυντές να...γυρίζουν πίσω όποιες αξιολογήσεις δεν τους αρέσουν, επιβάλλοντας την δική τους θέληση με τον τρόπο που ξέρουν καλά.. Με απειλές ή υποσχέσεις. Αλλά και για την ποσόστωση που τώρα λένε ότι καταργούν, θα την επιβάλουν στην πράξη. Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας. Συζήτηση και κοινή δουλειά με το Σωματείο και τους εργαζόμενους (και με ειδικούς όπου χρειάζεται) για κοινά αποδεκτό σύστημα. Και μέχρι να γίνει αυτό, τα μισθολογικά κλιμάκια να δίνονται σε όλους τους εργαζόμενους αυτόματα ανά δύο χρόνια το πολύ.
Στο μεγάλο θέμα των προσλήψεων, είναι ίσως απ’ τα λίγα αιτήματά μας, που μας δίνουν τη δυνατότητα να συνδεθούμε με την κοινωνία και τα κινήματα των ανέργων, των υποαπασχολούμενων, των εργολαβικά εργαζομένων συναδέλφων που καλύπτουν μόνιμες ανάγκες, με μεσαιωνικό εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς. Η οξύτητα του προβλήματος δεν επιτρέπει προεκλογικά επικοινωνιακά συνδικαλιστικά παιγνίδια από κανένα, ούτε εμμονές και προσδοκίες της εταιρείας, να βρεθούν μετά τις εκλογές στο τιμόνι του Σωματείου εκείνοι οι εκλεκτοί της που θα ανοίξουν την κεκρόπορτα της ανατροπής της Σ.Σ.Ε. Θα αποδειχτούν πάλι, κ. Χριστοδούλου, αναξιόπιστοι συνομιλητές σας όσοι σας υπόσχονται ότι μπορούν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες σας και μάλιστα για το καλό μας!!
Συνάδελφοι,
Στα χρόνια που έρχονται, θα αντιμετωπίσουμε πολλά και μεγάλα προβλήματα, (ΕΣΣΕ, εσ. κανονισμό, προσλήψεις, management των ΕΛΠΕ, ασφαλιστικό κλπ.), που θα καθορίσουν τις ζωές μας και που μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.
Σαν ΕΝΙΑΙΑ - ΕΝΩΤΙΚΗ Σ.Κ., ανταποκριθήκαμε έγκαιρα στο μεγάλο ζητούμενο της ενότητας στη δράση, για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα στη νέα θητεία του Σωματείου.
Ζητάμε και τη δικιά σας στήριξη σ’ αυτό το εγχείρημα.
Ζητάμε την ανοιχτή και θαρραλέα συμμετοχή σας και στήριξη στο ψηφοδελτίου μας.


ΕΝΙΑΙΑ-ΕΝΩΤΙΚΗ Σ. Κ.

Ανεξέλεγκτο το λαθρεμπόριο καυσίμων

Πολύ κατατοπιστικό το παρακάτω άρθρο του Γιαννη Σουλιωτη στην Καθημερινή:
Ποιοι είναι οι τρεις πιο δημοφιλείς τρόποι που χρησιμοποιούνται για τη διοχέτευση παράνομου πετρελαίου στην αγορά

Νύχτα της 20ής Αυγούστου στα περίχωρα της Ελευσίνας. Ενας νεαρός άντρας δουλεύει πυρετικά, δίπλα σε ένα σταθμευμένο φορτηγό. Με ειδικό μηχανισμό κάνει «ένεση» σε υπόγειο αγωγό μεταφοράς πετρελαίου (είναι ο κεντρικός αγωγός της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια που συνδέει τα διυλιστήρια Ασπροπύργου με τις εγκαταστάσεις της Ελευσίνας). Την ώρα που μεταγγίζει (με τη βοήθεια βάνας και πιεσόμετρου) το πετρέλαιο από τον αγωγό στο φορτηγό, κάνουν έφοδο και τον συλλαμβάνουν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής. Αργότερα δηλώνουν ότι ο 32χρονος δράστης αποτελεί «κρίκο» οργανωμένου κυκλώματος λαθρεμπόρων, με μέλη πρατηριούχους, ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, ίσως και ανθρώπους των ΕΛ.ΠΕ. Θεωρούν βέβαιο ότι το κλεμμένο πετρέλαιο θα διοχετευόταν σε μια από τις κρυφές αποθήκες - διυλιστήρια της περιοχής του Ασπροπύργου πριν διατεθεί παράνομα στην αγορά...
Τρεις μήνες μετά και ενώ η υπόθεση παραμένει στο στάδιο της κύριας ανάκρισης κανένα νεότερο στοιχείο, ούτε όμως και η ταυτότητα των «εγκεφάλων» του κυκλώματος έχει αποκαλυφθεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μια σειρά υποθέσεων λαθρεμπορίας καυσίμων «βλέπουν» για λίγο το φως της δημοσιότητας για να υποκύψουν τελικά στον «νόμο της σιωπής» και τη γοητεία του χρήματος, που ρυθμίζει τις εξελίξεις σε μια από τις πλέον δυσώδεις οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα.
Αντίστοιχη περίπτωση καταγράφεται πριν από δύο χρόνια όταν σε υπαίθριο πάρκινγκ σε περιοχή της Δυτικής Αθήνας ύστερα από ισχυρή έκρηξη αποκαλύπτεται η λειτουργία κινητής μονάδας επεξεργασίας πετρελαίου. Στο σημείο λειτουργούσε κινητό διυλιστήριο αποτελούμενο από δύο βυτία χωρητικότητας 40 τόνων το καθένα. Με τη χρήση ειδικών φίλτρων και διαλυτών το πετρέλαιο από το ένα βυτίο επεξεργάζονταν και τροποποιούνταν πριν καταλήξει στο άλλο. Την υπόθεση χειρίστηκε, εκτός της Πυροσβεστικής, και το ΣΔΟΕ. Το όνομα του ιδιοκτήτη των βυτίων έγινε γνωστό. Η υπόθεση όμως έκλεισε με τη σύλληψη του πακιστανικής υπηκοότητας εργάτη...
Ναυτιλιακό πετρέλαιο
Εικονικοί ανεφοδιασμοί των ποντοπόρων πλοίων
Οι μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίου καυσίμου που διατίθενται στην αγορά ως πετρέλαιο θέρμανσης ή και κίνησης προς 0,65 και 0,85 λεπτά/λίτρο αντίστοιχα, αναφέρουν στην «Κ» καλά πληροφορημένες πηγές, προέρχονται από το ναυτιλιακό πετρέλαιο (διατίθεται ακόμα και προς 15 λεπτά/λίτρο) μέσω διαδικασίας εικονικών ανεφοδιασμών πλοίων. Το ίδιο επισημαινόταν σε πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συντάχθηκε το 2006. Κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα πλοία δεν τροφοδοτούνται με την αναγραφόμενη ποσότητα και οι προμηθευτές διαθέτουν το φθηνό ναυτιλιακό καύσιμο ως πετρέλαιο θέρμανσης στην εσωτερική αγορά.
Το αποχρωματίζουν
Σήμερα, εν όψει του χειμώνα, λένε όσοι γνωρίζουν τα συμβαίνοντα, οι λαθρέμποροι έχουν γεμίσει παράνομες δεξαμενές και ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά ναυτιλιακό αντί για πετρέλαιο θέρμανσης. Εχει προηγηθεί διαδικασία αποχρωματισμού του και καταστροφής της ουσίας που λειτουργεί ως ιχνηθέτης.
Πρώην στέλεχος ελεγκτικής αρχής σημειώνει ότι τα ποντοπόρα πλοία δικαιούνται να αγοράσουν ατελώς απεριόριστη ποσότητα ναυτιλιακού πετρελαίου. Παραγγελιοδόχοι (bu-nkers) που είναι υπεύθυνοι για τον ανεφοδιασμό εμφανίζουν, ακόμα και εν αγνοία πλοιάρχου και μηχανικού, εικονική αίτηση αγοράς, την οποία καταθέτουν στο τελωνείο.
Προμηθεύονται την αναγραφόμενη ποσότητα από το διυλιστήριο, αντί όμως τα δεκάδες χιλιάδες λίτρα να καταλήξουν στις δεξαμενές του πλοίου ξεφορτώνονται σε βυτία και στη συνέχεια σε παράνομες δεξαμενές του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας. Στο τελωνείο κατατίθεται έγγραφο που βεβαιώνει ότι η ποσότητα παραδόθηκε, είναι αδύνατο ωστόσο να ελεγχθεί από τις αρχές εάν πράγματι κατέληξε στον νόμιμο αποδέκτη ή όχι.
Η παραγγελία στην εφοδιάστρια εταιρεία μπορεί να είναι διπλάσια ή και τριπλάσια της απαιτούμενης. Το πλοίο παραλαμβάνει μόνο την αναγκαία ποσότητα και την υπόλοιπη αναλαμβάνει το σλέπι (δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού), που την ξεφορτώνει σε βυτιοφόρα ή σε παράνομες αποθήκες.
Δεν έχουν ταχύπλοα
Κορυφαίο, μέχρι πρότινος, στέλεχος των τελωνειακών αρχών της χώρας παραδέχεται ότι ο ανεφοδιασμός των πλοίων, που γίνεται μέσω των συνολικά 50 πλωτών δεξαμενόπλοιων, είναι αδύνατο να ελεγχθεί από τα τελωνεία για τον λόγο ότι δεν έχουν στη διάθεσή τους ταχύπλοα σκάφη! «Από το Λαύριο έως την Ελευσίνα τα σλέπια κινούνται ανεξέλεγκτα. Για να προβούν οι τελωνειακοί σε έλεγχο, θα πρέπει να καταθέσουν αίτημα στο Λιμενικό. Οσες φορές επιχειρείται, η πληροφορία διαρρέει και χάνεται το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού», αναφέρει.
Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις λαθρεμπόρων, συνεχίζει, που ίδρυσαν εταιρείες εφοδιασμού τοποθετώντας στη θέση του υπευθύνου έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης τους, κατά κόσμον «αχυράνθρωπο», ούτως ώστε να μην αποκαλύπτεται η σχέση μεταξύ παραγγελιοδόχου και κυκλώματος λαθρεμπορίας. Η διαδικασία γίνεται ενίοτε εν γνώσει ή με τη συμμετοχή πλοιάρχου, μηχανικού ή και της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Ελλειμματικές παραδόσεις όμως δεν γίνονται μόνο από εφοδιαστές - λαθρεμπόρους, αλλά και διεφθαρμένους υπαλλήλους εταιρειών διάθεσης πετρελαιοειδών. Αυτές μάλιστα δεν διστάζουν να ομολογήσουν αδυναμία αποτελεσματικού ελέγχου των ροών των προϊόντων τους. Στις αρχές της δεκαετίας, τρεις από τους μεγαλύτερους Ελληνες λαθρεμπόρους οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης κατηγορούμενοι για υποθέσεις εικονικών ανεφοδιασμών. Δύο από αυτούς είχαν «στήσει» δίκτυα διανομής, με πρατήρια σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Νομιμοποιούσαν έτσι έσοδα από το λαθρεμπόριο και διέθεταν ευκολότερα το λαθρεμπορικό προϊόν στην αγορά. Οι εν λόγω «επιχειρηματίες» εμφανίζονταν να τροφοδοτούν με ναυτιλιακό καύσιμο κυρίως θαλαμηγούς που κατέπλεαν στη χώρα. «Eφοδίαζαν θαλαμηγούς που στην πραγματικότητα είχαν βουλιάξει», αναφέρουν για την υπόθεση καλά πληροφορημένες πηγές. Οι συγκεκριμένοι καταδικάστηκαν, όχι όμως και όσοι συνεχίζουν να εφαρμόζουν την ίδια πρακτική στα ποντοπόρα πλοία.
Ιδιοκτήτης πλοιοκτήτριας εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο της ακτοπλοΐας λέει στην «Κ»: «Για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθημερινά, από τα 50.000 λίτρα που πληρώναμε μας παραδίδονταν 1.000 λίτρα λιγότερα. Η εταιρεία μας είπε ότι “δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να ελέγξουμε το φορτίο” και μας συνέστησε να ζυγίζουμε τα βυτία με το καύσιμο πριν και μετά την πετρέλευση. Εκτοτε, δεδομένου ότι υποχρεώναμε τα βυτία να περνούν από την πλάστιγγα, δεν αντιμετωπίσαμε ζήτημα ελλειμματικής παράδοσης. Ούτε όμως είδαμε ξανά τους οδηγούς που μας εφοδίαζαν μέχρι τότε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Εξαγωγές» στα Βαλκάνια
Απαιτείται συμμετοχή κρατικών φορέων
Συστήνοντας εικονικές εταιρείες κυρίως σε Σκόπια, Μαυροβούνιο και Αλβανία, λαθρέμποροι διοχετεύουν αδασμολόγητα στην ελληνική αγορά πετρελαιοειδή και βενζίνες που κατ’ αρχήν έχουν ως προορισμό τις γειτονικές χώρες, αναφέρεται στο τελευταίο πόρισμα που συνέταξε επιτροπή εμπειρογνωμόνων με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Τα καύσιμα αυτά εξάγονται στις χώρες της Βαλκανικής με τις μεθόδους των εικονικών εξαγωγών και το εμπόρευμα διατίθεται για εσωτερική κατανάλωση, με τη μέθοδο της αλλαγής φορτίου (π.χ. φορτώνει βενζίνη και εξάγει νερό) ή με τη μέθοδο της νοθείας. «Δεν μπορεί να υπάρξει λαθρεμπόριο δίχως συμμετοχή κρατικών φορέων», ομολογούν οι ίδιοι οι υπάλληλοι των τελωνείων. Πώς εξηγείται ότι τα συνοριακά τελωνεία χορηγούν «βεβαιώσεις εξαγωγών» και εκδίδουν συνοδευτικά έγγραφα (ΣΔΕ) για φορτία καυσίμων που δεν εξέρχονται ποτέ των συνόρων;
Πρόκειται για απάτη που εφαρμόζουν και οι λαθρέμποροι τσιγάρων: «Τα προς εξαγωγή καύσιμα αγοράζονται αδασμολόγητα. Οι λαθρέμποροι εμφανίζουν δικαιολογητικά για δήθεν εξαγωγή πετρελαιοειδών στα Σκόπια. Λαδώνοντας τους συνοριακούς εξασφαλίζουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις και τέλος εμφανίζουν και βεβαίωση παραλαβής από μια εταιρεία-φάντασμα με έδρα το εξωτερικό», αναφέρει στην «Κ» καλά πληροφορημένη πηγή. «Σε κάθε υπόθεση λαθρεμπορίας απαιτείται η συμμετοχή ενός κρατικού υπαλλήλου, και δη τελωνειακού»...
Παράνομες αποθήκες
Ακόμη και σε υπόγειο πολυκατοικίας...
Μέσω δικτύων παράνομων αποθηκών που ελέγχουν χονδρέμποροι τροφοδοτούνται πρατήρια που διακινούν λαθρεμπορικό καύσιμο. «Το κύκλωμα είναι ζωντανό», παραδέχονται οι βενζινοπώλες και αναγνωρίζουν ότι αφενός η προοπτική αύξησης των κερδών από τη μεταπώληση λαθραίου ή νοθευμένου καυσίμου και αφετέρου η ύπαρξη επίορκων υπαλλήλων στην υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) επιτρέπει σε επαγγελματίες του χώρου να παρανομούν.
Κρυφές αποθήκες έχουν βρεθεί στον Σκαραμαγκά, τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τον Βοτανικό αλλά και σε χώρους... υπεράνω υποψίας. Στη Νίκαια εντοπίστηκε δεξαμενή χωρητικότητας δεκάδων τόνων στο υπόγειο πολυκατοικίας. Στη Θήβα βρέθηκε δεξαμενή συνδεδεμένη με υπόγειο δίκτυο αγωγών κάτω από ένα παλιό μαντρί, αναφέρει στέλεχος διωκτικής αρχής που συμμετείχε στην επιχείρηση. Παλαιότερα αποκαλύφθηκε δίκτυο παράνομων αγωγών μήκους 150 μέτρων στη θαλάσσια περιοχή των Μεγάρων, που κατέληγαν σε δεξαμενή χωρητικότητας 300.000 λίτρων. Ο ιδιοκτήτης της εγκατάστασης, γνωστός λαθρέμπορος καυσίμων, κρίθηκε τότε αθώος από δικαστικούς λειτουργούς. Σήμερα οι τελευταίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα...
Με παράνομα βυτία
Η μεταφορά καυσίμου από παράνομες αποθήκες στις δεξαμενές των πρατηρίων γίνεται είτε με παράνομα βυτία που δεν έχουν σχετική άδεια κυκλοφορίας είτε μέσω δικτύου αποχαρακτηρισμένων «λευκών» βυτιοφόρων. Λέει στην «Κ» ιδιοκτήτης πρατηρίου στο κέντρο της Αθήνας: «Αντί για 80 λεπτά/λίτρο μπορώ να προμηθευτώ βενζίνη προς 60 λεπτά/λίτρο. Αγοράζω, εκτός από τις νόμιμες ποσότητες, φορτίο λαθραίου καυσίμου. Κανείς δεν ελέγχει. Aν προκύψει πρόβλημα, το χρήμα θα δώσει τη λύση... Τα ελεγκτικά όργανα είναι διαβρωμένα. Αν δεν υπήρχαν επίορκοι δεν θα υπήρχε λαθρεμπόριο». Ετερος πρατηριούχος αναφέρει για τους ελέγχους: «Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις, μας απειλούν με πρόστιμα που δεν μπορούμε να καλύψουμε. Μπαίνουμε σε διαπραγμάτευση που καταλήγει με ένα “δώρο” στον ελεγκτή. Η φράση που θα ακούσεις να λέγεται είναι “ευτυχώς που έπεσες σε κάποιον που τα πιάνει”».
Πρόστιμο χωρίς δίωξη
Το πρόστιμο, αν και εξοντωτικό, έχει το εξής παράδοξο: ο δράστης καταβάλλοντας το διπλάσιο των διαφυγόντων φόρων δεν είναι υποχρεωμένος να εμφανιστεί στο δικαστήριο, αφού παύει η ποινική του δίωξη, επισημαίνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Οι ποσότητες που αγοράζονται και διακινούνται παράνομα από πρατηριούχους αποθηκεύονται συνήθως σε υπόγειες δεξαμενές εντός πρατηρίων. Μια τέτοια αποκαλύφθηκε το φθινόπωρο του 2000 ύστερα από έκρηξη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στα Κάτω Πατήσια. Οι ιδιοκτήτες νόθευαν αμόλυβδη με τουλουόλη, η τιμή της οποίας ανά λίτρο είναι το 25% της τιμής της βενζίνης.
«O αριθμός και ο όγκος των δεξαμενών περιγράφεται στην άδεια λειτουργίας. Είναι δυνατό να τοποθετήσω μια ακόμα υπόγεια δεξαμενή, δίχως να εντοπιστεί αφού οι έλεγχοι δεν είναι συστηματικοί. Οταν προτάθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης η χαρτογράφηση του υπεδάφους των πρατηρίων με τη χρήση ειδικού μηχανήματος, αρνήθηκαν να εκταμιεύσουν τα χρήματα», αναφέρει ιδιοκτήτης πρατηρίου, ενώ παλιό στέλεχος ελεγκτικής αρχής σχολιάζει με νόημα: «Βρίσκουμε παροπλισμένα βυτιοφόρα σταθμευμένα στους χώρους των πρατηρίων. Τα περισσότερα χρησιμοποιούνται ως κρυφές δεξαμενές».
Νοθευμένο το 32,4% του πετρελαίου κίνησης
Οι ακριβείς διαστάσεις της λαθρεμπορίας και νοθείας καυσίμων αποτυπώνονται με επιστημονικό τρόπο στα δεδομένα του Γενικού Χημείου του Κράτους που παρουσιάζει σήμερα η «Κ». Aπό τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στο σύνολο των δειγμάτων που κατατέθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους (τα δείγματα καυσίμων από τα τελωνεία ανέρχονται σε 2.000) προκύπτουν τα εξής:
- Τo 32,4% των δειγμάτων πετρελαίου κίνησης ήταν νοθευμένα.
- Το 4,8% των δειγμάτων βενζίνης με υποκατάστατο μολύβδου ήταν νοθευμένο.
- Το 4,3% των δειγμάτων του πετρελαίου θέρμανσης ήταν νοθευμένο.
- Το 3,6% των δειγμάτων «ειδικής» κατηγορίας βενζίνης ήταν νοθευμένο
Από τα δείγματα πετρελαίου κίνησης που χαρακτηρίστηκαν «μη κανονικά»:
- Τα περισσότερα ήταν νοθευμένα με πετρέλαιο θέρμανσης.
- Αλλα ήταν νοθευμένα με πετρέλαιο ναυτιλίας
- Ενα σημαντικό ποσοστό ήταν πετρέλαιο αγνώστου προελεύσεως και χρήσης. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Ν. Νομικός της Διεύθυνσης Πετροχημικών, το πετρέλαιο αγνώστου προέλευσης πρόκειται συνήθως για πετρέλαιο θέρμανσης ή ναυτιλίας που έχει υποστεί παράνομη επεξεργασία αποχρωματισμού και καταστροφής του ιχνηθέτη.
Στελέχη του Γενικού Χημείου σημειώνουν ότι η καύση των νοθευμένων προϊόντων ευθύνεται για αυξημένες εκροές διοξειδίου του θείου, αιωρούμενων σωματιδίων και αρωματικών υδρογονανθράκων, που προκαλούν όξινη βροχή και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Τι κρύβει το μπλόκο στους αγωγούς



Η προοπτική να αναδειχθεί η Ελλάδα σε δίαυλο μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ανατολή προς τη Δύση παραμένει υπαρκτή, τα έργα όμως φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν. Η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας πρόκειται να υπογραφεί έως το τέλος του χρόνου, ωστόσο τα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού τμήματος, που είναι έτοιμο από το καλοκαίρι, αναβάλλονται για πολλοστή φορά. Και για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη παρατείνεται η εκκρεμότητα σύστασης της διεθνούς εταιρίας που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου, ενώ εντείνονται οι ρωσικές πιέσεις προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να πουλήσουν τα μερίδιά τους στο έργο.
Η κατασκευή του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου εγκαινιάστηκε πριν από δύο χρόνια από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών Κ. Καραμανλή και Τ. Ερντογάν στη γέφυρα των Κήπων του Εβρου. Το έργο έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι και ο Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) έχει κάνει εδώ και καιρό όλες τις δοκιμές ασφαλείας του αγωγού. Ομως η τελετή των εγκαινίων αναβάλλεται για πολλοστή φορά (η πρώτη ημερομηνία είχε προσδιοριστεί για τα μέσα Ιουλίου) και θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χ. Φώλιας δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι τα εγκαίνια θα γίνουν «τις επόμενες εβδομάδες».
Με τη λειτουργία του ελληνοτουρκικού αγωγού η χώρα μας αποκτά μία ακόμη πηγή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, μετά τον αγωγό από τη Βουλγαρία που μεταφέρει ρωσικό αέριο και τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας όπου αποθηκεύεται και αεριοποιείται υγροποιημένο αέριο από την Αλγερία.
Η συνέχεια και ολοκλήρωση του ελληνοτουρκικού αγωγού περιλαμβάνει το κομμάτι Ελλάδας - Ιταλίας, που είναι το μεγαλύτερο και πιο ενδιαφέρον τμήμα: μέσω αυτού η χώρα μας γίνεται δίαυλος τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς, η οποία αποκτά πρόσβαση για πρώτη φορά στα κοιτάσματα αερίου της Κασπίας, καθώς όλα δείχνουν ότι ο αγωγός θα τροφοδοτείται με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Σημαντικό για την Ελλάδα είναι όμως ότι αποκτά τη δυνατότητα να μεταπωλεί ένα μέρος της ποσότητας αερίου που θα παραλαμβάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όχι μόνο προς την Ιταλία αλλά και προς τα Σκόπια και την Αλβανία εφόσον κατασκευαστούν κάθετοι άξονες του αγωγού προς Βορρά.
Για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη έχει υπογραφεί ήδη διακρατική συμφωνία παρουσία του προέδρου της Ρωσίας κ. Β. Πούτιν τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα. Ομως οι διαδικασίες σύστασης της κοινοπραξίας των εταιριών έχουν «κολλήσει» στη ρωσική επιμονή, κάθε χώρα να εξασφαλίσει ποσότητες πετρελαίου που θα διέρχονται από τον αγωγό κατ’ αναλογία της συμμετοχής τους στο έργο. Το θέμα θα συζητηθεί στις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα το Νοέμβριο. Στην επίσημη αποστολή συζητείται να συμμετάσχει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χ. Φώλιας. Η Ρωσία ως πετρελαιοπαραγωγός χώρα μπορεί εύκολα να εξασφαλίσει τα 25 εκατ. τόνους πετρελαίου το χρόνο περίπου που της αναλογούν για το 51% του αγωγού που ελέγχει, δεν ισχύει όμως το ίδιο για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία που διαθέτουν το υπόλοιπο 49% και πρέπει να εξασφαλίσουν ανάλογη ποσότητα. Η ρωσική πρόταση υποκρύπτει πιέσεις να πουληθούν τα ελληνοβουλγαρικά μερίδια σε εταιρίες του Καζακστάν. Στην ίδια κατεύθυνση πίεζαν άλλωστε παρασκηνιακά οι Ρώσοι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν. Από ελληνικής πλευράς στο έργο συμμετέχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια και οι όμιλοι Λάτση, Κοπελούζου, ενώ 1% των μετοχών έχει το Δημόσιο.

«Καπέλο» 8% στο πετρέλαιο θέρμανσης από την 1η Ιανουαρίου

Από το in.gr αναδημοσιεύουμε:
Παράταση ζητούν τα ΕΛΠΕ
Επιπλέον επιβάρυνση στα νοικοκυριά θα προκαλέσει η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για το θείο

Κατά 5 λεπτά το λίτρο (7%-8%) θα ακριβύνει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από την 1η Ιανουαρίου 2008 αν η κυβέρνηση εφαρμόσει τη σχετική κοινοτική οδηγία που προβλέπει τη μείωση της περιεκτικότητάς του σε θείο.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, τα ΕΛΠΕ με επιστολή τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης ζητούν παράταση τουλάχιστον για ένα έτος στην εφαρμογή της Οδηγίας, καθώς όπως προειδοποιούν οι αυξήσεις θα συμπέσουν με τη νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στις βενζίνες και στο πετρέλαιο κίνησης και θα επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών για καύσιμα.
Στην επιστολή τους τα ΕΛΠΕ επισημαίνουν ότι η αύξηση της τιμής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης λόγω αλλαγής προδιαγραφών θα συμπέσει και με ένα άλλο κύμα αυξήσεων στις τιμές των πετρελαιοειδών προϊόντων, λόγω της ανόδου των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στις βενζίνες και το ντίζελ κίνησης την ίδια ημερομηνία.
Συγκεκριμένα, από την πρώτη του 2008 έχει προγραμματιστεί μια ακόμη δόση αυξήσεων των ΕΦΚ (έχουν γίνει άλλες δύο, μία το 2006 και μία το 2007) κατά περίπου 2 λεπτά το λίτρο, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την εναρμόνιση των φόρων στα καύσιμα.
Η τελευταία δόση αυξήσεων έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει το 2009. Για όλους αυτούς τους λόγους τα διυλιστήρια έχουν ζητήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης να μην ισχύσει η διάθεση του πετρελαίου χαμηλότερου θείου από την 1η Ιανουαρίου του 2008, αλλά η Ελλάδα να ζητήσει αναστολή και το μέτρο να εφαρμοσθεί από την περίοδο 2008-2009.

Ο διάλογος για το Σκοπιανό τραβάει τα βλέμματα του επιχειρηματικού κόσμου

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Ηλία Μαρούτση:

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος τις διπλωματικές εξελίξεις γύρω από το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Την ερχόμενη Πέμπτη αρχίζει ο τελευταίος κύκλος του διμερούς διαλόγου, με την ελληνική κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα έχει αίσιο τέλος. Σύμφωνα με την εκτίμηση του πρωθυπουργού μέχρι τον Απρίλιο ενδέχεται να υπάρχει συμφωνία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών προσανατολίζεται προς τη σύνθετη ονομασία, με το όνομα “Μακεδονία” να είναι ένα από τα συστατικά. Το σενάριο αυτό βέβαια φαίνεται να προσκρούει σε εσωτερικές αντιδράσεις καθώς όπως προκύπτει από πρόσφατη δημοσκόπηση ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των πολιτών δεν επιθυμούν αυτή τη λύση.
Το γειτονικό κράτος που προέκυψε από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια μεγάλο όγκο ελληνικών επενδύσεων. Τα επενδεδυμένα κεφάλαια ελληνικών συμφερόντων υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ ενώ στη χώρα δραστηριοποιούνται μερικές από τις σημαντικότερες ελληνικές επιχειρήσεις όπως η Cosmote, η ΤΙΤΑΝ, ο Βερόπουλος, η 3Ε, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Elbisco, η Εθνική, η AlphaBank, η Κυριακίδης κ.α. Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτή της γειτονικής χώρας κατέχοντας μερίδιο της τάξης του 70% των άμεσων ξένων επενδύσεων. Ποσοστό μεγαλύτερο του 20% του ΑΕΠ της ΠΓΔΜ έχει κάποια σχέση με την ελληνική οικονομία, η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της χώρας και στις ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις εργάζονται περισσότεροι από 6.000 εργαζόμενοι πολλούς από τους οποίους είναι Έλληνες.
Όμως αυτή η ηγεμονική θέση των ελληνικών επιχειρήσεων στην οικονομία της ΠΓΔΜ δεν σημαίνει και κατ’ ανάγκη εξάρτηση της χώρας από την ελληνική οικονομία, άποψη που ενστερνίζονται αρκετοί θερμοκέφαλοι πολιτικοί στην Ελλάδα αφού εξίσου σημαντική είναι πλέον η εξάρτηση των ελληνικών επιχειρήσεων από την οικονομία των Σκοπίων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε περιόδους που το πολιτικό πρόβλημα των δύο χωρών βρίσκεται σε όξυνση ή σε κρίσιμη καμπή μια σειρά από ξαφνικά γραφειοκρατικά και άλλου είδους εμπόδια φράζουν το δρόμο της ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται εκεί. Σημάδι ότι και η μικρή αυτή σε μέγεθος γειτονική χώρα έχει ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα στα χέρια της. Το πρόβλημα αυτό το έχουν εντοπίσει και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.Η αλήθεια είναι ότι όσο παρατείνεται η ελληνοσκοπιανή κρίση γύρω από το όνομα τόσο το οικονομικό περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις παραμένει αβέβαιο και για αυτό οι περισσότεροι επιχειρηματίες τάσσονται υπέρ μιας άμεσης λύσης στο πρόβλημα. Ενδεικτικό περιστατικό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι αυτό που ανέφερε πρόσφατα υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ελληνικής εταιρείας με δραστηριότητα στην ΠΓΔΜ, το οποίο ανέφερε ότι στις συναλλαγές τους με το δημόσιο οι ελληνικές επιχειρήσεις όλα αυτά τα χρόνια αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ με το όνομα “Μακεδονία” και μάλιστα αυτό γίνεται αν όχι με την παρότρυνση τουλάχιστον με την ανοχή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Γλέντι» αυξήσεων για τους κερδοσκόπους

Αναδημοσιεύουμε από τον Ριζοσπάστη:
Παράλληλα με την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου - που αξιοποιούνται σαν εργαλείο καταλήστευσης των λαϊκών εισοδημάτων - διογκώνονται και τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών στην Ελλάδα


Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των χρηματιστών της ενέργειας εκτίναξαν για άλλη μια φορά τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Χτες η τιμή του αμερικανικού αργού εκτινάχτηκε στα 93,20 δολάρια το βαρέλι και του βρετανικού μπρεντ στα 90 δολάρια το βαρέλι. Οι εξελίξεις αυτές, πέρα από τις άμεσες επιβαρύνσεις που προκαλούν στα λαϊκά νοικοκυριά (πληρώνουν ακριβότερα τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και τις βενζίνες), «πυροδότησαν» με τη σειρά τους αναφορές για νέες ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν και σε ανελαστικές δαπάνες των νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, ασκήθηκαν νέες σημαντικές πιέσεις στο αμερικανικό δολάριο που υποχώρησε κι άλλο έναντι του ευρώ. Η τιμή του χρυσού εκτινάχτηκε επίσης και όλοι οι αναλυτές θεωρούν πλέον δεδομένο ότι η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει και τα 100 δολάρια το βαρέλι. Η μείωση της παραγωγής του Μεξικού κατά 20% λόγω καταιγίδας, η αυξανόμενη ένταση στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ, η μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ, είναι μερικά από τα βασικά προσχήματα για τα νέα άλματα τιμών.
Συνέπεια των αλυσιδωτών ανατιμήσεων στις διεθνείς αγορές, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα αυξήθηκε την περασμένη Παρασκευή κατά 1,07% και διαμορφώθηκε στα 1,032 ευρώ το λίτρο από 1,021 ευρώ την προηγούμενη βδομάδα. Η αύξηση προέκυψε πριν το νέο χτεσινό άλμα του αργού πετρελαίου. Το πετρέλαιο θέρμανσης, επίσης, συνεχίζει ανοδικά και έχουν καταγραφεί τιμές ακόμη και 74 λεπτών το λίτρο! Με πρόσχημα την άνοδο των διεθνών τιμών, ντόπιες μεγάλες επιχειρήσεις, μεγαλέμποροι, μεσάζοντες και όλοι οι σχετικοί παράγοντες της αγοράς συζητούν ήδη νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, τα οποία ήδη ακρίβυναν πρόσφατα. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Τ. Χριστοδούλου, γνώστης της πραγματικής κατάστασης, δήλωσε χτες ότι οι αυξήσεις σε αγαθά είναι μεγαλύτερες από αυτές που δικαιολογούν οι αυξήσεις στα καύσιμα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι - ανεξάρτητα από τη διακύμανση των διεθνών τιμών και τη νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (3η δόση) στις βενζίνες και στο πετρέλαιο κίνησης - το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ελλάδα θα ακριβύνει από την 1η του Γενάρη 2008 επιπλέον κατά 5 λεπτά το λίτρο (7%-8%). Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας για τη μείωση της περιεκτικότητας του πετρελαίου θέρμανσης σε θείο.
Την ίδια ώρα, μελέτη της εταιρείας «STAT BANK» εκτιμά ότι ο τζίρος των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών το 2007 θα φτάσει τα 12 δισ. ευρώ για τις 67 επιχειρήσεις του κλάδου, με μόλις 5 από αυτές να μοιράζονται το 60% της πίτας και κέρδη 100 εκατ. ευρώ! Τα κέρδη αναμένονται μεγαλύτερα από το 2006 καθώς έχει αυξηθεί στο τρέχον 8μηνο, έναντι του περσινού, η κατανάλωση βενζίνης κατά 3,8% και του ντίζελ κίνησης κατά 46,6%.

Motor Oil: «Κόβει» στα 22 ευρώ από 23 ευρώ την τιμή στόχο η Lehman Brothers

Πηγή: Reporter.gr

Το τρίτο τρίμηνο των εταιρειών διύλισης δεν ήταν καλό αναφέρει σε έκθεσή της για τον ευρωπαϊκό κλάδο η Lehman Brothers, με ημερομηνία 26/10. Ο οίκος αναφέρει πως το τρίτο τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από χαμηλά περιθώρια διύλισης, από το αδύναμο δολάριο, την αύξηση του λειτουργικού κόστους αλλά και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις ο οίκος μείωσε τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης, των εταιρειών που παρακολουθεί και κατ' επέκταση και τις τιμές στόχους. Ωστόσο, διατηρεί την 2-ουδέτερη σύσταση για τον κλάδο. Η μεγαλύτερη μείωση τιμής στόχου έγινε στη ERG κατά 15% και στα 17 ευρώ. Η τιμή στόχος για τη Petroplus μειώθηκε κατά 10%, ενώ για τη Motor Oil έδωσε τιμή στόχο τα 22 ευρώ έναντι προηγούμενης τιμής τα 23 ευρώ.
Για το τρίτο τρίμηνο της Motor Oil περιμένει κέρδη ανά μετοχή 0,21 ευρώ 47% χαμηλότερα σε σύγκριση με το περσινό τρίτο τρίμηνο. Για τα ΕΛΠΕ περιμένει 0,18 ευρώ κέρδη ανά μετοχή 53% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης περιμένει κέρδη ανά μετοχή 1,3 ευρώ έναντι 1,4 ευρώ για τη Motor Oil και 0,9 ευρώ έναντι 1 ευρώ για τα ΕΛΠΕ. Για τα Ελληνικά Πετρέλαια διατηρεί την τιμή στόχο των 12 ευρώ.
Ο οίκος έχει δώσει σύσταση για τα ΕΛΠΕ 3-Underweight και για τη Motor Oil 1-Overweight.

Χρονογράφημα 025 (31-10-2007)

Αισίως φτάσαμε στο τελευταίο χρονογράφημα του πρώτου μήνα παρουσίας μας όπου σύντομα θα δημοσιεύσουμε τον απολογισμό και τα στατιστικά του. Σήμερα φιμώθηκε και το δίδυμο αδελφάκι μας (τους πήρε 1 μήνα να το ανακαλύψουν). Έτσι σκεφτόμαστε πως ίσως είναι καλό να δημιουργούμε 1 blog κάθε μήνα μέχρι να μάθουν οι Γαλλοτσολιάδες ότι "του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν τον βαστάει" και να μας αφήσουν ήσυχους. Υπάρχει βέβαια και η λύση να κόψουν τις χοντράδες (sic) και να κάνουν κάτι αντάξιο του υψηλότατου μισθού τους για τον όμιλο και τους εργαζόμενους και έτσι να μην έχουμε να γράφουμε γι' αυτούς. (Ούτε ο John Lennon δεν θα μπορούσε να το φανταστεί κάτι τέτοιο). Παρ όλες τις απαγορεύσεις το κοινό μας είναι σταθερό και αυξάνεται αργά αλλά σταθερά. Σήμερα εκτός από την ανακοίνωση της Ενιαίας που θα την δημοσιεύσουμε δείτε και τα υπόλοιπα 7 άρθρα μας για να μπορείτε να λέτε στους φίλους σας τι γίνεται στα Ελληνικά Πετρέλαια. Τέλος να σας ενημερώσουμε ότι την Παρασκευή 2/11 στις 11.30 π.μ. στις εγκαταστάσεις Ελευσίνας θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος (ΚΚΕ).

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

Αλλα 5 λεπτά επιβάρυνση στο πετρέλαιο αν αρχίσει η αποθείωση

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ από την Ελευθεροτυπία:
Εκτός από τους κερδοσκόπους, νέα επιβάρυνση 4-5 λεπτών το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης θα προκαλέσει η κυκλοφορία του από το νέο χρόνο με μειωμένη περιεκτικότητα σε θείο.
Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2008, το πετρέλαιο θέρμανσης θα πρέπει να διατίθεται με περιεκτικότητα σε θείο 0,1% (=1000 ppm), έναντι 0,2% σήμερα. Αυτός ο τύπος πετρελαίου είναι ακριβότερος κατά περίπου 4 λεπτά το λίτρο, λόγω της περαιτέρω επεξεργασίας που απαιτεί για την αποθείωση, αλλά και της στενότητας που υπάρχει στη διεθνή αγορά για το συγκεκριμένο τύπο, η οποία και ωθεί την τιμή ανοδικά.
Έτσι, εφόσον διατεθεί από το νέο χρόνο, θα πωλείται προς 690 ευρώ τα 1.000 λίτρα, με βάση τις τιμές που ισχύουν σήμερα (περίπου 644 ευρώ).
Όπως έλεγαν στην «Ε» πηγές από τα ΕΛΠΕ, η εταιρεία, όπως και άλλες πετρελαϊκές, έχει ενημερώσει με επιστολή της τον υπουργό Ανάπτυξης, για τις επιπτώσεις που θα έχει στους καταναλωτές η διάθεσή του. Επίσης εισηγούνται να ενεργήσει σε επίπεδο Ε.Ε., ώστε το μέτρο να ισχύσει από την έναρξη της νέας περιόδου και όχι από τον Ιανουάριο, ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία και να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση, ενώ ο υπουργός από σήμερα επισκέπτεται το Πεκίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στη διυπουργική διάσκεψη για ΜΜΕ, που διοργανώνει η Διάσκεψη Ασίας - Ευρώπης.

Υπόθεση Ζαφειρόπουλου


Για την υπόθεση του σκανδάλου με την μεταφορά του προσωπικού καταφέραμε και μάθαμε με διασταύρωση στοιχείων τα ακόλουθα:

  • Η κατηγορία που βαρύνει τον συνάδελφο Ζαφειρόπουλο είναι χρηματισμός. Η κατηγορία στην αστυνομία υπάρχει από τον Απρίλιο ή Μάιο του 2007 αλλά ήρθε στην επιφάνεια περί τα τέλη Σεπτεμβρίου για ευνόητους, όπως θα καταλάβετε παρακάτω, λόγους. Βέβαια φήμες περί χρηματισμού και περί ιδιοκτησίας 2 λεωφορείων του Ζαφειρόπουλου υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια.
  • Για την υπόθεση χρηματισμού δεν υπάρχουν στοιχεία και ασχολείται η Εισαγγελία. Αυτά που υπάρχουν ως στοιχεία - ενδείξεις είναι τα παρακάτω.
  • Κατά την βλάβη λεωφορείου μεταφοράς προσωπικού ο Ζαφειρόπουλος ενδιαφέρθηκε προσωπικά για την ρυμούλκηση του λεωφορείου στο συνεργείο και στη συνέχεια έκανε τις συνεννοήσεις για την επισκευή του. Για τις ενέργειές του αυτές ο Ζαφειρόπουλος είπε ότι έπραξε έτσι διότι το συγκεκριμένο λεωφορείο ανήκε σε συγγενή του (στον ετεροθαλή αδελφό της συζύγου του) και δεν είναι κάτι μεμπτό.
  • Ένας οδηγός έχει δηλώσει ότι παρέλαβε λεωφορείο για λογαριασμό του Ζαφειρόπουλου ο οποίος του έδειξε την διαδρομή. Το λεωφορείο αυτό σύμφωνα με τα έγγραφά του ανήκει στον ίδιο συγγενή του Ζαφειρόπουλου.
  • Η εταιρεία του συγγενή του Ζαφειρόπουλου φαίνεται ότι είχε σκανδαλώδη εύνοια από τα ΕΛΠΕ. Συγκεκριμένα πήρε με ανάθεση αρκετά δρομολόγια χωρίς να είναι μειοδότρια στους διαγωνισμούς εις βάρος των μειοδοτών. Όμως στις επιτροπές αξιολόγησης και κατοχύρωσης των διαγωνισμών δεν συμμετείχε ο Ζαφειρόπουλος αλλά οι Κοντάκος, Καραλής και Τσούκας. Όλες οι αναθέσεις έχουν συνυπογραφεί τόσο από τον Κοντάκο όσο και από τον Καραλή. Σήμερα όμως μόνο οι Κοντάκος και Ζαφειρόπουλος είναι σε διαθεσιμότητα.
  • Τέλος να πούμε ότι το κονδύλι μεταφορά προσωπικού είναι επισήμως μειωμένο κατά 10%, φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονίες (το συνολικό κόστος της μεταφοράς προσωπικού είναι περίπου 1.800.000€ ετησίως) και αυτό οφείλεται σε ενέργειες του Ζαφειρόπουλου.
Τώρα αν συλλογιστείτε ποια είναι η ειδικότητα του Νικολόπουλου του οποίου η εξάμηνη παράταση εργασίας έληξε τη 30/9/2007 θα καταλάβετε γιατί ξέσπασε τώρα η υπόθεση η οποία έχει διανθιστεί με αρκετή λάσπη και έπεται συνέχεια…

Αμόλυβδη βενζίνη και κινιζαρίνη

Η τρίχα τριχιά πήγε να γίνει στις 25/10/2007 όταν παραδόθηκαν σε βυτιοφορείς 600 κυβικά απλής αμόλυβδης βενζίνης τα οποία περιείχαν μικρότερη των προβλεπόμενων ποσότητα κινιζαρίνης.
Όπως αναφέρθηκε σχετικά στην ανακοίνωση της εταιρείας, οι υπηρεσίες του Διυλιστηρίου Ασπρόπυργου, στο πλαίσιο των συνεχών ελέγχων που διενεργούνται κατά την διαδικασία φόρτωσης προϊόντων, διαπίστωσαν ότι παραδόθηκαν στους βυτιοφορείς 600 κυβικά απλής αμόλυβδης βενζίνης τα οποία περιείχαν μικρότερη των προβλεπόμενων ποσότητα κινιζαρίνης.
Για να γνωρίζουμε όλοι, η κινιζαρίνη είναι ιχνηθέτης που καθορίζει το προϊόν της αμόλυβδης 95RON (διαφοροποιεί την απλή αμόλυβδη από την super αμόλυβδη των 100RON). Ετσι δεν υπήρχε καμία ποιοτική επίπτωση στους πρατηριούχους, όπως προφανώς και στον τελικό καταναλωτή – χρήστη.
Ήταν τυχαίο περιστατικό που οφείλονταν σε βλάβη του εξοπλισμού και αντιμετωπίστηκε αμέσως. Σημειώνεται επίσης ότι ενημερώθηκαν απευθείας όλες οι εταιρείες εμπορίας για τις οποίες προορίζονταν το προϊόν και οι δεξαμενές τους εμπλουτιστηκαν με την υπολειπόμενη ποσότητα κινιζαρίνης.
Το πρόβλημα για τις εταιρείες εμπορίας επιλύθηκε εντός των δύο ωρών, η βλάβη απεκαταστάθη στο διυλιστήριο και οι φορτώσεις συνεχίστηκαν κανονικά
Επισημαίνεται ότι τα 600 κυβικά είναι περίπου το 10% των καθημερινών φορτώσεων της εταιρείας σε βενζίνες. Όταν όμως σου βγει το όνομα ότι είσαι λαθρέμπορος τότε δύσκολα πείθεις. Εμείς τουλάχιστον ας είμαστε ενημερωμένοι.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ


Από συνάδελφο λάβαμε την παρακάτω επιστολή που δημοσιεύουμε αυτούσια. Ελπίζουμε οι παρατάξεις να δώσουν κατά την προεκλογική περίοδο απαντήσεις στα ερωτήματα του συναδέλφου αν και αμφιβάλλουμε:

Σε λίγες μέρες θα έχουμε εκλογές στο σωματείο για την ανάδειξη της καινούργιας διοίκησης. Άραγε θα έχουμε από τις παρατάξεις τις θέσεις τους για ζητήματα που μας ταλαιπωρούν όλους για χρόνια ;
- Τι θα γίνει με την διαφορά των ΕΞΙ ΡΕΠΟ στα ΒΕΑ (ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ !!! άρθρο του καταστατικού του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ);
- Περιγραφή θέσεων εργασίας ;
- ΔΙΑΦΟΡΑ 6% ΧΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ Υπέρ 185!!! συναδέλφων (ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ!!!).
- Γιατί υπάρχει διαφορά στις άδειες προσωπικού (ΑΜΑ) ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΔΙΑΣ;
- Τι θα γίνει με την παρανομία στην ΣΣΕ «με την σύμφωνη γνώμη του σωματείου» για τους ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ που μεταταχτήκαν στην κατηγορία Τ3 (ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ) και αξιολογούνται σαν Τ4 και για αυτούς ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ Τ3;
- Γιατί καταργήθηκε για την βάρδια η ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΡΩΙ;
- Το ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ; ΣΑΦΩΣ ΝΑΙ; ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ; ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΣΕ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ; ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΝΟΜΟ; ΑΝ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.
Πιστεύω να την δημοσιεύσετε. Μακάρι να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις.

Χρονογράφημα 024 (30-10-2007)

Ρεκόρ αναγνωστών είχαμε την Κυριακή και χθες. Φαίνεται ότι το θέμα του Σκανδάλου με το οικόπεδο (το οποίο αναδημοσίευσε και το press-gr) καθώς και το άρθρο για την προσπάθεια δημιουργίας εργοδοτικού σωματείου είχαν ιδιαίτερη απήχηση. Θέλουμε να σας τονίσουμε για μια ακόμα φορά πως για ότι δημοσιεύουμε έχουμε στοιχεία και είναι πάντα διασταυρωμένα (εκτός φυσικά από τις προσωπικές μας απόψεις). Έχουμε λάβει αρκετές επιστολές με καταγγελίες τις οποίες δυστυχώς δεν μπορούμε ακόμα να δημοσιεύσουμε διότι είμαστε στο στάδιο της διασταύρωσης και φυσικά η κύρια δουλειά μας δεν είναι η δημοσιογραφία. Σας ευχαριστούμε όλους όσους επικοινωνείτε μαζί μας και είστε πάρα πολλοί. Στο τέλος της εβδομάδας θα δημοσιεύσουμε τα στατιστικά του (των) blog για το μήνα Οκτώβριο και θα καταλάβετε.

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Εργοδοτικό Σωματείο


Η νυν Διοίκηση στην προσπάθεια της να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση ενόψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων του 2008, παίζει παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων , στήνοντας εργοδοτικές παρατάξεις για να ελέγχει κατά το δυνατόν την λειτουργία του αντιπροσωπευτικού Σωματείου (ΠΣΕΕΠ). Συγκεκριμένα:
Είναι γνωστό ότι από το 2008 και μετά, ο ιδιώτης μέτοχος (PANEUROPEAN) δεν θα είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί τις επιλογές του Βασικού Μετόχου (του Δημοσίου) στον ορισμό του management των ΕΛΠΕ. Το management θα επιλέγεται από την γενική συνέλευση των μετόχων με το 50% συν 1 των ψήφων (Το Δημόσιο έχει 35% περίπου, ενώ μέσω ταμείων ελέγχει άλλο ένα 7,5%). Έτσι, θα επιδιώξει να παρουσιάσει ένα προφίλ Διοίκησης δυναμικό, που επιτυγχάνει αύξηση της κερδοφορίας (άσχετα αν θα γίνει με δημιουργική λογιστική και «κατάλληλη» διαχείριση των αποθεμάτων), καταπολέμηση της διαφθοράς (των άλλων βέβαια, όχι της δικής της), χωρίς «σκάνδαλα» και το κυριότερο χωρίς δυναμικές απεργίες. Θέλει δηλαδή μεταξύ των άλλων να βγάλει την εικόνα ότι δεν συνδιαλέγεται με «βολεμένους», «κρατικοδίαιτους» ή όπως αλλιώς θέλετε να τους πείτε, συνδικαλιστές. Θέλει δηλαδή βασικά δύο πράγματα:
α) την καλή μαρτυρία και
β) ελάχιστες ή καθόλου απεργίες, ειδικά κατά το ευαίσθητο διάστημα Μαρτίου – Μαίου 2008.
Έτσι λοιπόν για κάθε περίπτωση, χρειάζεται ο έλεγχος της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ αντίστοιχα.
α) Καλή μαρτυρία και έλεγχος της ΔΑΚΕ (ή της ΕΚΟ-ΝΔ). Επί τρία χρόνια οι σχέσεις με την ΔΑΚΕ (συνδικαλιστικό όργανο της ΝΔ) ήταν άριστες. Μια ανακοίνωση μόνο από πλευράς ΔΑΚΕ και μάλιστα στήριξης προς την Διοίκηση για τα αλήστου μνήμης οργανογράμματα του Π. Καβουλάκου. Κυριότερος λόγος ήταν η παρουσία του Γ. Γεωργίου στην Διεύθυνση Προσωπικού, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και Γραμματέας της ΕΚΟ-ΝΔ (του κομματικού οργάνου της ΝΔ στα ΕΛΠΕ). Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι σύννομο ή θεμιτό να είναι κάποιος Διευθυντής Προσωπικού και συγχρόνως επικεφαλής κομματικής παράταξης, όμως το γεγονός αυτό εξασφάλισε ηρεμία μεταξύ της Διοίκησης και της ΔΑΚΕ. Η θητεία του Γ. Γεωργίου έληξε τον Μάιο του 2007 (αν και νωρίτερα είχε ήδη διορισθεί Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής ΕΚΟ ΕΛΠΕ). Ο Π. Καραλής ζήτησε από τον Φ. Κοντάκο (Διευθυντή Υποστήριξης) να κατέβει ως υποψήφιος Γραμματέας της ΕΚΟ-ΝΔ. Ωστόσο αυτός για κάποιο λόγο υπαναχώρησε υπέρ του απρόβλεπτου Σ. Θεοφίλη. Σε εκείνη την στιγμή λοιπόν και ενώ είχε αποφασισθεί να γίνει ο Γ. Σπυρόπουλος Αναπληρωτής Διευθυντής Προσωπικού ΒΕΑ (χωρίς να έχει γίνει προϊστάμενος πρώτα, όντας απόφοιτος ΤΕΙ), αναβάλλεται η προαγωγή του και του ζητείται από τον Π. Καραλή να είναι υποψήφιος για την γραμματεία της ΕΚΟ-ΝΔ. Η οριακή εκλογή του Σ. Θεοφίλη χάλασε την «σούπα», η οποία χάλασε ακόμα περισσότερο καθώς αυτός άρχισε να βγάζει ανακοινώσεις βάλλοντας κατά πάντων, δικαίων και αδίκων, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάζει ο κ. Χριστοδούλου προς το κόμμα και την κυβέρνηση της ΝΔ.
Για να αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση χρησιμοποιήθηκε αρχικά η ΑΔΚΕ (εσωκομματική ομάδα μελών της ΔΑΚΕ οι οποίοι κατέβηκαν ως αντάρτες και έβγαλαν μια έδρα στο ΠΣΕΕΠ). Στον καλοκαιρινό λοιπόν πόλεμο της «τυρόπιτας», ανέλαβαν να γίνουν η φωνή του Π. Καραλή, ο οποίος μάλιστα συνέγραψε και κάποιες ανακοινώσεις τους (πάνω από μια). Μια μάλιστα ανακοίνωση της ΑΔΚΕ (Αύγουστος 2007) κυκλοφόρησε στα email όλων των συναδέλφων σε όλο τον Όμιλο, έχοντας στα File-Properties του αρχείου τα στοιχεία της συζύγου του Π. Καραλή, της κας Ρίτας Ζαχαριάδου. Για την γκάφα αυτή ουδείς τόλμησε να ενημερώσει τον κ. Χριστοδούλου, αλλά του είπαν μόνον ότι δήθεν έγινε κάποιου είδους υποκλοπή.
Για τις επικείμενες εκλογές του ΠΣΕΕΠ, επιστρατεύθηκαν οι συνταξιούχοι όπως ο Δ. Μπαλατσός (γνωστός για το fax που είχε στείλει το 2002 για την λήξη της μεγάλης απεργίας κατά της παραχώρησης του 25% σε Lukoil-Λάτση), καθώς και η ηγεσία του εργοδοτικού σωματείου της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ, Σ. Ζωγανάς και Α. Νικολόπουλος. Ο τελευταίος έγινε γνωστός όταν μετά το τραγικό δυστύχημα του 1992 με τους 14 νεκρούς, ανέλαβε να εξαγοράσει την σιωπή των συγγενών των θυμάτων μοιράζοντας πεντοχίλιαρα. Με μια χήρα μάλιστα, καμένου συναδέλφου, συνήψε σχέση προκειμένου να βοηθήσει να προσληφθεί στην ΠΕΤΡΟΛΑ το παιδί της. Στόχος τους είναι να ανεβάσουν τα ποσοστά της ΑΔΚΕ ώστε να κατακτήσουν περισσότερες έδρες σε βάρος της «ανεξέλεγκτης» ΔΑΚΕ.
β) Ελάχιστες ή καθόλου απεργίες. Για τον σχεδιασμό αυτής της ενότητας, υπεύθυνος είναι ο Π. Καραλής και η διάδοχος του Σ. Κουτσουμάρη. Ο σχεδιασμός αυτός, έχει διάφορα επίπεδα:
1) Επικράτηση της ΠΑΣΚΕ και αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Για την περίπτωση αυτή, ισχυρίζονται ότι έχουν βρει κάποια επιβαρυντικά στοιχεία για τους Α. Αθανασόπουλο και Γ. Μίχα. Για τον μέν Γ. Μίχα είναι η συχνή παρουσία του στις εκδρομές (λησμονώντας ότι είναι ο υπεύθυνος του ΠΣΕΕΠ για τις εκδρομές), για τον δε Α. Αθανασόπουλο ισχυρίζονται ότι είναι κάτι που έχει να κάνει με την προ τριετίας θέση του ως πωλητού Χημικών. Αν αναλογισθεί κανείς ποιοι είναι οι εγκέφαλοι των κατηγοριών και πόσο ερασιτεχνικά τις στήνουν, δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς πόσο αυτές θα σταθούν, ωστόσο όμως λίγη λάσπη θα πέσει.
2) Το πιο πιθανό και λογικό σενάριο, είναι να απωλέσει η ΠΑΣΚΕ την αυτοδυναμία και κατά συνέπεια τον έλεγχο του ΠΣΕΕΠ, λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων συναδέλφων, η πλειοψηφία των οποίων ψήφιζε ΠΑΣΚΕ. Αυτό είναι και το «σπερματικό» σενάριο, που είναι και η αφετηρία των υπολοίπων. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, εκ πρώτης όψεως, εκλέγεται ως Πρόεδρος ο Α. Αθανασόπουλος από την ΠΑΣΚΕ και ως Γραμματέας ο Σ. Θεοφίλης από την ΔΑΚΕ. Αυτό το σενάριο, είναι και το πλέον δυσάρεστο για την Διοίκηση, καθώς και οι δύο θεωρούνται «ασυμπίεστοι» και «άκαμπτοι» σε σχέση με αυτά που θέλει να περάσει η Διοίκηση.
3) Στο σενάριο αυτό, το ΠΣΕΕΠ θα ελέγχεται από τρεις παρατάξεις. Στην περίπτωση αυτή, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η ΕΝΙΑΙΑ της Θεσσαλονίκης, η δύναμη της οποίας θα κινηθεί στις 3-4 ίσως και 5 έδρες. Με βάση αυτό, θα πρέπει να αποδυναμωθούν αρκούντως οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Όσον αφορά την ΠΑΣΚΕ, για να εξασφαλισθεί η κάμψη της, ενθαρρύνεται η κάθοδος των Νικήτα (γνωστού υπέρμαχου της παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου στον Λάτση), Σταμούλη, Ορφανού κλπ με άλλο ψηφοδέλτιο εκτός της ΠΑΣΚΕ (είτε ως ανεξάρτητοι, είτε σε κοινό ψηφοδέλτιο με την ΕΛΚΕ η οποία στις προηγούμενες εκλογές είχε εξασφαλίσει μία έδρα). Για την ΔΑΚΕ τα πράγματα είναι πιο απλά, όπως προαναφέραμε.
Σας αναφέρουμε μετά πάσης βεβαιότητας ότι ο δίδυμο Καραλή – Κουτσουμάρη έχει πάρει χαρτί και μολύβι και με την συνδρομή των ανθρώπων τους (Σπυρόπουλου – Νικολόπουλου – Νικήτα) κάνουν λογαριασμούς για το πόσες έδρες μπορεί να πάρει κάθε υποψήφια παράταξη και πως θα ενισχυθούν οι επιθυμητοί υποψήφιοι.
Έτσι λοιπόν λογαριάζουν :
ΠΑΣΚΕ 6-7 έδρες
ΕΝΙΑΙΑ 3-4 έδρες
ΕΛΚΕ/Νικήτας 3-4 έδρες
ΔΑΚΕ 3-4 έδρες
ΑΔΚΕ 2-3 έδρες.
ΚΚΕ-ΠΑΜΕ 1 έδρα
4) Το πλέον επιθυμητό σενάριο για την Διοίκηση είναι να απαιτούνται 4 παρατάξεις με μια τουλάχιστον εργοδοτική παράταξη. Τελικός στόχος είναι να μην είναι δυνατόν να γίνει μια απεργία αφ’ ενός ενόψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων, αφετέρου ενόψει της νέας ΕΣΣΕ, όπου πέραν των κλιμακίων των νεοπροσλαμβανομένων, επιθυμούν συνυπολογισμό του χρονοεπιδόματος ως ποσοστού αύξησης, τροποποίηση της διάθεσης του πριμ παραγωγής και συστήματα αμοιβής προσωπικού κατά τα πρότυπα της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ (με χρήματα κάτω από το τραπέζι) όπου, για την ίδια δουλειά, δύο συνάδελφοι είχαν μέχρι και 20.000 ευρώ τον χρόνο διαφορά στην αμοιβή τους.

Κομπίνες και λαμόγια (1)


Ξεκινάμε την σειρά άρθρων κομπίνες και λαμόγια με μια υπόθεση της θυγατρικής των ΕΛΠΕ της Global.
Στα τέλη του 2003, η Global (Θυγατρική Εταιρεία των ΕΛΠΕ στην Αλβανία με κύρια δραστηριότητα την εμπορία πετρελαιοειδών) υπόγραψε ένα συμβόλαιο (πιθανότατα προσύμφωνο) για αγορά ενός οικοπέδου 2200 m2, έξω από τα Τίρανα, με ένα ιδιώτη. Το οικόπεδο αυτό θα χρησιμοποιούταν για την εγκατάσταση πρατηρίου καυσίμων. Η αξία του οικοπέδου όπως συμφωνήθηκε (σύμφωνα με το συμβόλαιο) ήταν 800.000$ (περίπου 630.000€) !!!. Δόθηκε προκαταβολή 200.000€ χωρίς καμία έγκριση Δ.Σ. παρά μόνο από τον Γενικό Διευθυντή. Μετά από 3 περίπου μήνες αρχές Απριλίου του 2004 (έχουν γίνει οι εκλογές στην Ελλάδα) το Διοικητικό Συμβούλιο της Global εγκρίνει την αγορά ενός τμήματος μόνο, του παραπάνω οικοπέδου (περίπου του μισού ή 1200 m2) αντί 450.000 € (φαίνεται αυτό ήταν το καλό κομμάτι του οικοπέδου γιατί αν και κόστιζε πάνω από το 70% της συμφωνημένης, για όλο το οικόπεδο, τιμής εντούτοις σε έκταση ήταν λόγο περισσότερο από το μισό, εκτός βέβαια αν στο μεσοδιάστημα από το προσύμφωνο ως το συμβόλαιο ανέβηκαν οι τιμές των οικοπέδων τις περιοχής κατά 35%). Αμέσως μετά την έγκριση γίνονται τα συμβόλαια και καταβάλλεται στον ιδιώτη το υπόλοιπο ποσό.
Κοιτάξτε τώρα κάποιες λεπτομέρειες για να μην την πατήσετε και εσείς σε κάποια μελλοντική αγορά γης.
  • Στο συμβόλαιο δεν έχει επισυναπτεί τοπογραφικό διάγραμμα και έτσι τα όρια του οικοπέδου δεν είναι σαφή.
  • Δεν έγινε τεχνικός έλεγχος του οικοπέδου πριν την αγορά και έτσι δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια για κατασκευή πρατηρίου εξαιτίας καλωδίων υψηλής τάσης κτλ.
  • Το 2006 έγινε επέκταση δρόμου όπου χάθηκε ένα τμήμα του οικοπέδου (συγκεκριμένα τα 800 m2) και έτσι έμειναν μόνο 400 m2 τα οποία μάλιστα διεκδικούνται από τους γείτονες εξαιτίας την ανυπαρξίας τοπογραφικού σχεδιαγράμματος.

Ο πωλητής πούλησε στη συνέχεια το υπόλοιπο οικόπεδο που περιείχε και κτίσμα σε αλβανό «μαφιόζο». Στο νέο (μεταγενέστερο) αυτό συμβόλαιο υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα και ο νέος ιδιοκτήτης διεκδικεί (με τα συνήθη μέσα της μαφίας, όπως χρηματισμοί κρατικών λειτουργών, απειλές κτλ) και το οικόπεδο των ΕΛΠΕ.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει τα ΕΛΠΕ ούτε να περιφράξουν το οικόπεδο και φυσικά ούτε να εκδώσουν άδεια για πρατήριο αν και έχουν πληρώσει περισσότερα από 100.000€ σε δικαστήρια, δικηγόρους και μηχανικούς.
Συμπέρασμα: πάνω από εξακόσιες χιλιάδες ευρώ έχουν δαπανηθεί για ένα οικόπεδο 400 m2 έξω από τα Τίρανα του οποίου δεν ξέρουμε τα σύνορα και δεν πρόκειται να χτιστεί πρατήριο καυσίμων.
Πως λέγονταν οι υπεύθυνοι: Ν. Καραχάλιος και Π. Φιλοξενίδης.
Τι κυρώσεις είχαν: Τους έγιναν δριμύτατες συστάσεις να είναι πιο προσεκτικοί στο μέλλον.

Νέο Σύστημα Αξιολόγησης

Πολλά σχόλια λάβαμε για το νέο σύστημα αξιολόγησης η πλειοψηφία των οποίων είναι μάλλον υβριστικά ή για την ακρίβεια κάτω από το επίπεδο κοσμιότητας που θέλουμε να διατηρήσουμε στο blog. Από ένα συνάδελφο λάβαμε την παρουσίαση του συστήματος αξιολόγησης σε ηλεκτρονική μορφή την οποία μπορείτε να την ανοίξετε ή να την κατεβάσετε στον υπολογιστή σας κάνοντας κλικ εδώ.
Συνοψίζοντας τις παρατηρήσεις όλων των συναδέλων που επικοινώνησαν μαζί μας μπορούμε να πούμε τα ακόλουθα:

  1. Το νέο σύστημα είναι καλύτερο από το ισχύον μόνο στο ότι αφαιρεί την ποσόστωση. Αυτό όμως είναι φαινομενικό αφού θα ισχύσει στην πράξη για να αποφευχθεί το Διευθυντικό δικαίωμα. Βλέπε περιπτώσεις διαφωνίας μεταξύ εποπτεύοντος και αξιολογητή.
  2. Το νέο σύστημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί του χρόνου για το 2007 διότι:
  • δεν υπάρχουν περιγραφές θέσεων εργασίες που είναι προαπαιτούμενο του νέου συστήματος (αυτό είναι και η κορυφαία θέση του Σωματείου)
  • Δεν έχουν καθοριστεί ποιοι είναι οι αξιολογητές και ποιοι οι εποπτεύοντες σε κάθε κατηγορία αξιολογουμένων με αποτέλεσμα οι εκπαιδευόμενοι στο νέο σύστημα να μην έχουν λύσει σχετικές απορίες τους αφού ουδέποτε τις υπέβαλλαν.
  • Δεν μπορούν να υπάρχουν σαφή και συγκεκριμένα παραδείγματα για την τεκμηρίωση των απόψεων από τους αξιολογητές.
  • Δεν έχουν εκπαιδευτεί αξιολογητές και εποπτεύοντες

Μισθοί Διευθυντών ΕΛΠΕ (2)

Συνεχίζουμε τα σχόλια επί του νέου μισθολογικού συστήματος των Διευθυντικών στελεχών των ΕΛΠΕ. Παρατηρώντας τον πίνακα Μισθολογικές Κατηγορίες της ΕΛΠΕ Α.Ε βλέπουμε ότι:
  • Το 75% των διευθυντικών στελεχών είναι στις 3 τελευταίες κατηγορίες και το υπόλοιπο 25% στις 4 ανώτερες.
  • Δεν υπάρχει συσχέτιση των μέσων Hay Points με τους μέσους ετήσιους βασικούς μισθούς. Συγκεκριμένα τα πηλίκα μέσου ετήσιου βασικού μισθού/μέσον κλιμακίου (σε hay points) έχουν μέση τιμή 110.3 και απόκλιση 13.5. Στο ανώτερο κλιμάκιο 1α το πηλίκο είναι 136.3 (»μέση τιμή + 2 *απόκλιση) ενώ στο κατώτερο κλιμάκιο 3β το πηλίκο είναι 95 (< μέση τιμή – απόκλιση) ενώ τα υπόλοιπα πηλίκα είναι στο διάστημα μέση τιμή ± απόκλιση. Αυτό σημαίνει ότι το ανώτερο κλιμάκιο είναι δυσανάλογα υπεραμειβόμενο (διότι αυτό φτιάχνει και τον μισθό του Διευθύνοντος Συμβούλου) ενώ το κατώτερο κλιμάκιο είναι δυσανάλογα υποαμειβόμενο (όπου βρίσκονται υποδιευθυντές και «στρώνει» το έδαφος για την μισθολογικά χαμηλότερη μελλοντική ένταξη των Προϊσταμένων).
  • Οι παραπάνω αποδοχές είναι βασικές και δεν συμπεριλαμβάνουν τα bonus που κυμαίνονται ανά κατηγορία από 30% ως και 20%.

Θέλετε να μάθετε ποιοι ανήκουν στην ανώτερη μισθολογική κλίμακα; Μα φυσικά οι κ. κ Ριζάκος, Κυριακόπουλος, Σιάμισης και Μυριάνθης με βασικές ετήσιες αποδοχές πάνω από 170.000 € για φέτος (αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα 3 χρόνια θα έχουν ετήσια αύξηση πάνω από 18% προκειμένου να φτάσουν τον προβλεπόμενο βασικό μισθό τους). Αυτά για να τα βλέπουν τα κατώτερα στελέχη των 60.000€ που πασχίζουν να περικόψουν υπερωρίες και δαπάνες για να πετύχουν τους στόχους τους. Φυσικά αυτοί δεν έχουν ιδέα για το μαγείρεμα με τα Hey Points των θέσεων τους τα οποία θα δημοσιεύσουμε λίαν συντόμως μαζί με άλλες λεπτομέρειες.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2007

Χρονογράφημα 023 (27-10-2007)

Αγαπητοί συνάδελφοι το blog μας (αυτό εδώ το φιμωμένο) και το δίδυμο αδελφάκι του elpegr.wordpress.com συνεχώς κερδίζουν αναγνώστες και μάλιστα ενεργούς δηλαδή αναγνώστες που σχολιάζουν και στέλνουν επιστολές. Σας ευχαριστούμε πολύ. Μπορεί αυτή μονιμη στήλη να 'ελειψε για λίγο αλλά επανέρχεται δριμύτερη. Εχουμε λοιπόν να πούμε ένα μεγάλο ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για όλους τους Μήτσους και τις Μήτσες που γιορτάζαν χθές. Ο γρίφος της Κυριακής προς το παρόν αναστέλλεται λόγω έλλειψης. Όμως δημιουργούμε νέα μόνιμη τακτική (1-2 φορές την εβδομάδα) στήλη όπου θα αναφερόμαστε σε κομπίνες και σε λαμόγια. Θα δώσουμε την λύση του γρίφου μας Νο#3 και θα περιμένουμε δικούς σας στο εξής.
Έχετε 8 γλυκίσματα (ζελεδάκια) που όλα έχουν το ίδιο βάρος εκτός από ένα που είναι βαρύτερο. Υπάρχει μία ζυγαριά (παλάντζα) και σας λένε ότι όποιος καταφέρει με τις λιγότερες ζυγίσεις να βρει το βαρύτερο αυτός θα το κερδίσει.
Ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός ζυγισμάτων που απαιτούνται;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δύο. Ζυγίζετε τρία γλυκίσματα με άλλα τρία. Αν ισορροπήσει η ζυγαριά το βαρύ είναι κάποιο από τα δύο που αφήσατε και εύκολα βρίσκεται με μία δεύτερη ζύγιση των δύο. Αν δεν ισορροπήσει παίρνουμε δύο από την βαριά πλευρά και τα ζυγίζουμε. Αν ισορροπήσει είναι το τρίτο αν δεν ισορροπήσει είναι το βαρύτερο.

Σήμερα, αύριο και την Δευτέρα επισκεφτήτε τo blog όσο πιο συχνά μπορείτε και θα μάθετε πρώτοι με στοιχεία:

  • Για μισθούς Διευθυντών
  • Για την προσπάθεια της Διοιήκησης για δημιουργία εργοδοτικού Σωματείου.
  • Σχόλια για το νέο σύστημα αξιολόγησης και την παρουσίαση του συστήματος όπως μας την έστειλε ένας αγαπητός συνάδελφος. Την παρουσίαση θα μπορείτε και να την κατεβάσετε (download) στον υπολογιστή σας.
  • Πληροφορίες για την υπόθεση Κοντάκου-Ζαφειρόπουλου και πως αυτή σχετίζεται με την δημιουργία εργοδοτικού σωματείου.
  • Την πρώτη κομπίνα από ένα λαμόγιο.

Πετρέλαιο: Το αγαπημένο των κερδοσκόπων

Από αγαπητό συνάδελφο λάβαμε την παρακάτω επιστολή που αναδημοσιεύουμε. Συνάδελφε όπως ξέρεις επειδή δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε τά στοιχεία σου δεν θα γράψουμε το όνομα σου.
Για μία ακόμα φορά η συνεχής άνοδος της τιμής του πετρελαίου βάζει φωτιά στην παγκόσμια οικονομία και συνακόλουθα στις τσέπες όλων μας. Οι συνέπειες αυτής της κούρσας των τιμών προς τα πάνω έχει οδυνηρές συνέπειες για πολλούς βιομηχανικούς κλάδους, μια και το 90% των παγκόσμιων μεταφορών βασίζεται στο πετρέλαιο.
Οι συνέπειες, όμως, θα είναι δυσάρεστες και για πολλές κυβερνήσεις που προσπαθούν να μειώσουν τα ελλείμματά τους, ιδίως αν πληρώνουν σε δολάρια. Οι χώρες της Ε.Ε. που πληρώνουν για τις αγορές πετρελαίου σε ευρώ, που είναι ανατιμημένο απέναντι στο δολάριο, θα νιώσουν την πίεση πολύ λιγότερο σε σχέση με εκείνες που πληρώνουν σε δολάρια. Πολλοί αναρωτιούνται για την αιτία που σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω. Υπάρχουν πολλές «αιτίες», αλλά η πιο σοβαρή για την τωρινή άνοδο έχει να κάνει με την κερδοσκοπία.
Επίσης, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν συμφέρον να πιέζουν τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω για να αντισταθμίσουν τις απώλειες κερδών που έχουν λόγω της διολίσθησης του δολαρίου. Οι δικαιολογίες που κυκλοφορούν κάθε φορά για την αύξηση των τιμών και έχουν γεωπολιτικό χαρακτήρα, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, η κατάσταση στο Αφγανιστάν, η ένταση στην Παλαιστίνη, ακόμα και οι τυφώνες στον Κόλπο του Μεξικού (όπου έχουν εγκαταστάσεις άντλησης και αποθήκευσης αρκετές πετρελαϊκές εταιρείες) είναι ένα απλό άλλοθι για τους κερδοσκόπους.
Από τις αρχές Οκτωβρίου η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε κατά 43%, ενώ από το 2002 έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί. Ο ρόλος των κερδοσκόπων στην αύξηση των τιμών αποκαλύπτεται και από ένα περσινό πόρισμα της επιτροπής ασφαλείας της αμερικανικής γερουσίας που σημείωνε ότι «οι παραδοσιακές δυνάμεις της αγοράς δεν μπορούν να θεωρηθούν πλήρως υπεύθυνες γι' αυτές τις αυξήσεις», μια και, όπως σημειώνεται: «Τα τελευταία χρόνια μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, hedge funds, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλα επενδυτικά κεφάλαια έχουν ρίξει δισεκατομμύρια δολάρια στην ενέργεια και στις αγορές εμπορευμάτων –πιθανότατα έως και 60 δισ. δολάρια μόνο στις αμερικανικές προθεσμιακές αγορές–, προσπαθώντας να εκμεταλλευθούν τις αλλαγές τιμών». Λειτουργούν, δηλαδή, καθαρά κερδοσκοπικά.
Μάλιστα, οι Αμερικανοί γερουσιαστές εκτιμούν ότι το κερδοσκοπικό «καπέλο» στις τωρινές τιμές του πετρελαίου μπορεί να φτάνει και τα 25 δολάρια το βαρέλι. Το ότι υπάρχει ευθύνη των κερδοσκόπων υπογραμμίζεται ακόμα περισσότερο από το ότι δεν υπάρχει έλλειψη στα αποθέματα αργού πετρελαίου, αλλά και από την απόφαση που πήρε πριν από ένα μήνα ο ΟΠΕΚ να αυξήσει κατά 500 χιλιάδες βαρέλια την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου.
Ομως ακόμα κι αν μπορούσε κάποιος να περιορίσει την εμπλοκή των κερδοσκόπων στη διαμόρφωση των τιμών, αυτές θα συνέχιζαν να ανεβαίνουν, αλλά με πολύ χαμηλότερο ρυθμό, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, η ζήτηση για το πετρέλαιο είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 24 χρόνων, γεγονός που οφείλεται στην ταχεία επέκταση της κινεζικής και της ινδικής οικονομίας αλλά και της αυξημένης ζήτησης για πετρέλαιο από τις ανεπτυγμένες χώρες.
Η ζήτηση πετρελαίου και των παραγώγων του –κυρίως της βενζίνης– είναι φέτος κατά 20% μεγαλύτερη από πέρυσι στην Κίνα, την ώρα που εμφανίζεται υψηλότερη από πέρυσι και στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της αύξησης των πωλήσεων ενεργοβόρων οχημάτων, των λεγομένων «εκτός δρόμου».
Η άνοδος των τιμών ανάμεσα στα άλλα φέρνει στην επιφάνεια και το ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής και κυρίως τη μείωση της εξάρτησης των ενεργειακών αναγκών μιας χώρας από το πετρέλαιο και φυσικά την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Πηγών που είναι και ιδιαίτερα φιλικές στο περιβάλλον.
Τι σημαίνουν για την οικονομία τα 90 δολάρια το βαρέλι;
Είναι πάρα πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι τα 90 δολάρια για ένα βαρέλι πετρέλαιο είναι πολλά. Αν το εξετάσει κάποιος με όρους δολαρίου, θα διαπιστώσει ότι το βαρέλι κοστίζει τέσσερις φορές περισσότερα από όσα κόστιζε το 2001, την ώρα που μια μελέτη της τράπεζας HSBC εκτιμά πως το πετρέλαιο είναι κατά 200% ακριβότερο από το 2001!
Συγκριτικά, πάντως, το πετρέλαιο κόστιζε πιο ακριβά στις αρχές της δεκαετίας του '80 ή στα μέσα της δεκαετίας του '70. Τι σημαίνει, όμως, για την τσέπη μας και την οικονομία η τιμή των 90 δολαρίων ανά βαρέλι; Η πιο εμφανής επίπτωση αφορά τους κατόχους αυτοκινήτων και θα πλήξει περισσότερο τους κατοίκους των ΗΠΑ, όπου ο φόρος είναι χαμηλότερος και επιβαρύνει πολύ λιγότερο την τελική τιμή πώλησης, άρα υπάρχουν μικρότερα περιθώρια μείωσης της τιμής του με κρατική παρέμβαση.
Η άνοδος της τιμής, εκτός από τους κατόχους αυτοκινήτων, επηρεάζει και τους κατοίκους των χωρών όπου ο χειμώνας διαρκεί περισσότερο. Επίσης, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου σημαίνει πως αυξάνεται το κόστος παραγωγής πολλών προϊόντων και υπηρεσιών, μειώνεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων, ενώ το κόστος παραγωγής είναι σίγουρο ότι θα μεταφερθεί στον καταναλωτή.
Οι αεροπορικές εταιρείες και οι εταιρείες μεταφορών είναι από τις πρώτες που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ανόδου της τιμής του πετρελαίου. Η άνοδος του κόστους και ο περιορισμός της κερδοφορίας, που αντιμετωπίζονται από τις επιχειρήσεις με τις αυξήσεις τιμών προϊόντων και υπηρεσιών και τις απολύσεις εργαζομένων, οδηγούν παράλληλα σε μείωση της ζήτησης.
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου πλήττει περισσότερο εκείνες τις χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται από τις εισαγωγές του «μαύρου χρυσού». Οσο ανεβαίνουν οι τιμές τόσο οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους, τα κέρδη των επιχειρήσεων, ο όγκος των εξαγωγών μιας χώρας μειώνεται και το εμπορικό έλλειμμα διευρύνεται.
Μια συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε πιέσεις από τους εργαζομένους για αυξήσεις ημερομισθίων, γεγονός που θα πυροδοτήσει την άνοδο του πληθωρισμού. Παρ' όλα αυτά, είναι σαφές ότι οι επιπτώσεις της αύξησης της τιμής του πετρελαίου στην Ευρώπη είναι πολύ λιγότερο πιεστικές από ό,τι στις ΗΠΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αύξηση της τιμής δεν θα πλήξει τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα.
Πότε θα μας τελειώσει το πετρέλαιο;
Οπως ακριβώς οι φόροι και ο θάνατος συνιστούν μια βεβαιότητα, έτσι και το ενδεχόμενο εξάντλησης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων είναι σίγουρο ότι θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον. Μια στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα έρθει και τι αλλαγές μπορεί να επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τις περισσότερες επιστημονικές εκτιμήσεις, τα γνωστά πετρελαϊκά κοιτάσματα θα διαρκέσουν για 30-40 χρόνια ακόμα. Ομως το κρίσιμο χρονικό σημείο δεν είναι η ημέρα εξάντλησης των αποθεμάτων, αλλά η ημέρα που η παγκόσμια ημερήσια παραγωγή θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο της, γεγονός που θα φέρει στην επιφάνεια τα προβλήματα εφοδιασμού. Η στιγμή αυτή υπολογίζεται ότι θα έρθει γύρω στο 2010. Πάντως, πέρα από την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, οι οποίες προς το παρόν είναι πολύ ακριβές, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό έως και 60% μέχρι το 2040 θα συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και στην καθυστέρηση των κλιματικών αλλαγών.
Το άρθρο υπογράφει ο Χρήστος Χαραλαμπόπουλος και δημοσιεύτηκε στην SportDay την Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2007.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Ξέρει κανείς από πετρέλαια;


Από το Capital, αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Γιώργου Κράλογλου:
Παρακολουθώντας, από την επομένη των εκλογών, όλα αυτά τα κωμικοτραγικά που συμβαίνουν στην εγχώρια πετρελαϊκή αγορά με τους "λεονταρισμούς" στην πάταξη του λαθρεμπορίου και με τους "στρουθοκαμηλισμούς" στις ευθύνες για το λαθρεμπόριο και τη διάλυση της διακίνησης των καυσίμων με χρήση ιδιωτικών και άλλων βυτιοφόρων μου ήλθε στον νου μια ταινία του Θανάση Βέγγου. Εκείνη που οδηγούσε μια βέσπα, χωρίς φρένα, και προσπέρναγε όλα τα αυτοκίνητα ουρλιάζοντας προς τους άλλους οδηγούς "ξέρεις από βέσπα;". Τίποτε άλλο πιο σοβαρό δεν μπορώ να θυμηθώ παρατηρώντας:
• Την ασχετοσύνη της κρατικής μηχανής στην πολιτική φορολογικής επιβάρυνσης των καυσίμων με συνέπεια την εξαγγελία και στη συνέχεια την ανάκληση αποφάσεων που όμως προετοίμασαν νέο έδαφος για λαθρέμποροιo στα αφορολόγητα αγροτικά καύσιμα...
• Την αδιαφορία των αρμοδίων μπροστά στο διασυρμό των κρατικών διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ (που ελέγχουν το 70% της αγοράς) από εκπομπές τηλεοράσεων που "ανακάλυψαν" ότι όλος ο κλάδος διύλισης είναι περίπου "εκτροφείο" λαθρεμπόρων πετρελαίου.
• Την εσπευσμένη ανάκληση "χατιρικών" αποφάσεων που έκλεισαν το επάγγελμα του μεταφορέα καυσίμων στα στενά όρια των επαγγελματιών (και μη...) ιδιοκτητών βυτιοφόρων καυσίμων κατά παράβαση όλων των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Συντάγματος από τον φόβο να ανατραπεί το "χατιρικό" καθεστώς από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να ανοίξουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα ιδιοκτητών φορτηγών, βυτιοφόρων, ταξί, φορτηγών, λεωφορείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην εκλογική πελατεία της σημερινής κυβέρνησης.
Αυτήν η τελευταία "γαργάρα" αποφάσεων του προηγούμενου υπουργού μεταφορών κ. Μιχ. Λιάπη από το διάδοχό του κ. Κωστή Χατζηδάκη είναι που βγάζει το περισσότερο γέλιο.
Απολαύστε την ιστορία και πείτε μου αν έχω άδικο. Πριν από 20 χρόνια η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκρινε ότι μόνο το κράτος πρέπει να έχει την ευθύνη να κανονίζει το πως θα δίδονται οι άδειες σε Δ. Χ. και Ι.Χ. βυτιοφόρα και πως θα καθορίζεται το κόμιστρο. Έτσι αποφάσισε και έτσι διέταξε με υπουργικές και αγορανομικές αποφάσεις. Σε πρώτη φάση ο κλάδος των εταιρειών εμπορίας αντέδρασε φυσιολογικά παραπέμποντας το όλο θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ολομέλεια του οποίου αποφάνθηκε (με την υπ’ αριθμό 2612/1989 απόφαση) ότι " ο σχετικός περιορισμός αντίκειται στην οικονομική ελευθερία που προστατεύεται από το ισχύον Σύνταγμα."Ε, και τι έγινε..." (είπαν οι τότε αρμόδιοι) και απλώς "λάσκαραν" λιγάκι την κατάσταση... Σε τέσσερα χρόνια όμως "έκαναν γαργάρα" ακόμη και την απόφαση του ΣτΕ και ξανάρχισαν το ίδιο τροπάριο.
Απρίλιος του 1994: Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών με εγκύκλιο που υπέγραφε ο τότε υπουργός (Α2/12530/2274/21.4.94) ανέστειλε την έκδοση νέων αδειών κυκλοφορίας βυτιοφόρων αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, χωρίς νομικό έρεισμα και πέραν από κάθε λογική και επιχειρηματική δεοντολογία. Συνέπεια ήταν οι Εταιρείες Εμπορίας Πετρελαιοειδών (οι οποίες και δικαιούνται τα Ι.Χ. βυτιοφόρα) να μην έχουν ακόμη μέχρι και σήμερα τον αναγκαίο αριθμό βυτιοφόρων για κάλυψη των δραστηριοτήτων τους.
Μετά από πολλές πιέσεις και επίμονες προσπάθειες του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος και κάτω από την επισήμανση ότι δημιουργούνται προβλήματα προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και του περιβάλλοντος, το υπουργείο Μεταφορών αποδέχθηκε την ύπαρξη του προβλήματος το 2002. Δηλαδή 8 χρόνια μετά την απαγόρευση.
Δείχνοντας όμως και πάλι πόσο κοντόφθαλμη είναι η πολιτική του τόπου μας το αρμόδιο υπουργείο (με την απόφαση Α8/11642/988/14-03 2000) επέτρεψε μόνο την αντικατάσταση των ήδη ταξινομημένων και κυκλοφορούντων Ι.Χ. βυτιοφόρων υγρών καυσίμων που κυκλοφορούν στο όνομα των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών. Αλλά και αυτή η "ανάσταση" κράτησε μόνο 4 χρόνια.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλάζει και έρχεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στις 29-3-2006, υπό την απειλή απεργίας τριών κλάδων (με την ψευδεπίγραφη αιτιολογία της πάταξης της λαθρεμπορίας) και υπό την πίεση των συντεχνιακών αιτημάτων της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Δ.Χ. Βυτιοφόρων Αυτοκινήτων ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης ( σε συνεννόηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα) όρισε (Απόφαση 8/19348/1487/29.3.2006), να ανασταλεί (πάλι χωρίς νομικό έρεισμα), η άσκηση του (αναφαίρετου) δικαιώματος των Εταιρειών Εμπορίας ακόμη και να αντικαθιστούν τα παλιά και ανασφαλή Ι.Χ. βυτιοφόρα με νέα σύγχρονα και ασφαλέστερα βυτιοφόρα αυτοκίνητα.
Αμέσως μετά την ικανοποίηση του συντεχνιακού αιτήματος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Δ.Χ. βυτιοφόρων Αυτοκινήτων, ανεστάλη η προγραμματισμένη απεργία "για την πάταξη του λαθρεμπορίου"! Οι Εταιρείες το "πάλεψαν" ένα εξάμηνο μήπως και αντιληφθεί η κυβέρνηση την "γκάφα" της και ανακαλέσει την απόφασή αυτή.
Όταν διαπίστωσαν αδιαφορία (στην προφορική ενημέρωση που έκαναν ότι θα προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση) κατάλαβαν ότι πρόκειται για "φωνή βοώντος…" και κατέθεσαν μέσω του Συνδέσμου τους στις αρχές Δεκέμβρη του 2006 (capital gr.13/12/06) προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας:
ΠΡΩΤΟΝ την απελευθέρωση του κλειστού σημερινού κυκλώματος απόκτησης άδειας Δ.Χ. βυτιοφόρου ή φορτηγού οχήματος για την μεταφορά καυσίμων ή άλλων προϊόντων επειδή το καθεστώς αυτό παρεμβάλλεται ως σοβαρότατο εμπόδιο στον ελεύθερο ανταγωνισμό και στην προσπάθεια διαμόρφωσης χαμηλού κόστους μεταφοράς.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ την ελεύθερη κυκλοφορία Ι.Χ. βυτιοφόρων που σήμερα προσκρούει στην κρατική παρέμβαση για περιορισμό του αριθμού των κυκλοφορούντων οχημάτων της κατηγορίας αυτής ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική άποψη, βούληση και απόφαση….
ΤΡΙΤΟ την κατάργηση του καθεστώτος της διαμόρφωσης ναύλου μεταφοράς με αγορανομικές διαδικασίες που αντιτίθεται στην πολιτική ελεύθερου ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Ο σημερινός υπουργός μεταφορών κ. Κ. Χατζηδάκης (που γνωρίζει άριστα τον μηχανισμό λειτουργίας της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) κατάλαβε την "γκάφα" του προκατόχου του που θα οδηγούσε στο βίαιο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων φορτηγών, ταξί κ.λ.π. και τα μπάλωσε εκ των υστέρων, με μια απόφαση ( η οποία χωράει βεβαίως πολύ συζήτηση) αφού τα βρήκε με τους βυτιοφορείς σε συσκέψεις στις οποίες (ας σημειωθεί) ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πετρελαιοειδών μετείχε μόνο τηλεφωνικώς!!(Capital.gr - 19/10/07).

Το λαθρεμπόριο καυσίμων και η πάταξη του

Από την εφημερίδα Το Παρόν της Κυριακής 21/10/2007, αναδημοσιεύουμε:
400 με 500 εκατ. Ευρώ χάνει το Δημόσιο από τις εξαγωγές!
Ποια μέτρα πρέπει απαραίτητα να ληφθούν αμέσως
Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ (και καλού συναδέλφου)

Η λαθρεμπορία είναι μια μάστιγα κάθε κοινωνίας, γιατί οι φόροι που πληρώνει ο καταναλωτής αντί να καλύπτουν τις κοινωνικές ανάγκες (παιδεία, υγεία, υποδομές ανάπτυξης) γεμίζουν τα ταμεία μερικών «επιχειρηματιών», που αποκτούν μ’ αυτόν τον τρόπο υπέρμετρη δύναμη. Έτσι από την μια μεριά το κράτος είναι αναγκασμένο να ξαναβάλει φόρους στον λαό για να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και από την άλλη και ο ανταγωνισμός παύει να είναι υγιής και οι λαθρέμποροι διαχέουν την διαφθορά και προς την πλευρά του κράτους και προς την πλευρά των συνενόχων τους.

Ποιος φταιει για την λαθρεμπορία; Η εύκολη σκέψη ότι φταιει ο λαθρέμπορος ή και οι συνεργάτες του είναι τελείων λανθασμένη και αλυσιτελής. Φταιει αυτός που έχει υποχρέωση να τον συλλάβει και να σταματήσει την λαθρεμπορία και δεν το κάνει: Το κράτος και όσοι το διοικούν. Αν σκεφτούμε όλοι οι πολίτες έτσι, θα αναγκάσουμε τις κυβερνήσεις να λύσουν αμέσως το τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Γιατί δεν λύνει το κράτος (οι εκάστοτε κυβερνήσεις δηλαδή) το πρόβλημα; Γιατί δεν μπορεί και γιατί δεν θέλει. Δεν μπορεί, γιατί δεν έχει εκσυγχρονισθεί στον βαθμό που θα έπρεπε. Κυρίως όμως γιατί δεν θέλει, επειδή δεν θέλει να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα και επειδή διαφθορά ανεβαίνει προς όλες τις κατευθύνσεις. Το λεγόμενο πολιτικό κόστος είναι, σε τελευταία ανάλυση, αυτό που διαιωνίζει την λαθρεμπορία.

Πρέπει να λυθούν πρώτα κάποια θέματα που είναι προαπαιτούμενα, ώστε να μπορεί το κράτος να γνωρίζει με σιγουριά τους ενόχους και να μπορεί να επιβάλλει τις απαραίτητες αυστηρές κυρώσεις. Το πρώτο είναι ότι οι εταιρείες εμπορίας να είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν ιδιόκτητα μέσα μεταφοράς, ώστε να φέρουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη για το λαθρεμπόριο και να μην την μεταθέτουν στον... οδηγό του βυτιοφόρου. Οι εταιρείες χρόνια τώρα ζητάνε το αυτονόητο (για άλλους λόγους), αλλά το κράτος κωφεύει. Το δεύτερο και απολύτως καίριο είναι να μπουν επιτέλους ταμειακές μηχανές στα πρατήρια καυσίμων, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί ο πρατηριούχος για τις ποσότητες που εισάγονται και εξάγονται προς και από το πρατήριο του. Αν 0 (πονηρός) πρατηριούχος δεν μπορεί να πωλήσει περισσότερες ποσότητες από αυτές που έχει αγοράσεις επισήμως από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας, πού θα πωλήσει ο λαθρέμπορος το λαθραίο, στην λαϊκή αγορά; Ορίστε, λοιπόν, κύριοι της κυβέρνησης, πεδίον δόξης λαμπρόν. Προχωρήστε τώρα.

Κατόπιν πρέπει να δούμε πού γίνεται το λαθρεμπόριο. Υπάρχει η πρώτη κατηγορία; Η εσωτερική αφορά, όπου οι λαθρέμποροι αγοράζουν προϊόν με μικρότερο ΕΦΚ (Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης) και το πωλούν ως προϊόν που έχει μεγαλύτερο ΕΦΚ, που υπάρχει στα ομοειδή προϊόντα, π.χ. βενζίνες ή ντίζελ. Υπάρχει η δεύτερη κατηγορία: η διεθνής αγορά (αεροπορικά καύσιμα, ναυτιλιακά καύσιμα και οι εξαγωγές). Εκεί οι λαθρέμποροι καρπώνονται ολόκληρο τον ΕΦΚ, επειδή η κατηγορία αυτή δεν έχει ΕΦΚ (παγκοσμίως). Υπάρχει και η Τρίτη κατηγορία, όπου το προϊόν έχει κλαπεί πρωτογενώς (από τα διυλιστήρια). Σ’ αυτήν την περίπτωση οι λαθρέμποροι και οι συνεργοί καρπώνονται και την αξία του προϊόντος και τους φόρους.

Εσωτερική αγορά. Οι καταναλώσεις το 2006 ήταν 4.000.000 τόνοι βενζινών και 6.700.000 τόνοι ντίζελ (4.700.000 κυβικά πετρελαίου θέρμανσης και 3.200.000 κυβικά ντίζελ κίνησης). Η πρόταση είναι να εξισωθεί ο ΕΦΚ μεταξύ αμόλυβδης και σούπερ αμόλυβδης και LRPLRP βενζίνη πρέπει σύντομα να καταργηθεί ως ποιότητα, αφού άλλωστε την καταναλώνουν αυτοκίνητα κατασκευής πριν το 1978). Για το ντίζελ η πρόταση είναι να εξισωθεί ο ΕΦΚ μεταξύ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. (Να εξισωθεί ο ΕΦΚ, αλλά να εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι δύο κατηγορίες ντίζελ, αφού απευθύνονται σε σχετικά διαφορετικές μηχανές).

Το πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τις φτωχές και μεσαίες τάξεις που θα αναγκαστούν να πληρώσουν πανάκριβα την θέρμανση. Ο καλύτερος τρόπος είναι να δοθεί επίδομα θέρμανσης, με συντελεστές το γεωγραφικό διαμέρισμα, τα τετραγωνικά κάθε σπιτιού, το ετήσιο εισόδημα. Βέβαια η (κάθε) κυβέρνηση θα γνωρίζει ότι όποιοι αποκλείονται από το επίδομα θέρμανσης, δεν θα την ψηφίζουν. Ε, ναι. Γι’ αυτό ας φροντίζει η (κάθε) κυβέρνηση να μην αποκλείει κατηγορίες πληθυσμού πάνω από 5%.

Αν λυθεί το πρόβλημα της λαθρεμπορίας που εκμεταλλεύεται την διαφορά του ΕΦΚ, θα κερδίσει το κράτος ετησίως ένα ποσό της τάξης των 300-400 εκατομμυρίων ευρώ (δες και προηγούμενο δημοσίευμα στο «Παρόν»).

Διεθνής αγορά. Οι καταναλώσεις για την διεθνή αφορά το 2006 ήταν: α) αεροπορικά καύσιμα, 850.000 τόνοι τζετ-Α1, β) ναυτιλιακά καύσιμα, 700.000 τόνοι μαρίν ντίζελ και 3.250.000 τόνοι μαζούτ, γ) εξαγωγές, 1.350.000 τόνοι βενζίνης και 2.000.000 τόνοι ντίζελ.

α) Αεροπορικά καύσιμα. Για τα καύσιμα αυτά δεν έχει ακουστεί οτι γίνεται λαθρεμπορική χρήση. Είναι ίσως δύσκολο, δεν είναι όμως αδύνατο.

β) Ναυτιλιακά καύσιμα. Κατ’ αρχάς γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι στο μαζούτ δεν υπάρχει περίπτωση λαθρεμπορίου, λόγω του ελαχίστου ΕΦΚ που έχει και λόγω της μεγάλης δυσκολίας διάθεσης του. Η αναλογία που καταγράφηκε το 2006 μεταξύ μαρίν ντίζελ στην ναυτιλία ήταν 1:4,6. Στην αγορά θεωρείται σωστή αναλογία (χωρίς αυτό να είναι θέσφατο) 1:5. Δηλαδή έχουμε μία διαφορά που δεν δικαιολογείται εύκολα 60.000 κυβικών maximum. Αν υπολογίσουμε ότι η πλειονότητα των 60.000 κυβικών μαρίν ντίζελ δεν πωλείται λαθρεμπορικά, αλλά πωλείται ως «μάπα» και είναι δηλαδή ένας τρόπος κλοπής των πλοιοκτητών (ή ορθότερα των εταιρειών εμπορίας), τότε αντιλαμβανόμαστε ότι το αντικείμενο του λαθρεμπορίου είναι σημαντικά μικρότερο των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

γ) Εξαγωγές. Κανείς δεν είναι σίγουρος πόση από την ποσότητα πετρελαιοειδών που προορίζεται για εξαγωγές «επιστρέφει» στην χώρα και πωλείται λαθρεμπορικά στην εσωτερική αγορά. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι λαθρέμποροι και οι συνεργάτες τους καρπώνονται ολόκληρο τον ΕΦΚ επί του ΦΠΑ. Τα νούμερα είναι για την αμόλυβδη βενζίνη 394 ευρώ/κυβικό, για την LRP βενζίνη 413 ευρώ/κυβικό. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι κατά το παρελθόν έχουν συλληφθεί αρκετοί «επιχειρηματίες» που έκαναν εικονικές εξαγωγές πετρελαιοειδών. Και εάν η ποσότητα των βενζινών που φέρεται ότι εξάχθηκε είναι ίσως κοντά στην πραγματικότητα (αφού η χώρα είναι πλεονασματική στην παραγωγή βενζινών), η ποσότητα του ντίζελ είναι σίγουρα υπερβολική, μια και η χώρα είναι ελλειμματική στην παραγωγή του ντίζελ. Ένας μετριοπαθής υπολογισμός είναι ότι το λαθρεμπορικό διακύβευμα από τις εξαγωγές είναι της τάξης των 400-500 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι απαραίτητο, εκτός των λοιπών ποινών στην περίπτωση λαθρεμπορίας, να κατάσχονται από το Δημόσιο τα μέσα μεταφοράς (πλοία ή βυτιοφόρα αυτοκίνητα), να κλείνουν οριστικώς οι επιχειρήσεις και να τιμωρούνται παραδειγματικά οι συνένοχοι τελωνειακοί υπάλληλοι, γιατί σ’ αυτήν την περίπτωση δεν γίνεται λαθρεμπόριο χωρίς τους τελωνειακούς.

Κλοπή από τα διυλιστήρια. Όσο και αν φαίνεται παράξενο είναι μια υπαρκτή κατηγορία λαθρεμπορίου. Είναι σχετικά μικρή σε ποσότητες, αλλά αρκετά μεγάλη σε οικονομικά ποσά, διότι όχι μόνο παρακρατείται ολόκληρος ο ΕΦΚ επί του ΦΠΑ, αλλά παρακρατείται και η τιμή που θα πωλούσε το διυλιστήριο. Υπολογίζεται ποσοτικά πάνω από 1% της παραγωγής των διυλιστηρίων (1 με 2%). Δηλαδή πάνω από 50.000 κυβικά βενζίνης και 65.000 κυβικά ντίζελ κατ’ έτος. Συνολικό κέρδος για τους λαθρεμπόρους και την συνεργαζόμενη μαφία των διυλιστηρίων, πάνω από 95 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Τα συνολικά κέρδη των λαθρεμπόρων είναι της τάξης του 1 δις. Ευρώ τον χρόνο (με την προϋπόθεση ότι δεν γίνεται λαθρεμπόριο στα αεροπορικά καύσιμα και στα υγραέρια, γιατί τότε τα ποσά μεγαλώνουν).

Επομένως η κυβέρνηση έχει στα χέρια της όλα τα όπλα για να σταματήσει το λαθρεμπόριο. Ανακεφαλαιώνω: 1) Η μεταφορά πετρελαιοειδών να γίνεται από τον ενδιαφερόμενο με ιδιόκτητα μέσα μεταφοράς. 2) Ταμειακές μηχανές στα πρατήρια βενζίνης. 3) Εξίσωση του ΕΦΚ στις βενζίνες. 4) Εξίσωση του ΕΦΚ στο ντίζελ (συν επίδομα θέρμανσης). 5) Βαριές ποινές στους λαθρεμπόρους και τους συνενόχους. 6) Κατάσχεση των μεταφορικών μέσων που κάνουν λαθρεμπόριο. 7) Οριστικό κλείσιμο των λαθρεμπορικών επιχειρήσεων. 8) Σφιχτές διαδικασίες ελέγχου και αυτοελέγχου στα διυλιστήρια. 9) Έλεγχοι της διοίκησης σε πλοία και βυτιοφόρα.

Αυτή είναι η μέθοδος για να σταματήσει το λαθρεμπόριο καυσίμων. Αν το λαθρεμπόριο συνεχίζεται, η κυβέρνηση – η κάθε κυβέρνηση – δεν μπορεί να λεει ότι δεν ήξερε. Απλώς δεν θέλει να το σταματήσει.

Άσοι στο κουκούλωμα

Από την εφημερίδα "Το Παρόν" της Κυριακής 21/10/2007, αναδημοσιεύουμε :
Εξπέρ στο κουκούλωμα έχει αναδειχθεί η διοίκηση των ΕΛΠΕ. Κατ' αρχάς κουκούλωσε όλα τα σκάνδαλα της διοίκησης Καραχάλιου. Μετρήστε:

α) Το υπερβολικό τίμημα των ασφαλίστρων.

β) Τις προ- και μετά- τιμολογήσεις στις προμήθειες αργού και ντίζελ (επειδή προφανώς τα ίδια και χειρότερα γίνονται επί των ημερών τους).

γ) Την εταιρεία Παγκαία του Καραλή.

δ) Τις παρανομίες στην Αλβανία και το συνακόλουθο μεγάλο πρόστιμο.

ε) Τα υπερβολικά τιμήματα των εταιρειών που εξαγοράστηκαν στην Κύπρο και το Μαυροβούνιο (ίσως από τύψεις γιατί έστω και μ' αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες αυτές ανέπτυξαν τα ΕΛΠΕ, την στιγμή που ο πρόεδρος της δεν έκανε τίποτε επ' αυτού).

Κατόπιν κουκούλωσαν όλα τα δικά τους σκάνδαλα. Ξαναμετρήστε:

α) Τις σκανδαλώδεις προμήθειες αργού και ντίζελ.

β) Το όργιο των εταιρειών συμβούλων που λυμαίνονται τα ΕΛΠΕ.

γ) Το όργιο προσλήψεων διευθυντών και συμβούλων, με ταυτόχρονη άρνηση πρόσληψης των αναγκαίων εργατών για την λειτουργία των διυλιστηρίων.

δ) Το πλιάτσικο με το φαγητό των εργαζομένων.

ε) Τις μίζες από τα λεωφορεία μεταφοράς των εργαζομένων (κάποιοι μάλιστα από τις μίζες αγόρασαν ολόκληρα λεωφορεία) κλπ.

Άσοι στο κουκούλωμα αναδείχθηκαν... Έχουν όμως γερές πλάτες, γι' αυτό και κανένας δεν τους ενοχλεί... Ούτε τους αλλάζει.

Αξιολογήσεις

Από τον συνάδελφο με το blog azeotropia.blogspot.com λάβαμε την παρακάτω επιστολή:


ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ


Χωρίς να μου προκαλεί έκπληξη, διάβασα την χθεσινή ανακοίνωση του ΠΣΕΕΠ για το Σύστημα Αξιολόγησης, θέμα στο οποίο είχα αναφερθεί με άρθρο μου στις 6 Οκτώβρη στο Βlog και είχα καταθέσει τις απόψεις μου. Προβληματίστηκα με το χαλαρό καταγγελτικό ύφος της ανακοίνωσης, με τις διαπιστώσεις για τα προβλήματα που προκάλεσε το παλιό σύστημα και με την πρόταση για κοινή σύσταση επιτροπής και την αναβολή της εφαρμογής του. Φυσικά έκπληξη δεν μου προκάλεσε, ούτε η αρνητική στάση της Εταιρείας στην πρόσκληση για διάλογο.
Το έργο, μου θυμίζει μια επανάληψη του οργανογράμματος που παίχτηκε δυόμισι χρόνια πριν, με διαφορετικό τίτλο, ίδιους πρωταγωνιστές και εμάς πάλι σταθερούς θεατές. Άλλη μία χρόνια διεκδίκηση του Συνδικάτου, που το πιάνει για άλλη μια φορά απροετοίμαστο και το αιφνιδιάζει.
Λειτούργησε κάποια σωματειακή επιτροπή για να σχεδιάσει και να προτείνει νέο σύστημα, αν ναι ποια είναι η εισήγησή της στο ΔΣ, αν όχι, ερχόμαστε στα προβλήματα λειτουργίας των οργάνων του Συνδικάτου, θέμα στο οποίο έχω αναφερθεί πάλι στο blog. Χαμηλά ανακλαστικά, έλλειψη σχεδιασμού ή κάτι άλλο που δεν θέλω ούτε να το σκεφτώ;
Αν το Σωματείο δεν γνώριζε την πρόταση της Εταιρείας και αιφνιδιάστηκε φέρει όλη την ευθύνη για το αποτέλεσμα που θα βαραίνει τελικά τους εργαζόμενους, γιατί όφειλε να είχε ήδη αντιπρόταση.
Αν ήταν έτοιμο και είχε πρόταση, γιατί δεν φρόντισε να ενημερώσει για τις θέσεις του τους αξιολογητές που κλήθηκαν για εκπαίδευση από την Εταιρεία και ήδη ολοκληρώθηκε η δεύτερη εκπαιδευτική εβδομάδα;
Ως εκ τούτου η πρόταση-πρόσκληση στην Εταιρεία για σύσταση κοινής επιτροπής φαίνεται προσχηματική, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και δίνει τροφή για πολλές ερμηνείες για τον χρόνο που έγινε, ένα μήνα πριν τις εκλογές. Για ποιο λόγω άλλωστε το ΠΣΣΕΠ χαρακτηρίζει την εφαρμογή του εκ των προτέρων αναπόφευκτη και αποτυχημένη;
Ο χειρισμός τέτοιων σοβαρών ζητημάτων από το Συνδικάτο, χαρακτηρίζεται από την ίδια προχειρότητα που καταγγέλλεται για την Εταιρεία και απαιτούν μεγαλύτερο σεβασμό και σοβαρότητα.

Από άλλο συνάδελφο λάβαμε την παρακάτω επιστολή με το ίδιο θέμα και από την οποία δημοσιεύουμε το τμήμα που ο συνάδελφος μας ζήτησε να δημοσιεύσουμε, αφού το υπόλοιπο τμήμα της επιστολής αφορά την ταυτότητα του συναδέλφου που μας ζήτησε να διατηρηθεί προς το παρόν κρυφή. Σε μπλε φόντο bold & italics είναι όπως σημειώνει ο συνάδελφος αυτούσια τμήματα ενός έγγραφου στο οποίο αναφέρεται.
Συνάδελφοι,
Συγχαρητήρια για την κίνησή σας. Δεν σας κρύβω ότι είμαι επιφυλακτικός αλλά μετά την δημοσίευση αυτής της επιστολής στο blog σας θα αρθούν αρκετές από τις επιφυλάξεις μου.
Το θέμα της αξιολόγησής μας είναι ένα σοβαρότατο θέμα το οποίο δυστυχώς καμία Διοίκηση και κανένας αρμόδιος Διευθυντής δεν το έχει αντιμετωπίσει με την δέουσα σοβαρότητα. Για το νέο σύστημα αξιολόγησης η πληροφόρησή μου αν και θα είμαι βαθμολογητής ή και εποπτεύων είναι ιδιαίτερα ανεπαρκής. Από συναδέλφους εργοδηγούς πήρα ένα εγχειρίδιο ή για την ακρίβεια φωτοαντίγραφο κάποιας παρουσίασης και μπορώ να διαβεβαιώσω ότι αν και το έχω μελετήσει δεν κατάλαβα αρκετά πράγματα όσον αφορά την πρακτική εφαρμογή του νέου συστήματος, τουλάχιστον για το τεχνικό προσωπικό που με ενδιαφέρει. Ευελπιστώ πως θα κληθώ να ενημερωθώ εγκαίρως και να λάβω απαντήσεις σε συγκεκριμένες απορίες επί της εφαρμογής του συστήματος. Με την επιστολή μου αυτή θέλω να δημοσιοποιήσω και να προβληματίσω τους συναδέλφους επί των αρχών του νέου συστήματος αξιολόγησης.
Αντιγράφω σχεδόν αυτολεξεί από την πληροφοριακή παρουσίαση:
Ο κάθε εργαζόμενος στον «Τομέα» των Διυλιστηρίων αξιολογείται από 1 έως 3 αξιολογητές: τον άμεσο προϊστάμενο του (ο οποίος διενεργεί τη συνέντευξη) και ο οποίος δύναται να συνεπικουρείται από άλλον έναν έως δύο αξιολογητές που συνεισφέρουν στην πληροφόρηση για πιο αποτελεσματική αξιολόγηση και οι οποίοι δύναται να είναι είτε ομοιόβαθμοι του άμεσου προϊσταμένου είτε εργαζόμενοι σε επιτελικές θέσεις οι οποίοι έχουν απαραιτήτως οργανική / λειτουργική σχέση με τον αξιολογούμενο και οι οποίοι ορίζονται άπαξ και εκ των προτέρων από τον Γενικό Διευθυντή Διυλιστηρίων έπειτα από πρόταση των ΔΙ Διυλιστηρίων.
Από την παραπάνω διατύπωση υποθέτουμε, λαμβάνοντας ως παράδειγμα την δομή ενός τμήματος παραγωγής ή Διακίνησης, ότι τους Χειριστές παραγωγής θα αξιολογήσουν οι εργοδηγοί τους, συνεπικουρούμενοι από τον Ημερήσιο συντονιστή και πιθανότατα και από κάποιον επόπτη ή βοηθό επόπτη ή κανέναν άλλο. Τους χειριστές Α, πιθανότατα οι ίδιοι αξιολογητές θα τους αξιολογήσουν, όπου βέβαια τι γίνεται με την ομάδα ικανοτήτων που αναφέρονται στην Διοίκηση ανθρώπων, θα αξιολογηθούν ή όχι; (έχουν ή δεν έχουν διοικητική ευθύνη;) Αν έχουν τότε πρέπει να αξιολογήσουν και να αξιολογηθούν για τις Διοικητικές τους ικανότητες. Αν δεν έχουν τότε τι γίνεται όταν σύμφωνα με την περιγραφή θέσης εργασίας τους πρέπει να αντικαθιστούν τους εργοδηγούς;
Τι γίνεται λοιπόν σε αυτή την περίπτωση αν ο εργοδηγός και ο Ημερήσιος συντονιστής διαφωνούν (πολύ περισσότερο αν οι αξιολογητές είναι τρεις όπου θεωρείται βέβαιο ότι δεν μπορεί να υπάρξει ομοφωνία); Στην περίπτωση αυτή προφανώς ο εργοδηγός (ή για την ακρίβεια ο κατώτερος ιεραρχικά αξιολογητής) θα πρέπει να συμφωνήσει με τον Ημερήσιο συντονιστή αφού σε αντίθετη περίπτωση όταν ο Ημερήσιος συντονιστής αξιολογήσει τον εργοδηγό θα του βάλει την ελάχιστη βαθμολογία στο ερώτημα «Αξιολογεί αντικειμενικά τους υφισταμένους του;». Έτσι λοιπόν ο Ημερήσιος Συντονιστής αναγορεύεται στον υπ΄ αριθμόν 1 αξιολογητή της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στη βάρδια ενός τμήματος.
Βέβαια ο προϊστάμενος του τμήματος που (αντιγράφω από την παρουσίαση) σαφώς ορίζεται για τους τομείς των Διυλιστηρίων-Χημικών και Έρευνας & Παραγωγής, για όλους τους εργαζόμενους κάτω από το επίπεδο του Προϊσταμένου Τμήματος ως Εποπτεύων έχει τη δυνατότητα αποδοχής ή αιτιολογημένης απόρριψης των αξιολογήσεων που διενεργεί ο αξιολογητής.
Στην περίπτωση της αιτιολογημένης απόρριψης, εάν και μετά την επιστροφή της αξιολόγησης από τον εποπτεύοντα ο αξιολογητής αιτιολογημένα εμμένει στην αρχική αξιολόγηση του υφισταμένου, τότε ενημερώνει σχετικά τον εποπτεύοντα και η αξιολόγηση παραπέμπεται στον άμεσο ιεραρχικά προϊστάμενο του εποπτεύοντα για την τελική κρίση.
Εάν στο επίπεδο αυτό επίλυσης, ο άμεσος προϊστάμενος του εποπτεύοντα συμφωνεί με τον αξιολογητή, η διαδικασία λήγει εδώ ενώ εάν διαφωνεί με τον αξιολογητή, τότε διαμορφώνει εκ νέου αναλυτική βαθμολογία η οποία και οριστικοποιεί την αξιολόγηση.

Τι καταλαβαίνω από το κείμενο αυτό; Αν ο προϊστάμενος διαφωνήσει με την βαθμολογία του εργοδηγού (και κατ΄ επέκταση του Ημερήσιου Συντονιστή) την λύση θα δώσει ο Διευθυντής. Κάτι τέτοιο έχει φυσικά επιπτώσεις στην δική του αξιολόγηση αφού είναι λογικό να αξιολογηθεί χειρότερα από τον Διευθυντή του σε σχέση με κάποιον άλλο Προϊστάμενο της ίδιας Διεύθυνσης που θα φέρει λιγότερα θέματα «διαιτησίας» προς επίλυση. Έτσι λοιπόν το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μην ασχοληθεί ουσιαστικά με την αξιολόγηση του μεγάλου όγκου του προσωπικού του αλλά μόνο με την αξιολόγηση των άμεσων υφισταμένων του.
Αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια να υπάρχουν πολλά παράπονα σε ένα τμήμα με τους χαλαρούς και τους αυστηρούς βαθμολογητές και φυσικά από την στιγμή που η παρέμβαση (για τους λόγους που παρουσίασα παραπάνω) του Προϊστάμενου θα είναι από ελάχιστη ως μηδενική κάθε άλλο παρά θα διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η αρχή της ίσης μεταχείρισης για όλο το προσωπικό όπως αναφέρεται στα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος.
Τέλος θα αναφερθώ σε δύο ακόμα σημεία του νέου συστήματος.


  1. Τι σημαίνει η φράση «Για τα επίπεδα αξιολόγησης 1, 4 και 5 απαιτείται υποχρεωτικά πλήρης τεκμηρίωση / αιτιολόγηση, με συγκεκριμένα και σαφή παραδείγματα, της κρίσης του/των αξιολογητή/ών»; Θα πρέπει δηλαδή να κρατούν οι αξιολογητές μπλοκάκι όπου θα σημειώνουν την ημερομηνία και τι καλό ή κακό έκανε ο κάθε αξιολογούμενος τότε, με σκοπό να δίνουν σαφή και συγκεκριμένα παραδείγματα που θα τεκμηριώνουν την αξιολόγησή τους; Φυσικά το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι αξιολογούμενοι (δηλαδή όλοι μας) με σκοπό να «προάγεται ενεργά η ανοικτή και διαρκής αμφίδρομη επικοινωνία» και να «δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη συναίνεση και συμφωνία ως προς τον προσδιορισμό της επιθυμητής απόδοσης μεταξύ αξιολογητή και αξιολογούμενου εξ’ αρχής».
  2. Στην κατηγορία Γενικές Ικανότητες υπάρχουν 7 ικανότητες προς αξιολόγηση που όλες είναι ισοβαρείς. Από αυτές εγώ προσωπικά αδυνατώ να αξιολογήσω στην 5βαθμη κλίμακα τις 3 τελευταίες (Ικανότητα προγραμματισμού -οργάνωσης και ελέγχου της εργασίας του, Κατανόηση του οικονομικού οφέλους της εργασίας του, Ικανότητα αποδοχής και προσαρμογής στις αλλαγές) και σε κάθε περίπτωση πιστεύω πως δεν μπορεί να είναι ισοβαρείς με τις 4 πρώτες (Ποιοτική απόδοση στην εργασία, Ποσοτική απόδοση στην εργασία, Ομαδικότητα και συνεργασία, Γνώση του εργασιακού αντικειμένου).
Το παραπάνω κείμενο του συναδέλφου νομίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει μία καλή βάση προβληματισμού για το νέο σύστημα αξιολόγησης αφού μέχρι σήμερα η εταιρεία σύμφωνα με το ΠΣΕΕΠ δεν ρώτησε κανέναν όσον αφορά την κατάρτηση αυτού του νέου συστήματος και η ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ το βρίσκει βελτιωμένο αφού καταργηθηκε η ποσόστωση. Περιμένουμε τις απόψεις σας. Επίσης θα φροντίσουμε να βρούμε την παρουσίαση σε ηλεκτρονική μορφή για να την κοινοποιήσουμε σε όλους.